Η σύγκριση  της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά καθεστώτα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες. Τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση , στη φάση της ταύτισης και την ένταξη στην λίστα με τις κυβερνήσεις που υπονομεύουν το κράτος δικαίου. Η συνεδρίαση της  υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν μια ομοβροντία καταγγελιών.

 

Παρά το γεγονός ότι είχε κληθεί δύο φορές, απουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  στο οποίο ανήκει η ΝΔ. Οι λαγοί τρέχουν όταν φοβούνται..Το σκάνδαλο Νοβάρτις, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι παρακολουθήσεις και οι διώξεις δημοσιογράφων και ένα ρεσιτάλ από την Ελένη Τουλουπάκη , συνθέτουν την  εξής εικόνα για την Ελλάδα: όσο συνυπάρχουν κράτος και παρακράτος, όσο περιφρονούνται ελευθερίες και δικαιώματα, όσο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις συμπεριφέρονται ως αυταρχικά καθεστώτα, άλλο τόσο θα αναδύονται δυνάμεις που θα αντιστέκονται. Ιδού τι συνέβη την Πέμπτη 28 Απριλίου στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.     

Τα ντοκουμέντα της Ελένης Τουλουπάκη


Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αναφέρθηκαν επίσης στην οδηγία για την προστασία τους, την οποία παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση. Η κ Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία του σκανδάλου, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξή της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.
Σε κατάσταση πανικού προφανώς , ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί  άμεσα. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κυρίας Τουλουπάκη, που διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούνται τα πορίσματά της για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης.


Ο Κώστας Αρβανίτης



Σε συνέντευξή του στο “Κόκκινο” ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.  Έκανε λόγο  για  ψέματα και  για  μισές αλήθειες που είπε ο κ. Αλεξανδρής και τόνισε πως ο Μητσοτάκης είναι ουσιαστικά η ακραία δεξιά του Νότου και αυτό είναι θέμα της πολιτικής που ασκεί και αποδεικνύεται και από το πως βλέπει το Προσφυγικό με τον Μηταράκη μέχρι το πως βλέπει το Κράτος Δικαίου μέσω παρακολούθησης δημοσιογράφων και διώξεων ακόμα και δικαστικών.


Αυτά που κάνει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να συγκαλύψει το σκάνδαλο NOVARTIS συμβαίνουν στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, εξήγησε ο ευρωβουλευτής και σημείωσε πως η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία είναι εν ενεργεία δικαστικός, κατέθετε στη συγκεκριμένη επιτροπή για δεύτερη φορά και μίλησε ξεκάθαρα για το θέμα της πολιτικής της δίωξης.
Ο Πάνος Αλεξανδρής όταν τον ρώτησε η πρόεδρος της επιτροπής αν η χώρα μας έχει αυτό το λογισμικό δεν απαντούσε και έλεγε ότι μόνο με δικαστική εντολή μπορεί να παρακολουθείται άνθρωπος «αλλά σας λέω ότι στην Ελλάδα δεν παρακολουθείται άνθρωπος» σημείωσε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε:.
“Φυσικά όλοι καταλάβαμε ότι ο κ. Αλεξανδρής λέει ψέματα και είναι ντροπή για τη χώρα τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη και η υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, σχολίασε ο κ. Αρβανίτης.


Ο κ. Αλεξανδρής νομίζει ότι μιλάει σε παραθεριστές, αλλά δεν έχουν παραλία οι Βρυξέλλες και μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπως εξήγησε, δεν συμμετείχε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Δεξιά, το κόμμα της ΝΔ”.
Για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ. Αλεξανδρής απάντησε - σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη - πως πράγματι η χώρα μας έπρεπε να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, δεν απάντησε όμως αν ο κ. Τσιάρας πήρε το σχετικό νομοθέτημα πίσω, αλλά είπε ότι αύριο ανεβαίνει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο εναρμόνισης για τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Στην επιτροπή έγινε αναφορά για τα 200 περιστατικά παραβίασης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το τεκμήριο της αθωότητας επίσης τέθηκε και η κα Τουλουπάκη έδωσε απαντήσεις πολύ συγκεκριμένες και ήταν καταπέλτης οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων καθώς ζητούσαν επανειλημμένα να μάθουν τι γίνεται με την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ για την οποία ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε γενικόλογα ότι ερευνάται, εξήγησε ο κ. Αρβανίτης.


Η «λίστα Πέτσα» που ακόμα και στην αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά εδώ παραμένει ψηλά καθώς τέτοιες λίστες έριξαν έναν καγκελάριο στην Αυστρία και φωτογραφίζουν σοβαρά το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβενία και στη Βουλγαρία πριν την πτώση της κυβέρνησης εκεί, σημείωσε εξηγώντας πως «εμάς δεν μας ενδιαφέρει η ιστορία του ποσού μας ενδιαφέρει η πρόθεση».
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων έλεγε ότι Ελλάδα και Ουγγαρία στα θέματα του Τύπου είναι όμοιες, δηλαδή μονοπωλιακή κατάσταση με πέντε αφεντικά, ελέγχουν τα πάντα και έχουν άμεση σχέση με την κυβέρνηση.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο