Απο τις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης  στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών του 2015, των 60.000 έως προχθές,  έγινε πλέον ένα κόμμα των 172.000 μελών.  Μέσα σε μία μέρα γράφτηκαν πάνω 110.000 μέλη, όχι απλώς για να ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος τον Α. Τσίπρα, αλλά για να δείξουν  ότι υπάρχει διάθεση για μια μαζική συμμετοχή σε πολιτικές διαδικασίες.  Φάνηκε έτσι πως η εμμονή σε κλειστές διαδικασίες, σε διαδικασίες των προηγούμενων δεκαετιών, δεν μπορούσαν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη που διεκδικεί ξανά την διακυβέρνηση της χώρας. 

Η συμμετοχή στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη για κομματικές διαδικασίες πρωτόγνωρα μεγάλη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στις κάλπες, για να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του προς τις βουλευτικές εκλογές.  Η διάθεση φάνηκε απο το πρωί της Κυριακής,  με το που άνοιξαν οι 1000 κάλπες  σε όλη την Ελλάδα, ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη , φάνηκε όμως πόσο δίκαιο είχε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας  που πρότεινε να ανοίξουν οι διαδικασίες για όλο τον κόσμο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει τους ψηφοφόρους του. 

Οι περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν δείξει ότι ο κόσμος θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.    

Διαδικασία αναζωογόνησης  

 Είναι στα χέρια της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, να αξιοποιήσει  την διάθεση του κόσμου, όχι μόνο αυτών των 172.000 μελών , αλλά και όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, για να επέλθει η πολιτική αλλαγή. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αντίληψη πολλών στελεχών του που έως χθες αντιδρούσαν στο λεγόμενο άνοιγμα για την ένταξη νέων μελών, είναι μια καθοριστική στιγμή. Είναι μια διαδικασία αναζωογόνησης, αρκεί βεβαίως να αξιοποιηθεί. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται μόνο μια αριθμητική πλειοψηφία , δεν χρειάζεται απλώς την δυσαρέσκεια στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χρειάζεται μια κοινωνική κινητοποίηση, απέναντι στην νεοδεξιά αντίληψη που ισοπεδώνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Ο κόσμος υποφέρει, τώρα αντιλαμβάνεται  πολύ περισσότερο και τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής της μεσαίας τάξης, τις αιτίες της φτωχοποίησης. Αλλά και τους υπεύθυνους.

Είναι η στιγμή όμως που πρέπει να ειπωθεί εντονότερα και σαφέστερα η άλλη άποψη. 

Δεν χρειαζόμαστε ανάπτυξη οικονομικών μεγεθών, χρειαζόμαστε ευημερία,  αξιοποίηση  του πλούτου ώστε να υπάρχει διάχυση προς όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Χρειαζόμαστε και συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες.

Και είναι η χθεσινή μέρα που έδειξε πως υπάρχει διάθεση, υπάρχει έδαφος για να διεκδικηθούν όλα τα παραπάνω.

 

Η νέα ηγεσία 

 

Το αποτέλεσμα της εκλογής  των 300 νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας, με δεδομένο ότι πρόκειται για 700 υποψήφιους.

Οι όποιες ισορροπίες προκύψουν, έχουν μικρή σημασία μπροστά στο γεγονός της μεγάλης συμμετοχής. 

Είναι άλλωστε πρωτόγνωρη και η διαδικασία εκλογής της ΚΕ απο το σύνολο των μελών του κόμματος, δηλαδή απο 61.000 μέλη τα οποία ήταν εγγεγραμμένα πριν απο το Συνέδριο.

Και αυτή η διαδικασία θα παράξει νέες ισορροπίες αλλά και νέες αντιλήψεις, για την λειτουργία του κόμματος και για τις συμμετοχικές διαδικασίες.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο