Του Σωτήρη Σιδέρη
 

Ένα  ετερόκλητο πλήθος ακροδεξιών ,   οπαδών  του αγοραίου πατριωτισμού, ξενοφοβικών, τεχνοκρατών  και  νεοφιλελεύθερων,  συνυπάρχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Είναι ένας ιδεολογικός αχταρμάς με μοναδικό κοινό σημείο, την εξουσία.  Είχαμε  προβλέψει εδώ και καιρό ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να επεξεργαστεί  ένα νέο αφήγημα που θα τον αποσυνέδεε από το προεκλογικό,  θα τον οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην αγκαλιά της ακροδεξιάς, δηλαδή στο αντιπολιτευτικό παρελθόν.

 

Η  τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που ήταν εμφανή όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση η απειλή  έχει άλλα χαρακτηριστικά.  Η «ομάδα» των Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, η επιρροή του Σαμαρά και σε άλλους βουλευτές καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αλλαγή της συζήτησης από την αντιπολίτευση, κυρίως την προοδευτική . Γιατί πλέον το ζήτημα δεν είναι μόνο το  επίπεδο αποτελεσματικότητας του Επιτελικού Κράτους, της κυβέρνησης συνολικά, αλλά η διάβρωση της δημοκρατίας από μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα με αναφορές στην χούντα. Εντός της κυβέρνησης , αλλά και εντός της ΝΔ βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόγεια προς το παρόν διαπάλη που είναι θέμα χρόνου να γίνει κυρίαρχο πρόβλημα, ανάλογο με την άλωση του Ρεμπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Στο παρασκήνιο ακούγονται συχνά απόψεις και ψίθυροι σχετικά με την στόχευση ή την απειλή του Άδωνη Γεωργιάδη ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ιδρύσει δικό του κόμμα που μπορεί να διεμβολίσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.  Ο λόγος είναι προσωπικός και  σύμφωνα με τους ενημερωμένους διαδρομιστές του κυβερνώντος κόμματος, σχετίζεται με την εξέλιξη της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Νοβάρτις. Γιατί παρά την καθαίρεση της Τουλουπάκη, οι φάκελοι Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου δεν έχουν τεθεί στο αρχείο όπως θα ήθελαν και πίεζαν, ούτε από τον διάδοχο της Τουλουπάκη, άρα κάτι τρέχει . Προφανώς ο Μητσοτάκης υποπτεύεται ότι αν τεθεί στο αρχείο ο Γεωργιάδης θα έχει λυμένα τα χέρια  να δράσει όπως εκείνος νομίζει πολιτικά , ιδρύοντας ακόμη και κόμμα ή απειλώντας ανοιχτά προς αυτή την κατεύθυνση.  Οπότε αυτή η υπόγεια υπόθεση θα διατηρήσει το ενδιαφέρον και προφανώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα ήθελαν η υπόθεση αυτή να μείνει ανοιχτή μέχρι τις εκλογές.  Η υπόθεση αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει αναταράξεις.


Μια ακόμη σοβαρή παράμετρος των ρηγμάτων που υπάρχουν εντός της κυβέρνησης είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης , βλέποντας ότι ο ίδιος έχει  αποδυναμώσει τη ΝΔ και την λειτουργία της θα επιχειρήσει να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις του , επισείοντας σύντομα, την «απειλή» της απλής αναλογικής και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές όχι μόνο θα αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά  θα αφήσουν εκτός κοινοβουλίου δεκάδες βουλευτές της ΝΔ. Οπότε και στην περίπτωση που γίνουν επαναληπτικές εκλογές αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση , θα γίνουν με λίστα ,  άρα  πάλι οι απώλειες  θα είναι μεγάλες. Αν σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση με άλλο κόμμα και αυτό προυποθέτει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα είναι πάλι  ανίσχυρη εντός της κυβέρνησης.
Όμως  υπάρχει η ίδια απειλή και για τον Μητσοτάκη. Γιατί αν χάσει τις εκλογές αποχωρεί. Αν σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση , πιθανόν το συγκυβερνών κόμμα να μην τον θέλει για πρωθυπουργό και να αναζητηθεί τρίτο πρόσωπο, οπότε τα σενάρια είναι δυσμενή σε κάθε περίπτωση.

         

Το μυστικό μιας αναταραχής


Στα υπουργικά γραφεία και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔΔ επικρατεί αναταραχή και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να κατατεθούν προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση μομφής για την παραβίαση της συμφωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης το χάος θα έχει ονοματεπώνυμο και η επιβίωση της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί . Δεν είναι ο Καραμανλής και ο Σαμαράς που απειλούν με  καταψήφιση, είναι πλέον όλη η ακροδεξιά συνιστώσα που επιβιώνει και χάρις στον αγοραίο πατριωτισμό της. Τον οποίο δεν θέλει να δοκιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανώς όλα αυτά τα γνωρίζουν στην κυβέρνηση , τη ΝΔ και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Τα αλλοπρόσαλλα ανοίγματα προς τεχνοκράτες , ακροδεξιούς και φυσικά επιχειρηματίες  συνθέτουν μια άναρχη εικόνα εφήμερης διαχείρισης .  Ειδικά στο θέμα των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία η επικοινωνία θα γίνει η ταφόπλακα του Επιτελικού Κράτους. Ηδη  έχει αρχίσει να γίνεται μπούμερανγκ.  Πέραν αυτού, τι είδους επικοινωνιακή πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματική στους καταναλωτές , όταν οι τιμές κλονίζουν την ήδη αδύναμη οικογενειακή οικονομία. Και ποια επικοινωνία μπορεί να παρηγορήσει  τους πολίτες που πληρώνουν χρυσάφι το ρεύμα και τις υπηρεσίες .


Ο εναγκαλισμός του πρωθυπουργού με την ακροδεξιά θα  τον πνίξει πολιτικά. Κάθε εικόνα που προσπαθεί να φιλοτεχνήσει πλέον θα είναι επικοινωνιακή και πολιτική αποτυχία και θα στραφεί εις βάρος του. Ηθελημένα ο πρωθυπουργός προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα ακόμη και οπαδών του. Με τη διαφορά όμως ότι η ιδιοτέλειά του είναι απειλητική για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Μια ισχυρή δημοκρατική αντιπολίτευση και ένα κίνημα απλών πολιτών κατάφερε να ξεδοντιάσει την Χρυσή Αυγή. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να  συντηρήσει το ακροδεξιό ακροατήριό του με μικρά ιδεολογικά πραξικοπήματα.  
Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό, τον αυταρχισμό ενός του κοινοβουλίου, τους αντικοινωνικούς νόμους και τώρα με την αναζήτηση σωσιβίου στην ακροδεξιά και μάλιστα την φιλοχουντική μπαίνει σε τούνελ και ο ίδιος και η ΝΔ. Αν βγει και πως θα βγει από το τούνελ , θα το δούμε προσεχώς..

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο