του Σπύρου Σουρμελίδη

Τα κόλπα και η διαπλοκή Μητσοτάκη αυτή τη φορά έπεσε στα βράχια. Η προσπάθεια του να εμφανίσει πάνδημη αποδοχή του στο πρόσωπο του με την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού Αμυνας επι ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, απέτυχε , αφού ο ναύαρχος ε.α και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας επειδή δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση, κάτι που το είχε θέσει ως όρο. Ο Κ. Αποστολάκης είχε αποδεχθεί την υπουργοποίηση, παρα την εκ των προτέρων έντονη αντίδραση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αποστολάκης δήλωνε όμως και στις κατ ιδίαν συζητήσεις οτι θα αποδεχθεί τη θέση μόνο αν υπάρχει συναίνεση. Ο κ. Αποστολάκης βλέποντας ότι το κλίμα, όχι μόνο δεν είναι συναινετικό, αλλά είναι διχαστικό, αποφάσισε να μην αποδεχτεί τελικώς την πρόταση Μητσοτάκη. Ετσι έχουμε μια κυβέρνηση με όλα τα πρωτοπαλίκαρα του Καρατζαφέρη σε υπουργικές θέσεις.

 

Παρα τις φήμες και τι διάφορες θεωρίες περί αποπομπής του Γεωργιάδη, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός απο τον Αδωνη και τον Μ. Βορίδη προστέθηκε και ο Αθανάσιος Πλεύρης, που δεν έκρυψε ποτέ τις σκληρές απόψεις του. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος προσέφερε στον Μητσοτάκη τις υπηρεσίες του για να εφαρμοστεί η πολιτική Νόμος και Τάξη (δηλαδή ένα κράτος καταστολής) πλήρωσε όλες τις αποτυχίες και στην καταστολή και στις πυρκαγιές, ως “ ξένο σώμα”. Μάλλον στην ΝΔ η πλειοψηφία είναι ικανοποιημένη απο την έξοδο του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Το κόλπο γκρόσο Αποστολάκη απέτυχε

Το κυρίως πιάτο που ετοίμασε ο πρωθυπουργός για να σερβίρει στην κοινή γνώμη, ηταν η υπουργοποίηση ενός υπερκομματικού προσώπου, πρώην στρατιωτικού, που είχε συνεργαστεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ευαίσθητο χώρο της Αμυνας, τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Μάλιστα ο Γρ. Δημητριάδης (διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού) τηλεφώνησε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για να τους ενημερώσει για την επιλογή Αποστολάκη. Παρουσιάζοντας το τηλεφώνημα σαν κίνηση συναίνεσης. Μια κοροϊδία που δεν αποδέχθηκε ούτε η κα Γεννηματά, ούτε φυσικά και ο Αλ. Τσίπρας.

Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του, ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας (ενα νεοσύστατο ξεχωριστό υπουργείο), η κυβέρνηση πανηγύριζε, παρουσιάζοντας το όλο θέμα ως μια νίκη Μητσοτάκη σε βάρος του Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης είναι αποδεκτός απο όλους ενώ ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο περιθώριο. Κλίμα διχασμού και ρεβανσισμού.

Στο παρασκήνιο έγιναν πολλά, το κυρίως θέμα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αντιδράσει απο μέρες (οταν έμαθε απο τον ίδιο τον Ε. Αποστολάκη για την πρόταση Μητσοτάκη) αλλά αντέδρασε και δημοσίως μιλώντας για “αποστασία” μόλις δημοσιοποιήθηκε το όνομα του κ. Αποστολάκη.

Το ηθικό βάρος για τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν μεγάλο, και γι αυτό είχε το κουράγιο στην συνέχεια να αρνηθεί να γίνει μέλος μιας κυβέρνησης που επιδιώκει τον διχασμό.

Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει εκνευρισμό, ανακάλυψαν εκ των υστέρων την συναίνεση: “Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση” αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, κατηγορώντας τον Αποστολάκη οτι “δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ”.

 

Τα γεγονότα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υπουργών ο ΣΥΡΙΖΑ σα ανακοίνωσή του τόνιζε οτι "ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης. Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους".

Η ανατροπή ήρθε με την επίσημη δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη στα ΜΜΕ:   «Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση ΣΥΡΙΑ που μιλά για φιάσκο Μητσοτάκη : “ Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους». Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου παρουσίασε την κυβερνητική εκδοχή:

Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Για να ακολουθήσει η κυβερνητική άποψη και γραπτώς:  Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατωτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (σ.σ.: ο Βασίλειος Παπαγεωργίου)», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Με την εκνευρισμένη αυτή περιγραφή τελείωσε η αποτυχημένη προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανιστεί σαν κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής.  

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο