του Σπύρου Σουρμελίδη

Γνωρίζουν πρόσωπα και οργανώσεις, γνωρίζουν  την την δράση των νεοφασιστικών οργανώσεων, γνωρίζουν ποιοι μπουκάρουν σε γήπεδα και σχολεία. Παρ ολα αυτά αμπελοφιλοσοφούν προς αγρα ψήφων. Η δολοφονία του Αλκη στην Θεσσαλονίκη, ανέδειξε και πάλι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, την ανεξέλεγκτη βία, που αγκαλιάζεται απο τον νεοφασισμό. Οι κυβερνώντες όμως δεν ασχολoύνται  με το πραγματικό -υπαρκτό, φαινόμενο. Το μόνο που έκανε και κάνει η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, προκειμένου να έχουν εκλογικά και πολιτικά οφέλη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε την θεωρία, ότι η βία προέρχεται απο την άκρα αριστερά και την ανέχεται η αριστερά. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν. Πρωτίστως όμως ,  δείχνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αληθινό φαινόμενο και όχι τις εμμονές των κυβερνώντων. 

Γονείς, έφηβοι, μικρά παιδιά, κοινωνικές συλλογικότητες, φωνάζουν αυτές τις μέρες. Όχι άλλη βία, μέσα , γύρω ή με πρόσχημα τα γήπεδα. . Η δολοφονία του Αλκη, είναι το έναυσμα, (δυστυχώς ένα ακόμα) , αλλά όπως όλα δείχνουν ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς για να αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα, που είναι πολυπαραγοντικό. 

Η δολοφονία ενός παιδιού, αποκάλυψε ότι οι αρχές γνωρίζουν. Οι αρχές μοίρασαν πλήθος στοιχείων, τα οποία δείχνουν ότι γνώριζαν και οργανώσεις και πρόσωπα. Φαίνεται επίσης ότι η αστυνομία γνωρίζει τη δράση και συγκεκριμένων ατόμων, για ορισμένα εκ των οποίων εκκρεμούν και δικαστικές υποθέσεις.  Ολ αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό. Γνωρίζουν με πρόσωπα και γεγονότα τη δράση της νεοναζιστικής «φράξιας» οπαδών – χούλιγκαν που αν και παρουσιάζεται ως ΠΑΟΚ, δεν ελέγχεται από τη Θύρα 4 του ΠΑΟΚ.  Μέλη του ίδιου «τάγματος εφόδου» συμμετείχαν και στην επίθεση εναντίον μελών της ΚΝΕ και μαθητών, στην κατάληψη του ΕΠΑΛ στην Σταυρούπολη, καθώς και στην επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Libertaria» μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 2018.   

 Μέλη της ίδιας νεοναζιστικής ομάδας φέρονται να συμμετείχαν και στον ξυλοδαρμό του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν στις 21 Ιανουαρίου 2021 η οπαδική βία και η δράση νεοναζιστικών στοιχείων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όταν κατά τη διάρκεια προκαθορισμένης συμπλοκής οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπεσαν πυροβολισμοί, με τους αστυνομικούς να συλλέγουν τουλάχιστον δύο κάλυκες από το σημείο της σύγκρουσης. 

 Οι  εμμονές του κ. Μητσοτάκη και οι μπαχαλάκηδες 

 

«Το κράτος είστε εσείς» είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 1990, απευθυνόμενος στην ελληνική αστυνομία. Με την ίδια φρασεολογία, την ίδια πολιτική και την ίδια εμμονή ήρθε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία. Επιλέγοντας ως βασικό εκφραστή της εμμονής του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα φαινόμενα βίας είναι διαφόρων κατηγοριών, δεν χωράνε ισοπεδοτικές εξηγήσεις, μονοσήμαντες αναλύσεις και γι αυτό η διαχείριση τους είναι πολύπλοκη και δύσκολη. Ειναι όμως η ΝΔ και η κυβέρνηση που επιμένουν εδώ και χρόνια  ότι η βία των πόλεων είναι πολιτική και  στηρίζεται από την αριστερά.  Κύριο μέλημα των κυβερνώντων ήταν και είναι,  να αποδείξει ότι το φαινόμενο των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» χρεώνεται στην αριστερά. 

 

Πέρα όμως από τη βαρβαρότητα της σκέψης και των πράξεων, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Η βία και η αντιμετώπιση της. Η βία με την οποία συμβιώνουμε δυστυχώς καθημερινά και σε πολλά επίπεδα. Η συζήτηση όμως (αφού έτσι βολεύει) περιορίστηκε  στα βίαια φαινόμενα των …Εξαρχείων και της ΑΣΟΕΕ.  Γιατί πολύ απλά ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε ( Politico, 22.6.2017) «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την άκρα αριστερά. Η βία προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια…Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε μια κουλτούρα μίσους όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση». Ολ αυτά τα έλεγε ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας έκαναν βόλτα ο Μακρόν μετά συζύγου και ο Κάρολος με την Καμήλα. Και όμως διέσυρε την χώρα του για λόγους ψηφοθηρικούς και βεβαίως μακριά απο τα πραγματικά φαινόμενα και τις αιτίες τους.

 

Η βία της ακροδεξιάς

 

Υπάρχει όμως και το δεύτερο σκέλος. Η όποια βία (πολιτική βία)  εκπορεύεται ή στηρίζεται στην εποχή μας από την άκρα αριστερά όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης; Μπερδεύοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ με την άκρα αριστερά. Όταν η Αστυνομία (υπουργός Ν. Τόσκας) εξάρθρωσε την ακροδεξιά οργάνωση «Combat 18» (Μάρτιος 2018) με διασυνδέσεις  με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και μέλη πρώην μέλη της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα.

Είναι εμφανές τις τελευταίες δύο (ίσως και παραπάνω) δεκαετίες, ότι η βία στις πόλεις βρίσκει στήριγμα ιδεολογικό και ηθικό στην ακροδεξιά. Είναι πάμπολλες οι ενδείξεις που δείχνουν ότι τα σύγχρονα φαινόμενα της βίας συνδέονται με την άκρα  δεξιά. Με αποκορύφωμα φυσικά την δολοφονία του Π. Φύσσα από μέλος της «Χρυσής Αυγής». 

Η ΝΔ –δυστυχώς και το ΚΙΝΑΛ αρκετές φορές- αρνούνται επιδεικτικά να ασχοληθούν με τα αληθινά φαινόμενα. 

Με το γεγονός ότι στα Εξάρχεια κυριαρχούν δεκαετίες τώρα, οι συμμορίες ναρκωτικών και όχι οι αναρχικοί ή η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ή κάποια περιθωριακή διανόηση. Φαινόμενα που πράγματι υπήρξαν στο παρελθόν. Εδώ και πολλά χρόνια όμως τα Εξάρχεια έγιναν το άλλοθι της σκληρής παρανομίας, των συμμοριών του παράνομου εμπορίου, της κάθε λογής μαφίας, των τοκογλύφων, των χουλιγκάνων  των γηπέδων και βεβαίως της ακροδεξιάς. Και επειδή εκεί συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα και οι διαφορετικοί κόσμοι, εφευρέθηκε ο όρος «μπαχαλάκηδες». Η λέξη μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί να σημαίνει και πολλά διαφορετικά πράγματα στο μυαλό του καθενός μας. 

Συνδικαλιστές αστυνομικοί φτάνουν μάλιστα στο σημείο να περιγράφουν μπαχαλάκηδες με …καλάσνικοφ. Ανάλογες ηταν οι εξηγήσεις και για την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα μετά απο θλιβερά γεγονότα σε βάρος μαθητών και διαδηλωτών στην Θεσσαλονίη, φάνηκε οτι η κυβέρνηση μένει πιστή στις εμμονές της και στις κοντόθορες επιδιώξεις της. 

 

Σήμερα φαίνεται ότι η βία, η βία στις πόλεις, η αλόγιστη βία ιδίως στην νεολαία, βρίσκει καταφύγιο στην άκρα δεξιά. Βρίσκει συνθήματα, βρίσκει και οργανωτική κάλυψη. 

Τι κάνουμε γι αυτό; Η εμμονική στάση της ΝΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γιατί έχει στόχο μόνο τις...ψήφους. Γι αυτό και έχουμε διαρκώς το πρόβλημα μπροστά μας, με όλο και πιο δολοφονικά περιστατικά. Και θα το έχουμε αν επιτρέψουμε να ενδιαφέρεται μόνο η κυβέρνηση και η Πολιτεία, για τις ψήφους και μόνο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο