του Σπύρου Σουρμελίδη

Τα καμώματα του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου , υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φαίνεται ότι έχει ζηλέψει η κα Νίκη Κεραμέως. Η οποία προσπαθεί (όπως τότε και ο κ. Κοντογιαννόπουλος) να προωθήσει ότι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό, στην  Παιδεία.  To θέμα δυστυχώς δεν αφορά στενά την κα Κεραμέως. Είναι η κυβέρνηση που χαϊδεύει  τα πιο ακραία αντανακλαστικά μιας μερίδας ψηφοφόρων, προκειμένου να τους κρατήσει στο άρμα της. Ο πρωθυπουργός άλλωστε στήριξε την υπουργό Παιδείας και από το βήμα της Βουλής. 

Φιλελεύθεροι ...σκοταδιστές

 

To βίντεο που είχε ετοιμαστεί με το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας προπαγάνδιζε την θεωρία του αγέννητου παιδιού, επρόκειτο να προβληθεί στα Γυμνάσια της χώρας.  Οι  κοινωνικές αντιδράσεις οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών  ανέστειλαν την προσπάθεια.  Είναι η κυβέρνηση που θέλει να προωθήσει ότι πιο αναχρονιστικό , σκοταδιστικό, στο όνομα της αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, βάζοντας τη γυναίκα στη θέση του ενόχου.  Το θέμα υπογεννητικότητα το αντιμετωπίζει από την σκοπιά της πιο συντηρητικής αντίληψης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ακραίες και ακροδεξιές απόψεις προς αγρα ψήφων.

 Δεν πρόκειται αλλωστε για ένα μεμονωμένο γεγονός. Πριν δύο χρόνια, Ιανουάριο του 2020, είχαμε την εμφάνιση στους χώρους του μετρό, μίας  αφίσας   περί του  «αγέννητου παιδιού». Τότε, μετά το θόρυβο που έγινε, οι αφίσες κατέβηκαν αλλά κανείς δεν μας εξήγησε επαρκώς πως πήραν άδεια και ανέβηκαν. Γιατί, δεν ανέβηκαν στα κρυφά. Μάλλον «στα μουλωχτά». 
Επίσης πέρυσι το Μάρτιο ευρωβουλευτής της ΝΔ τάχθηκε με την ψήφο του στην Ευρωβουλή υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Στο κόμμα του έκαναν πως δεν κατάλαβαν, κάτι ψέλλισαν για «προσωπικές απόψεις».

Η κυνικότητα των εκλογικών επιδιώξεων, είναι ορατή, από μια κυβέρνηση η οποία αυτοπαρουσιάζεται σαν φιλελεύθερη  και εκσυγχρονιστική.  Ένας πρωθυπουργός που δηλώνει ότι είναι η παράταξη του που στηρίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων στο επίπεδο του  σεξουαλικού  προσανατολισμού και την ίδια ώρα, ζητά από τις γυναίκες να γεννούν πολλά παιδιά και να κάθονται σπίτι τους. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, αρκεί να έρχονται ψήφοι. 

 Ήταν οι κοινωνικές αντιδράσεις που είχαν ακυρώσει Συνέδριο στα Ιωάννινα υπο την αιγίδα μάλιστα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με το ίδιο θέμα. 

Και τώρα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοίνωσε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Η κ Κεραμέως έρριξε τις ευθύνες στο ΙΕΠ  περίπου είπε «δεν το ξέραμε, μας διέφυγε» και μάλιστα άφησε και αιχμές. «Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά από παρέμβασή μου, επανεξέτασε και ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει για το πρόγραμμα … Από ότι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε.». Τώρα το πως ο ΓΓ του υπουργείου της έβαλε την υπογραφή του για την έγκριση δεν μας το διευκρίνισε η κ. Κεραμέως. Το δικαιολόγησε ο ίδιος : «η έγκριση τέτοιων προγραμμάτων δε σημαίνει και υιοθέτηση απόψεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν μπορεί να ελέγχει κάθε εκπαιδευτικό υλικό, καθώς η έγκριση δίνεται από το ΙΕΠ». Την υπογραφή του όμως την έβαλε για να σταλεί στα σχολεία…

 

Τα υλικά της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής».

Το περιεχόμενο των υλικών (βίντεο κα) αναπαράγει απόψεις όχι απλά σκοταδιστικές, αλλά και πλήρως και καταφανώς λανθασμένες και αντι-επιστημονικές. 

Οπως π.χ.  οτι  «Το DNA του παιδιού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους» ή «H μητέρα, εκτός από το αίμα της, περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή». Η ακόμα «H ομοφυλοφιλία οφείλεται στη μη αποδοχή του φύλου από τη μητέρα, που επιθυμούσε να έχει το παιδί της διαφορετικό φύλο».    Και το καλύτερο: «Αμερικανίδα έγκυος θαύμαζε στο μουσείο ελληνικά αγάλματα, και γέννησε κόρη που νίκησε στα καλλιστεία». 

Αρθρο στον ιστότοπο alfavita  του  Ερευνητή  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μάνου  Σαριδάκη   

«Σε πολλά σημεία των βίντεο το μεταφυσικό περιεχόμενο αγγίζει τα όρια του παγανισμού. Για παράδειγμα αναπαράγονται οι αντιλήψεις τσαρλατάνων όπως ο Ιάπωνας Masaru Emoto, ότι το νερό κρυσταλλώνεται διαφορετικά ανάλογα αν του φωνάζεις "είσαι ηλίθιος" ή "είσαι θαυμάσιος", ή αν του βάζεις να ακούει Μότσαρτ ή Heavy Metal! 

Τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού» λέει η Μαλαματένια Ρούλια από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής και στηρίζει το επιχείρημα στην αρχαία Κίνα που μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης. Αλλά και στις πεποιθήσεις κάποιας φυλής στην Αφρική της οποίας τα μέλη θεωρούσαν ότι η ηλικία του παιδιού ξεκινάει από την ώρα που η γυναίκα συλλαμβάνει την ΙΔΕΑ να κάνει παιδί. Από τα ατράνταχτα επιχειρήματα δεν λείπουν και οι πληροφορίες από την αρχαία ελληνική γραμματεία «Ο Σωκράτης λέει ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» αλλά ούτε και από την εκκλησία «...ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη».

Η γυναίκα για την κ. Ρούλια είναι η «έγκυος που απλά υλοποιεί το σχέδιο» και σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους! Εξηγεί λοιπόν πως «...όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του. Ποια είναι τα επιστημονικά επιχειρήματα αυτής της «γνώσης»; Τα παραδείγματα αντλήθηκαν από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από τα παιδιά που γεννήθηκαν από την ένωση των Θεών, γιατί «... οι μύθοι συμβολίζουν την ποιότητα της πνευματικότητας του ζεύγους». 

Εδώ το κρίσιμο δεν είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές και πολύ προβληματικές απόψεις. Δεν είναι μόνο ότι ενοχοποιούν τη γυναίκα ως προς το πως θα διαχειριστεί το σώμα της αλλά και για τη μετέπειτα υγεία και πορεία των παιδιών της. Ουσιαστικά πρόκειται για την κερκόπορτα που ανοίγει το θέμα της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Το θέμα έχει μεγάλη προϊστορία και βρίσκεται στην ατζέντα πολλών σκοταδιστικών κύκλων της Αμερικής. Κύκλους που αποτελούνται από ρατσιστικές, ακροδεξιές, παραθρησκευτικές οργανώσεις. Από επίσημες «εκκλησίες» που υπάρχουν πολλές και νόμιμες στις ΗΠΑ, από όλους αυτούς που συσπειρώθηκαν γύρω από την εκλογή του Τραμπ και αναθάρρησαν. Όταν έγιναν η «επίσημη Δεξιά» των ΗΠΑ πέτυχαν να περάσουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα κάποιων Πολιτειών τις θεωρίες τους, να εξοβελίσουν το Δαρβίνο και τη θεωρία της εξέλιξης από τα σχολικά βιβλία και σε κάποια πολιτεία να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις” .

 

ΥΓ: Ηταν το μακρινό 1991 με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τότε που ο Β. Κοντογιαννόπουλος παρουσίασε νομοσχέδιο με την επαναφορά των ...ελληνοχριστιανικών ιδεωδών ακόμα και την υποχρεωτικότητα της ποδιάς. Οι αντιδράσεις οδήγησαν στην δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα απο στελέχη της ΟΝΝΕΔ και στο να καεί το κέντρο της Αθήνας. Φυσικά η ...ανανέωση Κοντογιαννόπουλου δεν  εφαρμόστηκε ποτέ.  

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο