του Σπύρου Σουρμελίδη

Αφοπλίζει ελληνικά νησιά στέλνοντας πυραύλους στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, υπακούοντας στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση στέλνει πυραυλικά συστήματα τύπου ASRAD  απο τα νησιά και τον Εβρο,  στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, με την δικαιολογία ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας. H  στρατιωτική  ηγεσία  είχε αντιδράσει για την αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης για να μην  αποδυναμωθεί η ελληνική άμυνα, ειδικά στα νησιά. Στέλνονται όμως συστήματα αμερικανικής προέλευσης.  Επιβεβαιώνονται έτσι τα όσα είχαν  συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας -Ουάσιγκτον όπως φάνηκε και μετά την συνάντηση του συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζέϊκ  Σάλιβαν στις 17. Μαρτίου. 

 Το άμεσο πρόβλημα που δημιουργούν οι αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη είναι η αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών, τα οποία απειλούνται απο την Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός  καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για τις αποφάσεις του. 

Να εξηγήσει γιατί σπεύδει να εμπλέξει την Ελλάδα σε μια σκληρή αντιπαράθεση με την Μόσχα 

Να εξηγήσει τι ακριβώς συμφώνησε με τον  Πρόεδρο  Ερντογάν σε οτι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο. Αν δηλαδή  πιστεύει ότι οι συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο “εξασφαλίζουν” ενα μορατόριουμ εντάσεων, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται απο την τουρκική προκλητικότητα.

Να εξηγήσει αν συμφωνεί με τις αποφάσεις του η στρατιωτική ηγεσία

Να εξηγήσει σε ποιο θεσμικό όργανο λαμβάνονται αποφάσεις για την άμυνα της χώρας

Να εξηγήσει επίσης  ποια είναι η εκτίμηση του για τα όσα μπορεί να συμβούν στα Βαλκάνια, λόγω της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. 

Περιμένουμε επίσης να δούμε αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει εξηγήσεις απο την κυβέρνηση και προσωπικά απο τον πρωθυπουργό, το ίδιο ισχύει και  για τα υπόλοιπα κόμματα. 

Είναι ήδη γνωστό (το Omegapress το έγραψε  τις προηγούμενες ώρες) οτι μετά τα συστήματα ASRAD  θα σταλούν στην Ρουμανία και στρατιωτικές δυνάμεις σε υποστήριξη  του ΝΑΤΟ.

Το omegapress  επεσήμανε επίσης μετά Ντόκου -Σάλιβαν    οτι επίκειται ολες αυτές οι κινήσεις. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση των δυο συμβούλων ασφαλείας τόνιζε ότι οι δύο άνδρες “Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στις διεθνείς προσπάθειες για να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της και να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αμυνθεί”.

Τα γεγονότα

 

Το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε οτι στέλνουμε στην Βουλγαρία πυραυλικά συστήματα τύπου ASRAD  απο τα νησιά και τον Εβρο, με την δικαιολογία ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας. H  στρατιωτική  ηγεσία  είχε αντιδράσει για την αποστολή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης για να μην  αποδυναμωθεί η ελληνική άμυνα, ειδικά στα νησιά. Στέλνονται όμως συστήματα αμερικανικής προέλευσης. 

 

 

                                                                                                                        

 

                               

Tο σύστημα ASRAD Hellas  (Atlas Shοrt Range Air-Defence System) , έχει τροποποιηθεί ειδικά για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού ώστε να παρέχει προστασία σε κέντρα Διοίκησης, ελέγχου και αεροδρόμια ή, σε συνδυασμό με άλλα οπλικά συστήματα, κατά εναερίων στόχων που πετάνε σε χαμηλά ύψη.                                            

Είναι δηλαδή κατάλληλα για την άμυνα έναντι της Τουρκίας. Παρ ολα αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε  να φύγουν απο τα νησιά και τον Εβρο. Δύσκολο να κατανοήσει κανείς ποια η στρατιωτική χρησιμότητα να κινηθούν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα (απο το ελληνικό έδαφος στην Βουλγαρία).

Σίγουρα όμως υπάρχει στην πράξη συμβολισμός σε ότι αφορά  την όξυνση της αντιπαράθεσης ευθέως με την Μόσχα. 

 

 Η επόμενη κίνηση  αναμένεται να είναι η αποστολή και στρατιωτών σε χώρες περιφερειακά της Ρωσίας. Που σημαίνει κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στην όποια αντιπαράθεση. 

Για όλα αυτα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο