του Σπύρου Σουρμελίδη

Διαστάσεις υστερίας παίρνει πλέον η προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης όλων των ανεξάρτητων απόψεων που δεν συντάσσονται με την “κεντρική” άποψη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο όνομα της καταπολέμησης της ρωσικής προπαγάνδας, τείνει να επιβληθεί η μονοκρατορία της αντιρωσικής προπαγάνδας. Σηκώνονται Τείχη επικοινωνίας με τη Ρωσία, απαγορεύεται κάθε το ρωσικό σε Ευρώπη και Αμερική πέρα απο ρωσικά ΜΜΕ και αντίστοιχα απαγορεύεται κάθε δυτικό στην Ρωσία. Κλείνει το μεγάλο όπλο της παγκοσμιοποίησης , τα social media και η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου απο τη μια μεριά στην άλλη. Και είναι αυτό το χρήσιμο βήμα για να υψωθούν τα Τείχη  του νέου Ψυχρού Πολέμου. Θύμα φυσικά η αλήθεια, η δημοκρατία, κάθε ανεξάρτητη φωνή και η επικοινωνία των πολιτών,  της μόνης  δύναμης που  μπορεί να φρενάρει τον παραλογισμό και τα εγκλήματα.

 

Στη μία μετά την άλλη, στις χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, θα φυλακίζονται όσοι προωθούν την ρωσική προπαγάνδα, μέσω του διαδικτύου. Το facebook ή το twitter , ρίχνουν ήδη λογαριασμούς στους οποίους νομίζουν  ότι δημοσιεύτηκε κάτι το φιλορωσικό και ας ήταν ρωσικά τανκς στην Ουκρανία. (Εκτός αν η εισβολή είναι φιλορωσισμός).

 Η ορατή προσπάθεια της Δύσης να σηκώσει τείχη με την Ανατολή (Ρωσία προς το παρόν) συμπεριλαμβάνει την δημιουργία ξανά Δύο Κόσμων. Η υστερία των ημερών μάλλον θυμίζει την υστερία της δεκαετίας του 50 , κατά του σοβιετικού στρατοπέδου, κατά του  κομμουνισμού και των κομμουνιστών. Ο Μακάρθυ μεγαλούργησε στις ΗΠΑ , επιβάλλοντας σιωπή σε κάθε ανεξάρτητη και δημοκρατική φωνή. Στην Ευρώπη κυριάρχησε ο φόβος, σε βάρος τελικώς της δημοκρατίας, της ανεξάρτητης και ελεύθερης σκέψης. 

Το φάντασμα του μακαρθισμού φαίνεται οτι νικά σήμερα ακόμα και υπεροπλο της παγκοσμιοποίησης, το διαδίκτυο.                        

Προκαλούνται περιορισμοί για το υπερόπλο της παγκοσμιοποίησης και μάλιστα της αμερικανοκρατούμενης παγκοσμιοποίησης, τα social media. Tα facebook, twitter, instagram κα άλλα παρόμοια δεν θα επικοινωνούν με την Ρωσία και στην Ρωσία. Και αυτό είναι η αρχή. Γιατί Τα Τείχη που θα υψωθούν θα περιλάβουν στην συνέχεια και την Κίνα και να δούμε που θα φτάσουμε, αφού ο ένας περιορισμός φέρνει τον αλλον. 

Χωρίς “ολίγη απο ...ΣΥΡΙΖΑ” δεν γίνεται 

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 συνελήφθη στο Λονδίνο ο 71χρονος Αμερικανός Jack Hanick, που ήταν το πρόσωπο που είχε προσληφθεί από τον Ρώσο ολιγάρχη για να τους στήσει  δίκτυα MME.

Ήταν  ανώτερο στέλεχος στο αμερικανικό δίκτυο Fox News από το 1996 μέχρι το 2011.   Υπάρχει όμως και ….ελληνική διάσταση ή έτσι σερβίρεται. Που πρέπει να θυμίζει και ολίγον ….ΣΥΡΙΖΑ. Ο Hanick θα έστηνε δίκτυα για τον Ρώσο ολιγάρχη σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Και εδώ θα έβαζε διευθυντή τον  Κώστα Βαξεβάνη. 

Και όπως γράφεται  (Πρώτο Θέμα κα) επιχειρήθηκε το 2015  να δημιουργηθεί με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη ενα δίκτυο 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet με πρώτο το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική. Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.  Ειναι αυτή η “επαρχιώτικη” (μετα συγχωρήσεως)  βερζιόν της καταπολέμησης της ρωσικής προπαγάνδας. 

Κόντρες Αθήνας -Μόσχας 

 

Φυσικά η αντιπαράθεση της Μόσχας με την Δύση - μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία- αγγίζει και την Αθήνα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε μεταξύ αλλων :    “Η Αθήνα ενεργά υποστηρίζει το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. με στόχο «όσο το δυνατόν συντομότερα να εγκαταλειφθεί το ρωσικό φυσικό αέριο» σημειώνοντας πως η χωρίς διακοπή προμήθειά του «ήταν παράγοντας σταθερότητας του τοπικού ενεργειακού τομέα εδώ και δεκαετίες».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, η Ζαχάροβα υποστηρίζει ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία».

Το υπουργείο Εξωτερικών -αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας τη σχετική δήλωση- τονίζει και την χωρίς προηγούμενο εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η Ελλάδα για να δυσφημίσει την πολιτική της Ρωσίας. «Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για "απρόκλητη επιθετικότητα" κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη "μαζική εισβολή" από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει και προσθέτει τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέλεξε να παρατηρεί σιωπηλά την εξόντωση των αμάχων στο Ντονμπάς, έγινε συνένοχος στην επί μακρόν γενοκτονία των κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Τώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αναδειχθεί  σε υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου και η ρωσοφοβική υστερία που προωθείται από τις αρχές έχει φτάσει σε σημείο ανάφλεξης. Σε αυτή τη βάση, έχουν ληφθεί βαθιά λανθασμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα θα είναι να στραφούν, μεταξύ άλλων και κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ασπίδες και οι οποίοι ήδη έχουν πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».

Η απάντηση της Αθήνας ήταν μάλλον σε χαμηλούς τόνους. Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη να δηλώνει: Η Ελλάδα δεν επιζητά τη ρήξη με τη Ρωσία. Δεν θα απαντήσουμε στον ίδιο τόνο στην κ. Ζαχάροβα» Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο Open δήλωσε σχετικά ότι αντιλαμβάνεται πως εκτός από τον πόλεμο στο πεδίο, υπάρχει και ο «πόλεμος της πληροφόρησης και ένας "πολιτικός πόλεμος". Η χώρα μας αποτελεί στόχο σε αυτόν τον πολιτικό πόλεμο», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Μάλιστα σημείωσε ότι παρατηρεί ότι η ρωσική πρεσβεια επιτίθεται με πολλους επικοινωνιακούς τροπους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, απαντώντας και στη φράση της κ. Ζαχάροβα ότι διαρηγνύονται οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης απαντά ότι «οι ιστορικοί μας δεσμοί δεν βασιζονται στην επιθετικοτητα. Δεν βασιζονται στο ότι έχουμε το μεγαλύτερο προσφυγικο ρευμα που εχουμε ζησει μεσα στην Ευρώπη. Μας ενωνουν πανανθρωπινες αξίες του χριστιανισμού. Οι ιστορικοί δεσμοί από τη βοήθεια της Ρωσίας πριν από 200 χρόνια για την ανεξαρτησία της Ελλάδος και οι ιστορικοί δεσμοί από το κοινό μέτωπο απέναντι στον Ναζισμό στον Β' ΠΠ.

«Απέναντι στην προκλητική δήλωση παρακαλώ να είμαστε ταυτισμένοι στο ιστορικό πλαίσιο. Δε ζητάμε να γίνει κατι άλλο απο την επιτστροφή στη διπλωματία και το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων»

 

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαιωάννου 

 

Η απάντηση  του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ ηταν σε κάπως διαφορετικούς τόνους, χωρίς να επιδιώκεται “να κοπεί το σχοινί”.

 «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» και βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων, τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αναφέρει πως οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν, όπως προσθέτει, με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Καταληκτικά, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αναφέρει πως η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση”.

 

                

  

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο