του Σπύρου Σουρμελίδη

Η αβεβαιότητα του επόμενου βήματος ή ακόμα και ο κίνδυνος της διάσπασης του ΚΙΝΑΛ , έφερε στο προσκήνιο τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και ο ίδιος δεν είχε πρόθεση (έως και πριν από λίγα 24ωρα) να εμπλακεί. Η πίεση πάνω στου κυρίως από τον κόσμο του ...ΠΑΣΟΚ, αλλά και από στελέχη όπως και από βουλευτές, είναι εξαιρετικά μεγάλη από την ώρα που οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έγιναν έξι. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία για την “συντεταγμένη πορεία” και  την ενότητα, χωρίς αυτό να οδηγεί αυτομάτως στην υποψηφιότητα του. Το ενδεχόμενο  τη αναβολής των εκλογών είναι και αυτό στο τραπέζι. Αν και Α. Λοβέρδος  με ύφος αγριο και ο Ν. Ανδρουλάκης πιο ευγενικά αποκλείουν το ενδεχόμενο της παραίτηση τους, μη αποδεχόμενοι επι της ουσίας την εμπλοκή Παπανδρέου.

Η αβεβαιότητα εμφανίστηκε αμέσως μετά  την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά. Κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν, ότι θα θα μπορέσει να διατηρήσει την παράταξη ενωμένη. ΓΙ αυτό και ζητούν  από τον Γ. Παπανδρέου να είναι αυτός υποψήφιος. Υπο την πίεση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενότητα και την συντεταγμένη πορεία, 

Η δήλωση Παπανδρέου για την πρωτοβουλία του 

“Ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επιδιώκοντας μια συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης, ζήτησε και θα έχει επαφές με τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους Προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.

Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές,

Για αυτήν την πρωτοβουλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ενημερωθεί και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά”. 

Ο επαφές του Γ. Παπανδρέου έγιναν οι περισσότερες μέσω Skype  μια ακόμα ένδειξη ότι η πρωτοβουλία του δεν είναι καλοδεχούμενη από όλους τους υποψήφιους. 

Παρ όλα αυτά η εμπλοκή Παπανδρέου έφερε μια αναταραχή και εκτός ΚΙΝΑΛ. Οι συζητήσεις για τα ενδεχόμενα πήραν φωτιά, εξετάζουν την  κατάσταση και στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κι αυτό γιατί στο θεωρητικό ενδεχόμενο  που ο Παπανδρέου  θέσει υποψηφιότητα αλλάζουν οι ισορροπίες μέσα στην παράταξη  και αυτομάτως αλλάζει η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στην πολιτική σκηνή. Οι βεβαιότητες για τον Μητσοτάκη τελειώνουν , φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να υποστηρίζει ότι έχει απέναντι του τον άνθρωπο που έφερε το Μνημόνιο, αντιθέτως ο Α. Τσίπρας θα μπορεί αν υποστηρίζει οτι υπάρχει ρεαλιστικό ενδεχόμενο για την δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου για την διακυβέρνηση της χώρας. 

Ολ αυτά βεβαίως είναι ακόμα θεωρητικά αλλά οι συζητήσεις και μόνο δείχνουν τις διαθέσεις.

 

  Οι εξελίξεις που πήραν τη μορφή δράματος 

       Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων πήρε μια βδομάδα αναβολή (από τις 15.10 στις 21.10) ώστε και οι υποψήφιοι της τελευταίας στιγμής να έχουν χρόνο να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές υποστηρικτών. Με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί, είναι 6 πλέον τα πρόσωπα τα οποία θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Οι τρεις που ήταν υποψήφιοι και πριν την αποχώρηση της κας Γεννηματά , Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, αλλά και οι τρεις νέες υποψηφιότητες. Του Βασίλη Κεγκέρογλου, του Παύλου Γερουλάνου αλλά και του Παύλου Χρηστίδη, του έως χθες εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ.

Και οι τρεις νέες υποψηφιότητες προέκυψαν αμέσως μετά το σοκ της αποχώρησης της κας Γεννηματά. Δείχνοντας ότι δημιουργήθηκε κενό, και ότι ένας κόσμος πρέπει να εκπροσωπηθεί. Φάνηκε όμως και η έλλειψη εμπιστοσύνης όλων προς όλους. Στην Χαριλάου Τρικούπη κατοικεί το φάντασμα του ΠΑΣΟΚ. Όλοι αναπολούν τα ένδοξα χρόνια , γνωρίζοντας κατά βάθος ότι η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από τις μάταιες ελπίδες. Ακόμα και στην περίπτωση ανάκαμψης του ΚΙΝΑΛ (και όχι του ΠΑΣΟΚ) θα μιλάμε για ένα πολύ διαφορετικό Κίνημα.

Υπάρχουν οι νέοι άνθρωποι, αυτοί στους οποίους επένδυσε η Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι διεκδικούν μερίδιο στην επόμενη μέρα. Ένας απ αυτούς ο υποψήφιος Π. Χρηστίδης.

Υπάρχουν οι πεισματάρηδες, που δεν θέλουν να χαθεί ο λεγόμενος γεννηματικός χώρος και η προσπάθεια της Φώφης. Αλλά και η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, αφού μπορεί και να γυρίσει ο τροχός. Ένας απ αυτούς ο Β. Κεγκέρογλου. Υπάρχουν αυτοί που δεν κρύβουν την ανάγκη στροφής (ή επιστροφής προς τα Αριστερά) οπως ο Χάρης Καστανίδης. Ακόμα και ο Γ. Παπανδρέου και ας μην επεμβαίνει.

Και φυσικά υπάρχουν αυτοί που θεωρούν οτι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να έχει μερίδιο της σκληρής εξουσίας στη χώρα, όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Υπάρχουν όμως και οι υπόγειες διεργασίες. Που συνεχίζουν να θέλουν το ΚΙΝΑΛ δεμένο στο άρμα του συνασπισμού που στηρίζει τον Μητσοτάκη σήμερα και δεν ξέρουμε ποιον αύριο.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο