του Σωτήρη Σιδέρη

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο άρχισε . Θα διεξαχθεί σε τέσσερις μήνες, στις 24-27 Φεβρουαρίου σύμφωνα με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η πορεία αυτή θα επηρεαστεί καθοριστικά από τις ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό που σηματοδοτεί η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου , την εξεταστική επιτροπή για την λίστα Πέτσα, την συμφωνία για τις βάσεις που θα έρθει στη βουλή, τις ζυμώσεις στο χώρο της ακροδεξιάς, την συζήτηση για τον προυπολογισμό τον Δεκέμβριο και φυσικά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών που τοποθετείται την άνοιξη.  Εννοείται πως η οικονομία και ζητήματα πολιτικής ηθικής θα είναι στο προσκήνιο. Το κρίσιμο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν μπορεί κατά την διάρκεια αυτού του τετραμήνου με εξωστρεφή δράση,  να συσπειρώσει τις δικές του δυνάμεις πρώτα και στην συνέχεια τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουν ανατροπή , αν μπορεί να εντείνει την φθορά της κυβέρνησης και να την καρπωθεί ή η πορεία αυτή θα εξελιχθεί σε  μια κρίση εσωστρέφειας με πολύ αρνητικές συνέπειες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κοινωνία που περιμένει απαντήσεις και δράση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

      

Τι κρίνεται στο συνέδριο

 

Στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Η ενεργός παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί προσδοκίες για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο . Γι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι προσεκτική πως θα αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση. Δεν μπορεί να είναι απορριπτική έναντι του Παπανδρέου, δεν μπορεί όμως να δώσει γη και ύδωρ. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αν καταφέρει να «στρατολογήσει» έναν ποιοτικό «στρατό» από καλλιτέχνες, πνευματικούς ανθρώπους και νέες δυνάμεις , ώστε παράλληλα με πολιτικές πρωτοβουλίες και καθαρές δεσμεύσεις να ηγηθεί του προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου. Ο Παπανδρέου θα κινηθεί με καθαρό αντιδεξιό  και αντιμητσοτατικό πνεύμα, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί των διαχωριστικών γραμμών και όχι να ακολουθεί.

Αν αυτό το σκηνικό επικρατήσει θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως οι θέσεις του θολώσουν, αν οι μηχανισμοί επικρατήσουν και αντί να γίνει ένα σοβαρό πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο ενότητας , ταυτότητας και δράσης γίνει ένα συνέδριο μηχανισμών, το τραίνο θα χαθεί.
Θα είναι επίσης αρνητική η εικόνα ενός συνεδρίου με 5.000-6.000 συνέδρους  που θα παραπέμπει σε γήπεδο και όχι σε κόμμα της αριστεράς. Επειδή από το νέο έτος κάθε κίνηση και ενέργεια θα κρίνεται αυστηρά, και η χώρα θα βρίσκεται σε εκλογική ένταση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει μια εικόνα ενότητας αλλά και σοβαρότητας. Όσο πιο πλήρης συζήτηση γίνει , όσο πιο βαθιά η κριτική, όσο πιο ισχυρή θα είναι η ταυτότητα του κόμματος, τόσο περισσότερο θα το αγκαλιάσει η κοινωνία.

       

Η καμπάνια και οι  διαδικασίες


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνει ί τρίμηνη καμπάνια, πολιτική και οικονομική εξόρμηση με εγγραφή νέων μελών αλλά και προγραμματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις ανοιχτές στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες και να δοθεί η εικόνα ενός κόμματος εν κινήσει .
 «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος. Να ξαναπιάσουμε το νήμα με κορύφωση ένα συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση»  είπε ο Α. Τσίπρας ο οποίος  εισηγήθηκε  επίσης:
1.    Σύγκληση της Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης το Σάββατο 23/10, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου καθώς και τη συγκρότηση :
•    Της Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.
•    Της Επιτροπή Απόφασης
•    Της Επιτροπή Καταστατικού
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε:
•    Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.
•    Από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις ΟΜ των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου.
•    Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πραγματοποιηθεί στις 24-27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Πολιτικές πρωτοβουλίες
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας ο πρότεινε για το επόμενο διάστημα τις εξής πολιτικές πρωτοβουλίες :
•    Πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ  για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας και τη προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να επικοινωνήσουμε αναλυτικά και αδιαμεσολάβητα στους πολίτες τις θέσεις, τις διεκδικήσεις, δεσμεύσεις του κόμματος.
•    Πολιτική πρωτοβουλία για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, με κατάθεση πρότασης νόμου για αύξησή του στα 800 ευρώ και ταυτόχρονα κατάθεση πρότασης διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
•    Ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
•    Συνέχεια της καμπάνιας εμβολιασμού που έχουμε ήδη αποφασίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο