Του Σωτήρη Σιδέρη


Υπό την απειλή να τον χαρακτηρίσει επίσημα αποστάτη, ο  Αλέξης Τσίπρας απέτρεψε τον Ευάγγελο Αποστολάκη να αναλάβει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού,  αλλά δεν τήρησε τον ίδιο κανόνα στην περίπτωση του Γ. Χουλιαράκη αφήνοντας εμβρόντητο , όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλη την προοδευτική κοινή γνώμη. Φυσικά υπάρχει η διαφορά ότι η ΤτΕ είναι ανεξάρτητος θεσμός και όχι υπουργικό συμβούλιο, αλλά η προσωπική εμπλοκή Στουρνάρα και οι οξύτατες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέδωσαν τον χαρακτήρα επιθετικής ενέργειας εκ μέρους του τραπεζίτη και του ίδιου του Χουλιαράκη  και έτσι είναι. Όλα αυτά , την στιγμή που οργιάζουν οι πληροφορίες για ανακατατάξεις στα κόμματα, για αποκαθήλωση Μητσοτάκη και για εμπλοκή εξωθεσμικών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων στις εξελίξεις. Άρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρέμβει για να ανατρέψει τις εντυπώσεις και να αλλάξει την ροή των εξελίξεων, σύμφωνα με τις δημόσιες διακηρύξεις του, αποκηρύσσοντας τα παιχνίδα με τη Δημοικρατία, κάτι που εν μέρει ήδη έχει κάνει.


Η διοχέτευση της πληροφορίας ότι ο ίδιος ο Τσίπρας έδωσε την συγκατάθεσή του υπό τον όρο, ο Χουλιαράκης να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να λέει τη γνώμη του,  δεν στέκει.  Μάλιστα  προκάλεσε  μια δεύτερη πιο επιθετική αντίδραση του Στουρνάρα. Ο οποίος διοχέτευσε  στα ΜΜΕ , έναν κατάλογο στελεχών της ΤτΕ που σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» που συχνά έχει άριστη πληροφόρηση για το συμβαίνει στην ΤτΕ, είναι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτοί που διάβασαν τα ονόματά τους δεν αντιδράσουν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζονται στην  ΤτΕ,  υπηρετούν με αφοσίωση την Τράπεζα και ουδέποτε έχει διαρρεύσει το παραμικρό προς τα έξω, άρα σωστά ή λάθος  όλοι σιωπούν, άρα το ίδιο θα κάνει και ο Χουλιαράκης.  Ο οποίος Χουλιαράκης με μια δόση σιωπηλού σαρκασμού, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να επιβεβαιώσει τη θέση του κοντά στον Αλέξη Τσίπρα συμπεριφερόμενος απολύτως αλαζονικά και αδιαφορώντας για το τι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ.

       

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό


Όμως η υπόθεση αυτή, έρχεται την στιγμή που οργιάζουν οι κινήσεις στο παρασκήνιο για την ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ, τον ρόλο των λεγόμενων εκσυγχρονιστών του Σημίτη και τα σχέδια αποκαθήλωσης του Μητσοτάκη , τον οποίο πολλοί ήδη θεωρούν τελειωμένο.
Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να διασαλευθεί η κομματική τάξη και δεν αντέδρασε δυναμικά, όμως το οξυμένο πολιτικό κλίμα και η αμφίσημη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα θα προκαλέσουν σύντομα ισχυρούς πονοκεφάλους , καθώς διογκώνεται η λαική δυσφορία. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Χουλιαράκης θα συνεχίσει να έχει την ίδια σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί είναι θέμα χρόνου η υπόθεση αυτή να γίνει αντικείμενο συζήτησης και στο εσωκομματικό πεδίο, όσο θα πηγαίνουμε προς το συνέδριο του Απριλίου.
 Παράλληλα, μια μεγάλη ομάδα της δεξιάς  και νεοφιλελεύθερης πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, που στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη παίρνει διαζύγιο  από τον πρωθυπουργό, όχι γιατί διαφωνεί σε οτιδήποτε με πολιτικούς όρους, αλλά γιατί φαίνεται ότι εκπονεί νέα σχέδια. Το διαζύγιο έχει ήδη δρομολογήσει με συνεχείς παρεμβάσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
    

Η κυβέρνηση να αλλάξει όχι το σύστημα


Σε ένα μεγάλο τμήμα κομματικών και οικονομικών παραγόντων στην Ελλάδα και σε ξένες πρωτεύουσες, επικρατεί σταδιακά η άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαντλήσει την προσφορά του σε αυτό το σύστημα, ότι καταρρέει και έρχεται απειλητικά μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να ανατρέψει κάποια σχέδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που όλος αυτός ο κόσμος, Διαμαντοπούλου, Βενιζέλος, Φλωρίδης  κ. α. προσπαθούν να ελέγξουν το ΚΙΝΑΛ, με έναν απλό στόχο. Ότι ακόμη και αν αλλάξει κυβέρνηση , να μην αλλάξει τίποτα στο παρασιτικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην οικονομία, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Μητσοτάκη. Η Ελλάδα θα πάρει την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης , αλλά θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για να ξαναπάρει. Το Βερολίνο , για να στηρίξει την επανεκλογή Μακρόν στη Γαλλία, έχει βάλει φρένο στην αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η αύξηση της πίεσης προς την Ελλάδα καθώς θα επανέλθουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και ταυτόχρονα η εκταμίευση επόμενων δόσεων πιθανότατα θα συνδυαστεί με τον εκβιασμό για αυξημένη επιτήρηση ώστε , κατά κάποιο τρόπο γερμανικές και γαλλικές εταιρείες να έχουν μερίδιο στην διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έγινε και με τα μνημόνια και την εκποίηση του πλούτου της χώρας.
       

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση



 Υπό αυτό το πρίσμα η μη αντίδραση Τσίπρα εγείρει ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και μάλιστα δυναμικά, καθώς ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδοκιμάσει αυτά τα σενάρια. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ουσιώδεις αλλαγές και ανατροπές στο μοντέλο διακυβέρνησης και στην οικονομική πολιτική. Κατά συνέπεια, η σύγκρουση με τη ΝΔ και ένα μέρος του ΚΙΝΑΛ και εξωθεσμικούς παράγοντες που εκπονούν τα σενάρια για τις επόμενες κυβερνήσεις, θα είναι οξύτατη.  Υπό αυτή την οπτική, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθούν αφόρητες πιέσεις και έναν ανελέητο επικοινωνιακό πόλεμο για προσαρμογές στην πολιτική του , που στο επίκεντρό της θα πρέπει να έχει την διατήρηση των προνομίων της εγχώριας ολιγαρχίας και όχι τις αλλαγές. Αν όμως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προκαλέσει αυτό ακριβώς το παρασιτικό σύστημα,, μπορεί να ξεκινήσει από την ανακοίνωση απομάκρυνσης του Χουλιαράκη από συνεργάτη του . Και ταυτόχρονα να επιταχύνει τις διακηρύξεις του για τις αλλαγές που θέλει να κάνει, αν δεν θέλει να βρεθεί σε ένα αδιέξοδο , παρόμοιο με αυτό του 2015 , τηρουμένων των αναλογιών.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  θα πρέπει να είναι ισχυρός κομματικά και για να γίνει αυτό μπορεί με δική του πρωτοβουλία να έρθει σε συμβιβασμό με την «Ομπρέλα», ώστε να κλείσει γρήγορα και αναίμακτα το εσωκομματικό μέτωπο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Μητσοτάκης έχει το Επιτελικό Κράτος και δεν είχε ανάγκη τη ΝΔ. Λάθος τεράστιο. Ο Μητσοτάκης κυβερνά μεν με το Επιτελικό Κράτος, αλλά κυρίως με τη σιωπή της ΝΔ. Και μόλις άρχισαν κάπως οι φωνές, λίγο ο Λιβανός, λίγο ο Κύρτσος και άλλοι, άρχισαν και τα σενάρια αποκαθήλωσης.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο