του Σπύρου Σουρμελίδη

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάϊντεν, επιβεβαίωσε το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος θέλησε να προειδοποιήσει τον Αμερικανό ομόλογο του, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Και ο Μπάϊντεν τον Πούτιν ότι αν αντιδράσει θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης (Αμερικής- Ευρώπης) σε βάρος του.

Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο μιλούν για διπλωματία, αλλά ετοιμάζονται  για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η τηλεφωνική επικοινωνία μάλλον όξυνε τα πνεύματα ενόψει των διαβουλεύσεων απο τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Στόχος όμως είναι ο ...αγωγός φυσιkού αερίου Nordstream2. Το Ψυχρό Κλίμα το βλέπουμε στη ...Σούδα με το  αεροπλανοφόρο “Τρουμαν” που κουβαλά 200 F-16.

 Στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου μετά το τηλεφώνημα αναφέρεται οτι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν επιδιώκει τον δρόμο της διπλωματίας αλλά συγχρόνος ο “άλλος δρόμος   επικεντρώνεται περισσότερο στην αποτροπή, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών δαπανών και συνεπειών εάν η Ρωσία επιλέξει να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό το κόστος περιλαμβάνει οικονομικό κόστος, περιλαμβάνει προσαρμογές και αυξήσεις της στάσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις Συμμαχικές χώρες και περιλαμβάνει πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και το έδαφός της, όπως αναφέραμε προηγουμένως”. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία οτι μιλάμε για την ...Ευρώπη τονίστηκε ότι 

“Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λειτουργήσουν με βάση την αρχή του «τίποτα για σένα χωρίς εσένα»,  ότι δηλαδή δεν υπάρχουν “συζητήσεις για θέματα που απασχολούν αμφότερους τους εταίρους και τους συμμάχους μας χωρίς την πλήρη διαβούλευση και τη συμμετοχή των εταίρων και των συμμάχων μας, κάτι που κατανόησε και ο Πρόεδρος Πούτιν”.

(Η φράση “τίποτα για σένα χωρίς εσένα” παραπέμπει στο ...1938, τότε που οι αγγλογάλλοι διαπραγματεύθηκαν την τύχη της Τσεχοσλοβακίας με τον Χίτλερ και την εγκατέλειψαν στα γερμανικά τανκς).                        

Παρ όλα αυτά και οι δύο είπαν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του  “Διαλόγου Στρατηγικής Σταθερότητας που θα ξεκινήσει στις 9 και 10 στη Γενεύη, μια συνομιλία του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 και μια συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στις 13. Και οι δύο συζήτησαν τη σημασία της ρεαλιστικής, προσανατολισμένης στα αποτελέσματα διπλωματίας. Και νομίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάϊντεν θεώρησε πολύ αυτή την έκκληση ως επιδίωξη να τεθούν οι προϋποθέσεις για αυτό”.

Στις δηλώσεις του Λευκοί Οίκου τονίστηκε οτι “Την επόμενη εβδομάδα έως 10 ημέρες, πριν από αυτές τις συνομιλίες, αναμένουμε να συνεχίσουμε μια πολύ εντατική περίοδο διαβουλεύσεων από την πλευρά των ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενός απολογισμού αυτής της συνομιλίας σε αυτούς τους συμμάχους και εταίρους, και ειδικότερα, φυσικά, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και στους Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ”.

Για ένα αγωγό,   για μια  Ευρώπη

Το Ψυχροπολεμικό κλίμα που προωθούν οι Αμερικανοί στοχεύει στον αγωγό φυσικού αερίου και γενικώς στην Γερμανία, με τελική επιδίωξη  το Βερολίνο να διακόψει την ενεργειακή της συνεργασία (εξάρτηση λένε) με την Μόσχα. Ώρες πριν από το τηλεφώνημα με τον Μπάϊντεν ο Πούτιν κάλεσε το Βερολίνο να ξεκινήσει τον Nordstream 2 τον δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου απο τη Ρωσία στην Γερμανία. 

Οι Αμερικανοί επικαλούνται  τον κίνδυνο η Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία για να στηρίξει του ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Χωρίς να κρύβει συγχρόνως ότι επιθυμεί η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και θα είναι το 8ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα  της  Ρωσίας και μάλιστα μόλις 400 χιλιόμετρα από την Μόσχα.

   Είναι ο Nord Stream 2  που ενοχλεί  την Ουάσιγκτον. Και αυτό γιατί η λειτουργία, θα μονιμοποιήσει  την στενή συνεργασία-εξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία. Η νέα γερμανική κυβέρνηση ήταν μια ευκαιρία  για την αμερικανική διπλωματία να αλλάξουν οι ισορροπίες. Και οι «Πράσινοι»  που μετέχουν στην κυβέρνηση Σολτς, είναι επιρρεπείς στις αμερικανικές πιέσεις. 

  Για την Ουάσιγκτον   στόχος είναι να αντιδράσει η Μόσχα και όχι η εξομάλυνση.  Γι αυτό και παροτρύνει το Κίεβο να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες.  Το Κίεβο που επιθυμεί να πάρει  πίσω τις δυο ανατολικές επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέσκ (οι οποίες έχουν αυτονομηθεί) στηρίζεται από  τις ΗΠΑ για να προχωρήσει στα σχέδια του.  Με την …ελπίδα ότι η Μόσχα πράγματι θα αντιδράσει. Αυτομάτως η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από τα μέλη του ΝΑΤΟ ,άρα και από την Γερμανία , να πάρουν μέτρα  κατά της Ρωσίας και να διακόψουν κάθε σχέση. Συνεπώς σχέση οικονομική και ενεργειακή. Οι Αμερικανοί φυσικά και δεν  επιθυμούν μια θερμή σύγκρουση με την Ρωσία, ούτε θέλουν οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Θέλουν μια καλή αφορμή για να διακοπούν οι οικονομικές συναλλαγές με την Ρωσία. Με την ελπίδα ότι αυτή η διακοπή θα φέρει μια μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, θα δημιουργήσει αστάθεια για κάποιο διάστημα αλλά στην συνέχεια οι εταιρίες θα επιστρέψουν  στην Δύση από τις χώρες της Ανατολής.  

Η Ελλάδα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία είναι η δεύτερη γραμμή στήριξης των αμερικανικών σχεδίων κατα της Ρωσίας. Το “Τρούμαν” στη Σούδα συνοδεύεται από 6 πολεμικά πλοία και συμβολίζει τον  νέο Ψυχρό Πόλεμο που σχεδιάζεται.  

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο