Του Σωτήρη Σιδέρη


Αδιανόητο με όρους πολιτικούς και θεσμικούς, είναι το  ολίσθημα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώσει ότι είναι “θεμιτές” οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό , με στόχο να αποσυρθεί  το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας της Φινλανδίας στη Συμμαχία. “Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων,” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε  συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, Προφανώς όμως για τον Νορβηγό επικεφαλής του ΝΑΤΟ οι ανησυχίες της Ελλάδας για τις πολεμικές ιαχές της Τουρκίας  δεν κρίνονται θεμιτές.

Η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστια.  Αντί να απαιτήσει δημόσια από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, να δηλώσουν ρητά ότι οι συνθήκες δεν αμφισβητούνται, έχει παραλύσει.  Ας σημειωθεί πως η Τουρκία δεν διαχωρίζει τις ένοπλες επιθέσεις του ΡΚΚ  από τους απλούς Κούρδους πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Διαλύει φιλοκουρδικά κόμματα, φυλακίζει ηγέτες και στελέχη, βασανίζει και σκοτώνει, ισοπεδώνει πόλεις και χωριά στη νοτιοανατολική Τουρκία, κάνει γενικευμένο πόλεμο, τους θεωρεί όλους τρομοκράτες. Η παρέμβαση Στόλτενμπεργκ ισοδυναμεί με διολίσθηση στον τυχοδιωκτισμό.  Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα γίνει στόχος της Τουρκίας και ο Ερντογάν θα προσθέσει και αυτό στην απειλή για πόλεμο. Η ανατροπή των ισορροπιών εντός του ΝΑΤΟ παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις..



       

Ιστορική ανατροπή


Όπως είναι γνωστό, η Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη  με το τουρκικό βέτο , που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη καθώς είναι γνωστό πως η Τουρκία, ούτε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας συμμετέχει, ούτε ουσιαστική βοήθεια στην Ουκρανία έχει προσφέρει. Και δεν είναι καθόλου επιτήδειος ουδέτερος, γιατί όταν εξισώνει τον θύτη με το θύμα, η θέση της λειτουργεί υπέρ του θύτη.
 Αν το ΝΑΤΟ τελικά αποδεχθεί όλα τα αιτήματα και κυρίως τα επιχειρήματα της Τουρκίας , αυτό θα σημάνει μια νέα αρχιτεκτονική εντός της Συμμαχίας, με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση των εγκληματικών πολιτικών κρατών κατά μειονοτήτων και όχι μόνο. Που αντί να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους με την στήριξη ενός οργανισμού,  που υποτίθεται δεν κάνει μέλη χώρες που δεν έχουν δημοκρατικό πολίτευμα, θα βρεθούν υπό διωγμό. Με την ίδια λογική, η Ρωσία κατηγορούσε την Ουκρανία για τρομοκρατική πολιτική στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές τις οποίες και κατέλαβε. θα κατηγορήσει την Ελλάδα επίσημα πια και με τη βούλα του ΝΑΤΟ ότι δίνει άσυλο σε τρομοκράτες Κούρδους. Πολλές χώρες θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και για τους οπαδούς του Γκιουλέν που επίσης ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες γκιουλενιστές στην Ελλάδα που έχουν εγκατασταθεί εδώ για να γλυτώσουν από τις θηριωδίες του συστήματος Ερντογάν. Φυσικά το κλίμα θα επεκταθεί και θα συμπεριλάβει με τον χρόνο και απλούς δημοκράτες.


Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά, να μην αντιδρά σε τίποτα και να καταγράφεται η απόλυτη αφωνία της. Δεν διεκδικεί απολύτως τίποτα ούτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ούτε της ΕΕ. Οι ρητορικές καταδίκες της Τουρκίας είναι απολύτως εικονικές. Η απουσία πρωτοβουλιών δημιουργούν ένα τεράστιο κενό στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Η αντίληψη ότι στο τέλος οι ΗΠΑ θα παρέμβουν είναι παραλυτική. Η Τουρκία αλωνίζει σε όλα τα επίπεδα. Και για μια ακόμη φορά ηχούν ως ειρωνεία οι πρόσφατες μόλις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη. Προφανώς πίσω από τη δήλωση Στόλτενμπεργκ βρίσκονται οι ΗΠΑ , ίσως και άλλες χώρες.
Το ΝΑΤΟ, έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Η ενότητα στη βάση μιας παράλογης  πολιτικής , ελάχιστα απέχει από τον τυχοδιωκτισμό.
Ας καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι η Τουρκία με επιμονή και σχέδιο που ενώ φαίνονταν παρανοικό και αποτυχημένο,  έχει οικοδομήσει  πλέον ένα αφήγημα στο οποίο έχει ήδη εγκλωβίσει την Ελλάδα, η οποία αναγκάζεται να απαντά , να συζητά επ αυτού, να αναγκάζεται να στέλνει επιστολές στον ΟΗΕ για να εξηγεί ότι τα νησιά είναι ελληνικά . Αντί να αναγκάσει, την ΕΕ,  το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ να δηλώσουν επίσημα και γραπτώς ότι οι συνθήκες ότι δεν αμφισβητούνται και να απαιτήσουν από την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές.
Εικόνα εθνικής κατάρρευσης...  
 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο