Με την εναρκτήρια ομιλία του στο  3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε το βήμα σε βατήρα εκκίνησης του εκλογικού αγώνα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κάλπη και την πολιτική αλλαγή. Έχοντας ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις να φέρουν τη διαφορά με τη ΝΔ στο 5%, αλλά και το προσωπικό του με την ενίσχυση της επιρροής του στο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας “εκλογοποίησε” το συνέδριο. Ταυτόχρονα όμως έκανε και μια ισχυρή ένεση αυτοπεποίθησης στο κομματικό ακροατήριο των 5.500 συνέδρων περιγράφοντας το πρόγραμμα άμεσων ανατροπών που θα κάνει ως κυβέρνηση.
Αξιοποιώντας το κομματικό βήμα ο Τσίπρας έκανε συχνές εναλλαγές στον τόνο και τον χαρακτήρα της ομιλίας του. Συχνά μιλούσε ως σκληρός αριστερός με αναφορές ακόμη και στον σοσιαλισμό, τους αγώνες της Αριστεράς και το μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και άλλοτε απευθύνονταν στα διάφορα συμφέροντα προειδοποιώντας για συγκρούσεις. Η συνταγή της ομιλίας Τσίπρα ήταν συνταγή ενός σκληρού προεκλογικού αγώνα χωρίς συμβιβασμούς.


Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε μετωπικά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι υπηρετεί συμφέροντα που τον ανέδειξαν και τον στήριξαν. Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε τον άνεμο της προσδοκίας ότι η νίκη στις εκλογές είναι απλά θέμα χρόνου…..

Για να γίνει όσο πιο πειστικός μπορούσε για τις συγκρούσεις και τις διαχωριστικές γραμμές, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πέντε τομείς άμεσων ανατροπών, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση:
1. Αντιμετώπιση ακρίβειας με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επιστροφή της ΔΕΗ στο δημόσιο, μείωση κατά 50% των αυξήσεων στη ΔΕΗ, ανασχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής, μείωση του φόρου καυσίμων και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

2. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, επαναφορά 8ωρου, συλλογικές συμβάσεις, επιθεώρηση εργασίας και εφαρμογή του 35ωρου σταδιακά χωρίς μείωση αποδοχών.
3. Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ρύθμιση των χρεών και των αγροτών, επανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης.
4. Νέο ΕΣΥ. Μαζικές προσλήψεις στο σύστημα υγείας, αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, νέος οδικός χάρτης.
5. Νέα γενιά. Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για στήριξη νέων ζευγαριών με επιδότηση της στέγης, αναβάθμιση δημοσίων σχολείων και ΑΕΙ.

           

Προαναγγελία συγκρούσεων



Ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε να εννοηθεί ότι ως πρωθυπουργός θα συγκρουστεί με συμφέροντα, αλλά για να πετύχει τους στόχους αυτούς θα πρέπει να έχει μαζί του την κοινωνία. Άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα αλλαγών που θέλει να εφαρμόσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις, γι αυτό και πρέπει να έχει μαζί της την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου και κοινής προγραμματικής δράσης στα προοδευτικά κόμματα, τα οποία κάλεσε να ανοίξουν τα χαρτιά τους.  Σημείωσε όμως πως “ ούτε αποκλείουμε κανέναν, ούτε θα περιμένουμε κανέναν”.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε απόλυτα τις αλλαγές που έχει προτείνει για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα κόμμα ανοιχτό που όμως δεν προδίδει τις αρχές του.


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο