του Σπύρου Σουρμελίδη

Στο όριο μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Ευρώπη μετά την απόφαση του Πούτιν να πληρώνουν οι ξένοι πελάτες το ρωσικό φυσικό αέριο σε ΡΩΣΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, οι οποίες θα μετατρέπουν αυτομάτως τα ευρώ ή τα δολάρια σε ρούβλια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται την πληρωμή σε Ρούβλια, φαίνεται όμως ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώσουν σε ρωσικές τράπεζες. Η απάντηση ήρθε από τον Μπάϊντεν που υποσχέθηκε να πλημμυρήσει την αγορά με πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. 

 Στο Omegapress έχουμε γράψει από την πρώτη στιγμή ότι ο πόλεμος είναι οικονομικός και γεωστρατηγικός. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ένα επεισόδιο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης που ξαναμοιράζει τις αγορές του πλανήτη. Είναι κάτι που το επεδίωξαν οι ΗΠΑ, με τον Πούτιν να δέχεται την πρόκληση , γνωρίζοντας  ότι ο πόλεμος θα γενικευθεί. Αυτοί που δεν κατάλαβαν το μέγεθος του κινδύνου (θεωρώντας ότι ο Πούτιν δεν θα τολμήσει να γενικεύσει την αντιπαράθεση) είναι δυστυχώς οι ευρωπαίοι. Με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς αιφνιδιασμένοι από τις κινήσεις του Πούτιν κάποιες από τις οποίες είναι και μη αναμενόμενες, δηλαδή παράγουν μεγάλο κόστος για την ίδια την Ρωσία. 

Η απόφαση Πούτιν  να πληρώνεται σε Ρούβλια, πρωτίστως δε να πληρώνεται σε ρωσικές τράπεζες, ώστε να μην του μπλοκάρονται τα χρήματα , όπως έχει ηδη γίνει λόγω των κυρώσεων, δεν είναι μια μπλόφα. Το εννοεί για να:  

-Μπορέσει να πάρει τα χρήματα (ευρώ, δολάρια) στις τράπεζες του ώστε να μην διατρέχει κινδύνους παρακράτησης

- Να ανεβάσει την αξία του Ρουβλίου, την υποτίμηση του οποίου έχει ήδη ανατρέψει κάνοντας μόνο την δήλωση  για πληρωμές σε Ρούβλια

-Να εξασφαλίσει συνάλλαγμα (πριν την μετατροπή σε Ρούβλια από τις ρωσικές τράπεζες) με το οποίο θα αποπληρώσει τα Ομόλογα (χρέος). Τις επόμενες μέρες μάλιστα έχει υποχρέωση 2 δις δολάρια.

- Τυπώνοντας Ρούβλια έχοντας το αντίτιμο σε ευρώ η δολάρια, έχει χρήμα και για το εσωτερικό  της χώρας του. 

Ο Πούτιν μιλά για οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με στόχο την υπονόμευση της ανάπτυξης της Ρωσίας. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό LNG. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα σημάνει απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Τρόπος διαφυγής 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι δεν θα υποκύψουν και δεν θα πληρώσουν σε Ρούβλια. Οι Σόλτς, μακρόν και Ντράγκι, επικοινώνησαν με τον Πούτιν , ζητώντας και εγγράφως τη θέση του. ΟΙ αρνηση τους μοιάζει κατηγορηματική. Δεν αποκλείουν όμως να πληρώσουν σε Ρωσικές Τράπεζες. Άρα αυτός είναι ο τρόπος διαφυγής και για τα δύο μέρη ώστε να μην φτάσουμε στο κλείσιμο της στρόφιγγας από την Ρωσία. 

Και το ίδιο σκηνικό θα δούμε και με άλλα προϊόντα (πρώτες ύλες, τρόφιμα κα) που πουλάει η Ρωσία. 

 

 

Η συνεργασία με την Κίνα

Την ώρα που ο Πούτιν υπέγραφε το Διάταγμα για πληρωμή σε Ρούβλια, ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν στην Κίνα. Όπου επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση Μόσχας- Πεκίνου .

Συγχρόνως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πουλάει πετρέλαιο σε ασιατικές χώρες στα 35 δολάρια το Βαρέλι όταν στις αγορές στοιχίζει 110 δολάρια!

Αυτό σημαίνει ότι οι Ασιάτες αγοράζουν φτηνή ενέργεια και είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικοί έναντι της Αμερικής και της Ευρώπης. 

 

 

Το διάταγμα του Πούτιν 

 

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίγουν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική τράπεζα, Gazprom Bank, ώστε το ξένο συνάλλαγμα να μετατραπεί σε ρούβλια.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει φυσικό αέριο στους όγκους και στις τιμές που έχουν συμφωνηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι «οι τιμές του ρωσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την αγορά».

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν», υπογράμμισε o Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα - Οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprom Bank για τις πληρωμές φυσικού αερίου

Με πάγωμα των συμφωνιών και διακοπή της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο απειλεί ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος έδωσε προθεσμία λίγων ωρών -και συγκεκριμένα μέχρι αύριο (1/4/2022)- στις «μη φιλικές» χώρες ώστε να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ 

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε στην Κεντρική Τράπεζα, τις τελωνειακές αρχές και την κυβέρνηση περιθώριο δέκα ημερών για να θέσουν σε ισχύ τον νέο μηχανισμό.

Η Gazprombank θα πρέπει να διενεργήσει έλεγχο σε οποιονδήποτε νέο πελάτη εντός 45 ημερών από το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού.

Η απόφαση του Πούτιν να επιβάλει τις πληρωμές στο ρούβλι για το φυσικό αέριο ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά αφότου η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο