Του Σωτήρη Σιδέρη



Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς στην Ελλάδα; Όταν την απάντηση δίνει ο Μάκης Βορίδης είναι κραυγαλέα απλή. Η Δεξιά ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και η Αριστερά στην  λάθος πλευρά . Αλλά όταν καλείται να αναλύσει αυτή την άποψη,  το μυαλό του χάνεται στα πάθη του: στον εμφύλιο και την μισαλλοδοξία.  Ο Σαμαράς όμως , χωρίς να διαφωνεί με τον Βορίδη, ανοίγει την αγκαλιά στην ακροδεξιά και δίνει μια “πατριωτική” παράσταση με ιδεολογήματα που αποστασιοποιούνται από αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα μπορούσε να αντιγράψει την ομιλία του είτε από αγόρευση μετεμφυλιοπολεμικού δικαστηρίου, είτε από σύσκεψη στην Ασφάλεια .  Ταυτόχρονα, ο Γεωργιάδης, δίνει τον τόνο της πεζοδρομιακής δεξιάς ένα κράμα δηλαδή φθηνού λαϊκισμού και ιδεολογικού παρασιτισμού.  Ο δρόμος της ΝΔ προς πιθανή ήττα διεγείρει τα αντανακλαστικά διαφόρων συνιστωσών που με κυρίαρχη τάση την ενότητα δεξιάς και ακροδεξιάς και μέτωπο μίσους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά στο συνέδριο της ΝΔ που αποκαλύπτουν μια υπό εξέλιξη πάλη για την ταυτότητά της.  Ας αναπτύξουμε αυτές τις παραμέτρους..




    

Η παράσταση Σαμαρά


Αρχηγική εμφάνιση Σαμαρά που πιθανότατα περιέγραψε όλα τα πεδία διαφωνιών με την πολιτική Μητσοτάκη. Ελληνοτουρκικές σχέσεις, κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά, ανέξοδος εθνισμός και υποκριτικός πατριωτισμός. Το αν ο Σαμαράς προετοιμάζεται για έναν ακόμη γύρο σε περίπτωση ήττας της ΝΔ ή απλά θέλει να είναι ένας ισχυρός πόλος εντός της ΝΔ θα δείξει.


Ορισμένες ιστορικού τύπου επισημάνσεις. Πρώτον, ο Σαμαράς εξέφρασε μάλλον οργή για “το λόμπι του κατευνασμού” στις σχέσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας και πάλι αντίθεση σε έναν διμερή διάλογο. Ταυτόχρονα όμως ο Σαμαράς  μας είπε ότι “ τα νησιά και μέσα σε αυτά και το Καστελόριζο "έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ, πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει την κυπριακή”. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ως πρωθυπουργός, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα καταθέσει στον ΟΗΕ την μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ αναδιπλώθηκε και σταμάτησε τις διαδικασίες. Και είναι ο ίδιος που υπέγραψε την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα από τα Τίρανα, ούτε καν τα στοιχειώδη για την ελληνική μειονότητα και επί των ημερών του η Βόρεια Μακεοδνία αποκαλούνταν σε όλο τον κόσμο "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Πέραν αυτών ως πρωθυπουργός πάντα ήταν το απόλυτο μηδέν στην εξωτερική πολιτική και  άφαντος στους πολυμερείς οργανισμούς, εκεί δηλαδή που ζυμώνονται οι διεθνείς πολιτικές.


Ως προς τα εσωτερικά ο Σαμαράς ήταν εξίσου σαφής πως προτιμά μια αυθεντική δεξιά σε συνεργασία με την ακροδεξιά, παρά την πολιτική του Επιτελικού Κράτους με την υποτιθέμενη στροφή προς το κέντρο.  Κάνοντας μια ακροβασία ταυτίζει την ακροδεξιά με την Χρυσή Αυγή, αποκλείοντας μαζί της συνεργασία. Πρόκειται για θέατρο. Πρώτον γιατί Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει. Δεύτερον γιατί η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό μόρφωμα,  άρα ο Βελόπουλος, ο Βορίδης, ο Μπογδάνος  και άλλοι είναι Δεξιά για τον Σαμαρά. .  Άρα αυτοί και άλλοι σαν αυτούς, έχουν χώρο στη ΝΔ, προτείνοντας ουσιαστικά την ιδεολογική ομογενοποίηση ΝΔ -ακροδεξιάς σε ένα σχήμα, εντός της ΝΔ δηλαδή.



       

Η πυξίδα του νέου μετώπου εντός της ΝΔ


Μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, ο Βορίδης λέει  ότι ναι μεν η Αριστερά είχε  διανοούμενους στο πλευρό της, καλλιτέχνες και διαβασμένους ανθρώπους, αλλά είναι οι λάθος ιδέες της Αριστεράς που την οδηγούν στην λάθος πλευρά της Ιστορίας. Ας προσέξουμε, δεν έχει λάθος πολιτική η Αριστερά, έχει λάθος ιδέες . Και δεν αρκεί μια πολιτική επικράτηση κατά της Αριστεράς, γιατί οι λάθος ιδέες πρέπει να ξεριζώνονται, αυτό πίστευε πάντα ο ελληνικός φασισμός. Για τον Βορίδη  η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι το παρακράτος,  οι εκλογές βίας και νοθείας,  είναι οι φυλακές , είναι το πελατειακό κομματικό δεξιό κράτος,  είναι οι αποκλεισμοί, είναι  η επιβολή του νόμου του Κεφαλαίου, είναι  οι χρεοκοπίες. Ένα ρεσιτάλ κρυπτοφασιστικής νοοτροπίας σε μια ΝΔ που γλιστράει σε επικίνδυνα επικίνδυνα. Και έπεται Γεωργιάδης...

    Το να αντιπαρατεθεί κάποιος στο ιδεολογικό επίπεδο με τον Βορίδη είναι μάταιος κόπος, γιατί η μονολιθικότητά του τον εμποδίζει . Μιλώντας λοιπόν  στο συνέδριο της ΝΔ ο Βορίδης και ο Άδωνης Γεωργιάδης έκαναν τη διαφορά σε σχέση με το βαρετό γλείψιμο του Μητσοτάκη από πλήθος υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων. Και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε ότι δεν είναι και τόσο δημοκρατικό να μην υπάρχει άλλος υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου, ενώ το να μην υπάρχει καν άλλη άποψη στο κομματικό συνέδριο της ΝΔ είναι Δημοκρατία.
Ένα πρώτο, σύντομο συμπέρασμα:η ΝΔ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει τον παραμικρό προβληματισμό να τη θεωρούν συνέχεια του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους, να κατηγορείται για όσμωση με το παρακράτος, να μην κάνει ποτέ αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις. Η σύμφυση με την ακροδεξιά ήταν ο πανηγυρικός τόνος του συνεδρίου και ο Βορίδης το απόδειξε και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Ούτε αναρωτήθηκε κανείς αν είναι σωστές ή λάθος οι καταγγελίες για εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων, για οικογενειοκρατία, για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε φίλους και συγγενείς. Η μονοδιάστατη σχέση ΝΔ -Κράτους με την Νέα Δημοκρατία απλά να λεηλατεί το κράτος επειδή το υποτιθέμενο επιχειρείν στο χώρα δεν ενδιαφέρεται για επενδύσεις αλλά για έτοιμα και σίγουρα κέρδη μέσω ιδιωτικοποιήσεων ή ΣΔΙΤ είναι η ιδεολογική σημαία τους.
 Η ανοχή πλέον που δείχνει η ΝΔ στις ακρότητες των Πλεύρη Βορίδη -Γεωργιάδη, δείχνει ξεκάθαρα ότι η στροφή που άρχισε από το 2017 και μετά προς την ακροδεξιά έχει γίνει κανονικότητα .
         
Ο Μάκης Βορίδης στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι : “...ευτυχώς που το λέμε και πρέπει να το λέμε όλο και πιο δυνατά ότι η παράταξή μας πάντοτε βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό το πάντοτε,  έχει μεγάλη αξία και να το θυμόμαστε εμείς οι ίδιοι αλλά και να το θυμίζουμε στο δημόσιο διάλογο γιατί υπήρξαν κρίσιμες ιστορικές στιγμές για τη χώρα στην πολιτική της διαδρομή που αν ακούγαμε την Αριστερά - να λέμε τα πράγματα λίγο με το όνομα τους - αν ακούγαμε την Αριστερά, η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς. Κάποιοι πολέμησαν και νίκησαν τότε τον κομμουνισμό για να είναι η χώρα σήμερα μια ελεύθερη, δυτική δημοκρατία και αξίζει να τους τιμάμε και να τους θυμόμαστε….”

 Και συνέχισε: “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ερώτημα προς όλους: Γιατί κατά σύμπτωση, αυτοί οι συγκεκριμένοι βρίσκονται πάντα στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Ποιος είναι ο λόγος; Δεν έχουν μήπως τόσους πολλούς διανοούμενους μαζί τους, δεν έχουν μήπως τόσους πολλούς καλλιτέχνες να τους στηρίζουν, δεν έχουν μήπως μεγάλη ηγεμονία σε όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς είτε αυτό είναι διανόηση είτε είναι τέχνη, είτε είναι ευρύτερα όλο το πλαίσιο των ιδεολογικών μηχανισμών; Γιατί πάντα βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Μία πολύ απλή απάντηση: Γιατί υποστηρίζουν τις λάθος ιδέες. Είναι οι ιδέες τους που είναι λάθος, που τους οδηγούν κάθε φορά στη λάθος πλευρά της ιστορίας...”
Για την ιστορία μήπως ήταν λάθος η ιδέα να πολεμήσει η Αριστερά και το ΚΚΕ τους ναζί; ή τη χούντα; ή να αγωνίζεται για ανθρώπινα δικαιώματα, για συλλογικά δικαιώματα, για τους εργαζόμενους και τους αδύναμους; προφανώς δεν ήταν λάθος. Η ρίζα της άποψης Βορίδη είναι ακριβώς η καταπολέμηση αυτών των ιδεών γιατί προτιμά την καταστολή, τον φασισμό, τον περιορισμό των δικαιωμάτων, τις χούντες. Φίλος του δικτάτορα Παπαδόπουλου ήταν ….

O Άδωνης Γεωργιάδης

 


 Η λαϊκίστικη ακράτεια στον πολιτικό λόγο του Γεωργιάδη δεν είναι νέο φαινόμενο. Είναι όμως ζήτημα το γεγονός ότι ενώ πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε πληροφορίες περί επικείμενης αντικατάστασής του, ουδέποτε έγινε πράξη, επειδή προφανώς ο Γεωργιάδης απειλεί με δικό του κόμμα, ή απλά κάποιοι τον στηρίζουν. Σίγουρα ένας είναι ο Αντώνης Σαμαράς, προφανώς και πολλά οικονομικά συμφέροντα.

Ο Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων το αμίμητο ότι  η παράταξη της ΝΔ από την ίδρυση της έχει μια εθνική ιστορική αποστολή, που είναι να πολεμάει τον λαϊκισμό ο οποίος, όπως είπε, είναι και ο κακός δαίμονας αυτής της χώρας.
Ο  κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε «Δεν φτάνει μόνο να μην αφήσουμε να κυβερνήσει η ακυβερνησία, πρέπει να δώσουμε την μάχη για να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Αυτή η Αριστερά του λαϊκισμού, αυτή η Αριστερά που είναι, όσο εμείς λέμε και το λέμε με υπερηφάνεια ότι η παράταξή μας είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτοί καταφέρνουν πάντα να είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Μαργαρίτης Σχοινάς


Χωρίς να απέχει πολύ από το πνεύμα των Σαμαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη, αν και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Μ. Σχοινάς παρασύρθηκε ίσως από το κομματικό ακροατήριο για να πέσει όσο πιο χαμηλά μπορούσε. Είπε μεταξύ άλλων:: «Να σταθούμε, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε περήφανα, σταθερά, ξεκάθαρα απέναντι σε: Αυταρχικούς γείτονες. Σε απολυταρχικούς δήθεν φίλους, λαϊκιστές των άκρων. Τους λαϊκιστές των άκρων. Τους απάτριδες αλλά και τους υπερεθνικιστές. Απέναντι για πάντα σε όλους όσους θέλουν να μας γυρίσουν σε διχαστικές και ιδεοληπτικές επιλογές. Σε όλους όσους θέλουν την Ελλάδα περιχαρακωμένη, μικρή και φοβική, όχι ευρυγώνια, ισχυρή και ευρωπαϊκή. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη ξεχνάμε, δεν τη παραδίδουμε στους αρνητές της».
Είναι μια κατάπτυστη αναφορά . Σε ποιους απάτριδες αναφέρεται αν όχι στην Αριστερά; δηλαδή σε αυτούς που μέσω του ΕΑΜ πολέμησαν για την ελευθερία , ποιοι θέλουν μικρή και φοβική Ελλάδα και σε ποιους αρνητές θα παραδώσει την Ελλάδα;  Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος είναι υποτίθεται ο καλύτερος “εξαγώγιμος” πολιτικός της ΝΔ του 21ου αιώνα;
 Όλα δείχνουν ότι η διαφαινόμενη πτώση του Μητσοτάκη αναζωπυρώνει μια κρίση ταυτότητας της ΝΔ. Μόνο που η δυναμική μέχρι τώρα δείχνει...έρεβος...

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο