Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει συνολικά  τους  18.000 . Την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου τα θύματα του κορονοϊού ήταν 104 άνθρωποι , ένα μικρό χωριό δηλαδή. Ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται , αλλά η κυβέρνηση δείχνει αποστασιοποιημένη από το πρόβλημα. Η επικοινωνιακή διαχείριση έχει κάνει τον κύκλο της και οι αριθμοί είναι πλέον αμείλικτοι και καταγράφουν όσα η κυβέρνηση θέλει να κρύψει να αποσιωπήσει, να μην συζητά κανείς. Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε θύματα το Νοέμβριο σε όλο τον δυτικό κόσμο. . Οι οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους, αλλά ο πρωθυπουργός αμετακίνητος στις εμμονές του, αδυνατεί να δει την πραγματικότητα και συνεχίζει να κατασκευάζει την δική του. Μάλλον είναι αργά για την εικόνα του, αλλά το πρόβλημα της χώρας μεγεθύνεται και ίσως ο πιο δύσκολος χειμώνας  των τελευταίων ετών να είναι μπροστά μας. Ελπίδες γεννά η κινητικότητα που αναπτύσσει  ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία πολιτικοκοινωνικού μετώπου κατά της κυβέρνησης.


Ο διευθυντής στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτεου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής του ΤΗΜΜΥ του ιδρύματος, κ. Τσαουσίδης,  ανέλυσε στο iatronet.gr τα στατιστικά στοιχεία των απωλειών από κορονοϊό από τον Νοέμβριο του 2020 (όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην Ελλάδα) μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους.
 Ο κ. Τσαουσίδης  δήλωσε πως «στο μεγαλύτερο διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα η μέση τιμή θανάτων της Ελλάδας είναι στις πρώτες θέσεις και συχνά στην πρώτη θέση μεταξύ των δυτικών χωρών», διευκρινίζοντας πως αφήνει εκτός σύγκρισης τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, γιατί οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια, ούτε ίδιου τύπου εμβόλια, ώστε να μεγέθη να είναι συγκρίσιμα.

Ο ίδιος προβλέπει, μάλιστα, περαιτέρω αύξηση θανάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και τα ποσοστά των ασθενών άνω των 65 ετών στις καθημερινές μολύνσεις εξακολουθεί να κινείται γύρω στο 11% με 12% του συνόλου.
Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να μην πηγαίνει καλά, με την κυβέρνηση να είναι διστακτική να πάρει δραστικά μέτρα και φυσικά με την πάγια θέση της να μην κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ και να μην ανοίγει  τον ιδιωτικό τομέα, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου θετικές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η άρνησή της να οργανώσει ένα ευρύ δίκτυο πραγματοποίησης Ράπιντ Τεστ, κυρίως σε εκείνους που αρνούνται τον εμβολιασμό, ώστε να λαμβάνονται έστω συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.


Η αντιπολίτευση εντείνει την πίεση  και την κριτική προς τον κυβέρνηση, αλλά ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να πτοείται. Ο Μητσοτάκης κινείται πάντα σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επικοινωνιολόγων, γι αυτό και πολλές φορές δείχνει να μην κατανοεί την πίεση των γεγονότων. Η επικοινωνία για να πετύχει έχει ανάγκη από συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και κυρίως δράση. Όταν υπάρχουν μόνο συνθήματα και εξωραϊσμός μιας δραματικής κατάστασης, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως συμβαίνει τώρα.
Η οικονομία πλήττεται ούτως ή άλλως και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης με πρώτη τη Γερμανία δεν θα αφήσουν για πολύ ελεύθερα τα κράτη μέλη της ΕΕ να παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.  Όλα αυτά θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό για την κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει άλλες επιλογές.
Πρόβλημά του θα πει κάποιος. Όχι . Είναι πρόβλημα της χώρας και οι αποφάσεις για την οικονομία και για το  ΕΣΥ και για εμβόλια και για την ενίσχυση όσων πλήττονται και για τους νέους και για τις συνέπειες της κρίσης.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας Μετώπου κατά της κυβέρνησης. Σε επίπεδο κορυφής δεν θα το πετύχει, ίσως εν μέρει . Μπορεί όμως να συσπειρώσει πλήθος κοινωνικών φορέων που εκφράζουν εκατομμύρια ανθρώπους, εργαζόμενους, μικρούς επιχειρηματίες, υγειονομικούς, γιατρούς, δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και να προκαλέσει πολιτική ασφυξία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι δύσκολο, σχέδιο χρειάζεται και όλα δείχνουν, με βάση τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι και εφικτό.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο