Του Σωτήρη Σιδέρη  

Μετά από μήνες σχεδιασμένης σιωπής και αφού οι λεγόμενοι Καραμανλικοί εντός της ΝΔ του εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την παθητικότητά του σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, ο Κώστας Καραμανλής , ο πλέον αργόμισθος βουλευτής στην ιστορία της χώρας, εδέησε να εμφανιστεί και απογοήτευσε για μια ακόμη φορά . Μάλλον περισσότερα προσφέρει στη χώρα όσο βρίσκεται στην αφάνεια. Μιλώντας στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "Παναθηναϊκή" με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών»  ο πρώην πρωθυπουργός εκφώνησε μια ομιλία που θα μπορούσε να βρει οποιοσδήποτε σε μορφή άρθρου ή ανάλυσης σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ούτε μια πρόταση, ούτε μια ιδέα.  Κάποιες αιχμές για τις ΗΠΑ δεν συνιστούν αντιπολίτευση στον  Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί  οι αιχμές δεν συνιστούν θέση για αλλαγή πορείας της εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, , κάποια ανησυχία για τα βαλκάνια και η γνωστή επανάληψη του δόγματος της ακινησίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαίωσαν την καθηλωτική αδυναμία του Καραμανλή να προτείνει σχέδιο. Φυσικό είναι: ως πρωθυπουργός εγκατάλειψε το Ελσίνκι , διέλυσε τον τότε εθνικό σχεδιασμό χωρίς να παρουσιάσει τίποτα νέο και εγκατέλειψε πανικόβλητος την εξουσία, αφού πρώτα οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. Ας ξανασυστηθούμε λοιπόν….


Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε απλά να ικανοποιήσει το όποιο ακροατήριο του έχει απομείνει εντός της ΝΔ. Ο Νίκος Δένδιας και άλλοι έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους γιατί δεν παρεμβαίνει στο δημόσιο βίο και να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό για την εξωτερική πολιτική και όχι μόνο. Κυρίως όμως γιατί δεν συνεργάζεται για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ , σε περίπτωση ήττας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπό την πίεση λοιπόν τωφν Καραμανλικών αποφάσισε να εμφανιστεί.
Μια περίληψη των σημαντικότερων αναφορών του είναι:
1. Οι ΗΠΑ ηγούνται της Δύσης , διαμόρφωσαν την κοινή στάση έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο και στην στήριξη της Ουκρανίας. Κατά τον ομιλητή, δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν οι ΗΠΑ έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση επ ουδενί στον ίδιο βαθμό.
2. Η Ευρώπη υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου, γι αυτό και πρέπει να αναλάβει  πρωταγωνιστικό ρόλο στην  κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει την δύναμη να πρωταγωνιστήσει»

3. Ελληνοτουρκικά. Ο Καραμανλής είπε ότι  «είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθούμε με τρόπο σφαιρικό και ολοκληρωμένο τη στόχευση και τη στρατηγική της Τουρκίας».Η Άγκυρα  διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι «οι παραδοχές αυτές δεν επιτρέπουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.  «Η άποψη ότι για την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει αμοιβαία ευθύνη, ότι η ελληνική στάση ρέπει στον μαξιμαλισμό, ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση, ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την διεύρυνση της ατζέντας των προς επίλυση θεμάτων που κατά το δοκούν φορτώνει ολοένα η Τουρκία, είναι εσφαλμένη. Εσφαλμένη διότι διαβάζει λάθος την Τουρκία. Γιατί στηρίζεται σε λάθος δεδομένα και οδηγεί σε ψευδαισθήσεις. Κυρίως στην ψευδαίσθηση ότι αρκεί να δείξουμε κάποια υποχωρητικότητα και όλα θα διευθετηθούν προς όφελος όλων.
Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια προθέσεων και τον πατριωτισμό κανενός. Σέβομαι τις αντιλήψεις όλων. Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς θα οδηγούσε σε σοβαρές, ίσως και μοιραίες βλάβες στα εθνικά συμφέροντα και θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο την άλλη πλευρά».
4. Επέκρινε έμμεσα τις ΗΠΑ για την πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αποκάλεσε την Τουρκία ταραξία, ενώ ο Σαμαράς είχε πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με πειρατές.
           

Όπως ο Μητσοτάκης ή ο Σαμαράς, έτσι και ο Καραμανλής περιέγραψε την πολιτική της Τουρκίας την οποία γνωρίζουν και οι πέτρες του Αιγαίου. Αυτό που μένει ότι και ο Καραμανλής  είναι αντίθετος στον διάλογο, επειδή η Τουρκία διεκδικεί. Όμως ο διάλογος δεν παραχωρεί τίποτα και σε κανέναν και δεν έβλαψε ποτέ καμία χώρα. Γιατί η σημερινή εικόνα είναι εκρηκτική, όχι μόνο γιατί η Τουρκία είναι επιθετική και αναθεωρητική, αλλά και επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε σύγχυση και δεν έχει σχέδιο.
Όπως ο Μητσοτάκης ή ο Σαμαράς, έτσι και ο Καραμανλής έκανε το υποτιθέμενο καθήκον του να εμφανιστεί , να μιλήσει να σχολιάσει, αλλά δυστυχώς για μια ακόμη φορά, ένας ακόμη δεξιός πολιτικός δεν είχε να παρουσιάσει ούτε μια ιδέα , ούτε μια πρόταση, ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των εθνικών προβλημάτων.
Τώρα μπορεί να αποσυρθεί και πάλι στη αφάνεια του γιατί στον δημόσιο βίο δεν έχει τίποτα να προσφέρει πια...

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο