Για πρώτη φορά και με ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει υπό τον έλεγχο του δημοσίου τη ΔΕΗ . Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες εσωκομματικές συζητήσεις. Το δεύτερο αποκαλυπτικό στοιχείο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ήδη είναι έτοιμες οι  πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις,  γεγονός που σηματοδοτεί μια εντατικοποίηση της προετοιμασίας του κόμματος για προεκλογική εκστρατεία μακράς διάρκειας.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο  πως βλέπει την λειτουργία του κράτους αν κερδίσει τις εκλογές, τον εκδημοκρατισμό του και την αποκομματικοποίησή του, ενώ αναφέρεται και στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά σημαίνουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους και αν η πορεία προς το συνέδριο ολοκληρωθεί ομαλά και με τους αναγκαίους συμβιβασμούς, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει η ροή των πολιτικών εξελίξεων.Ήδη ο Α. Τσίπρας απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ


Ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται επίσης για κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οκτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία. Προσθέτει ότι «με θεμέλιο σε όλες μας τις τομές και παρεμβάσεις ένα σύγχρονο, ανοιχτό στον πολίτη, δημοκρατικό, κοινωνικό και ισχυρό κράτος. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στη λειτουργία της»

       

Σημεία της συνέντευξης του Α . Τσίπρα


- Ζητάτε εκλογές για να φύγει -όπως λέτε- η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Γιατί τις ζητάτε τώρα και πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Ζητάμε εκλογές γιατί δεν πάει άλλο. Γιατί κάθε μέρα που περνάει πεθαίνουν δεκάδες αβοήθητοι συνάνθρωποί μας. Ξεπαγιάζουν εκατομμύρια οικογένειες, που βλέπουν το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημά τους να το εξανεμίζει η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα σήψης στις κορυφές της εξουσίας. Και η ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο, διατρέχει όλη την κοινωνία. Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος από αυτή την κατάσταση πολιορκίας. Θέλουμε και επιδιώκουμε το αίτημά μας αυτό να συναντηθεί με την κοινωνική αγανάκτηση σε ένα κίνημα απαλλαγής και αλλαγής, που θα επιβάλει την προσφυγή στις κάλπες. Και θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αρχή για την κοινωνία και τη χώρα. Και αυτό θα γίνει.

 

-Τις τελευταίες μέρες ωστόσο, διακινούνται, ακόμη και από διαρροές προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, σενάρια που μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, σύμφωνα με το πρότυπο της Ιταλίας. Κυβέρνηση τεχνοκρατών δηλαδή. Κατά πόσο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο;

 



Σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αυτά τα σενάρια. Κοιτάξτε, οι Βρυξέλλες δεν είναι το σύγχρονο παλάτι. Δεν μπορούν να διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε χώρα, ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας. Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός πλέον κίνδυνος ό,τι πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, η δημοσιονομική σταθερότητα, η διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, η κοινωνική συνοχή, να πάνε στράφι. Κατανοώ επίσης την ανησυχία σε σχέση με την εκτεταμένη διαφθορά, τις απευθείας αναθέσεις, τη στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, που αφήνει εκτός νυμφώνος την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και κυρίως την ανικανότητα έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο την πρώτη και την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία την έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς. Και στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι' αυτό και προκρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη την προσφυγή στη λαϊκή κρίση το συντομότερο δυνατόν.

- Σας ασκείται όμως κριτική, με βάση και δηλώσεις στελεχών σας, ότι επιθυμείτε ισχυρό κράτος, αλλά ταυτόχρονα και κομματικό κράτος. Τι απαντάτε;



Είναι αστείο να ασκείται τέτοιου είδους κριτική από αυτούς που έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ σε μετακλητούς υπαλλήλους και απευθείας αναθέσεις στη μεταπολιτευτική Ιστορία, από αυτούς που παρεμβαίνουν τόσο εξόφθαλμα στη Δικαιοσύνη και προκαλούν ακόμη και διεθνείς αντιδράσεις για τις διώξεις δημοσιογράφων και το έλλειμμα πλουραλισμού. Ωστόσο δεν θα αποφύγω να απαντήσω επί της ουσίας στο ερώτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει το επιλεκτικό, ανίσχυρο και αναποτελεσματικό κράτος που μας αφήνει ο κ. Μητσοτάκης με ένα άλλο, παλαιού τύπου κομματικό κράτος. Το αντίθετο.  Όχι μόνο γιατί δεν το θέλουμε, αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι έτσι θα αποτύχουμε. Αντιθέτως, θα πετύχουμε μόνο αν καταφέρουμε να αποσυνδέσουμε πλήρως το κράτος από το κόμμα. Με δομές και με θεσμούς αξιοκρατίας, που θα αποτελούν ιστορικές τομές, όπως ήταν, για παράδειγμα, ο ΑΣΕΠ ή η Διαύγεια. Που δεν είναι τυχαίο ότι δεν έγιναν από κυβερνήσεις της Δεξιάς, αλλά από προοδευτικές κυβερνήσεις.
Εμείς δεν έχουμε καμία τύχη αν επιχειρήσουμε να χτυπήσουμε τη Δεξιά με τα δικά της όπλα, παίζοντας στο δικό της γήπεδο, αυτό της αναξιοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, του νεποτισμού. Εμείς θα νικήσουμε τη Δεξιά αλλάζοντας εντελώς το γήπεδο της αντιπαράθεσης.
Απέναντι σε παρωχημένες αντιλήψεις για τον πλήρη έλεγχο του κράτους,, της ενημέρωσης, των δημόσιων προμηθειών, που έφτασαν, όπως είδαμε, ακόμη και να βάζουν «τη νύχτα» στο Μαξίμου, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε να προτάξουμε όχι ένα καλύτερο διαχειριστικό εγχείρημα ούτε ένα «κράτος - τιμωρό», αλλά το κοινωνικό, το δημοκρατικό, το αξιοκρατικό, το ανθρώπινο κράτος που στηρίζει και προστατεύει τον πολίτη.

Θα προτείνετε στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τα μέλη του κόμματος. Ποιος ο στόχος αυτής της πρότασης;



Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν είναι απλά ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι ένα κόμμα πρότυπο στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα που κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση του λαού και να κυβερνήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, όταν τα βλέμματα όλης της Ευρώπης και του κόσμου ήταν στραμμένα επάνω μας. Και τι προτάξαμε τότε πέρα από το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και τερματισμό της λιτότητας; Το αίτημα για δημοκρατία. Υψώσαμε το ηθικό μας ανάστημα λέγοντας ότι δεν μπορεί να καθορίζουν οι συσχετισμοί δύναμης και ισχύος οικονομικής τη ζωή των ανθρώπων και δεν μπορεί η Ευρώπη να προχωρήσει χωρίς δημοκρατία.
Όταν, λοιπόν, ένα από τα βασικά ταυτότητα χαρακτηριστικά μας είναι η δημοκρατία, η δύναμη του λαού, η αδιαμεσολάβητη έκφραση των πολιτών, η συμμετοχή τους στη λήψη ακόμη και των πιο δύσκολων και οριακών αποφάσεων, δεν μπορούμε αυτό να το υποβαθμίζουμε στην εσωτερική μας λειτουργία.
Όραμά μου λοιπόν είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. το πιο δημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη. Να δώσουμε έτσι νέο νόημα στη συμμετοχή και στην ίδια τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, τη σχέση του μέλους του κόμματος με το κόμμα.  Όχι ως χειροκροτητές και διεκπεραιωτές των αποφάσεων της ηγεσίας, αλλά ως συνδιαμορφωτές των αποφάσεων αυτών.

- Και αυτό διασφαλίζεται με την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση;



Όχι απόλυτα, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, που προβλέπονται στην πρόταση για το νέο καταστατικό.  Όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση άμεσης προσφυγής στα μέλη του κόμματος για πολύ κρίσιμες αποφάσεις, όπως η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση. Ξέρετε, οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Θα έλεγα ότι μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε και την κομματική λειτουργία στις νέες ευκολίες και συνήθειες της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και προτείνουμε να θεσμοθετήσουμε πια την ψηφιακή λειτουργία.  Ένα δραστήριο μέλος μπορεί να ενημερώνεται, να διαβουλεύεται, να ψηφίζει, και να κινητοποιείται ακόμη, από τον χώρο του Διαδικτύου.

- Υπάρχουν ωστόσο επικριτές αυτής της πρότασης που επισημαίνουν ότι έτσι δημιουργείται ένα “star system” στο κόμμα. Τι απαντάτε;



Σέβομαι την άποψή τους και πιστεύω ότι μπορούμε να διεξαγάγουμε μια πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση στην πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη διαφωνία μου.

Αν ισχύει ότι είναι ένα πρόβλημα η εκλογή στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος των δημοφιλών συντρόφων μας ή στη Βουλή των δημοφιλών υποψηφίων και όχι των ικανών, η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι η λιγότερη δημοκρατία. Δεν πιστεύω στο προνόμιο των λίγων να επιλέγουν με ορθότερα κριτήρια έναντι των πολλών που δεν ξέρουν. Και αν “δεν ξέρουν”, υποχρέωση όλων εμάς των αριστερών είναι να μάθουν. Καθ’ υπερβολήν θα έλεγα ότι το επιχείρημα αυτό προσομοιάζει με το αντίστοιχο της αριστοκρατίας, που δεν επιθυμούσε το δικαίωμα ψήφου να γίνει καθολικό διότι οι πολλοί δεν ήξεραν να ψηφίσουν ορθά, όπως ήξεραν οι ευγενείς, που είχαν μέχρι τότε το προνόμιο αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις ώστε να διασφαλίσουμε ακόμη περισσότερο ότι η ανοιχτή αυτή διαδικασία θα φέρει και ποιοτικότερα αποτελέσματα στη σύνθεση των οργάνων του κόμματος. Ήδη προτείνεται η ισόποση συμμετοχή των δύο φύλων.  Ένα ανώτατο πλαφόν συμμετοχής βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών, ώστε να έχουμε περισσότερες θέσεις για τα λεγόμενα μεσαία στελέχη στα όργανα. Και υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που δίνουν βάρος στην περιφερειακή συγκρότηση.  Όλα θα τα συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας.



Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο