Μέσα από τον δικό του (παραμορφωτικό) φακό , βλέπει την πύρινη καταστροφή (που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη) και τις επιπτώσεις της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που δεν παραμορφώνει είναι η πολιτική του. Διότι και αυτή η καταστροφή , είναι μια ευκαιρία για να προωθήσει την δική του πολιτική της ιδιωτικοποίησης και μέσα στα δάση, μείωσης του ρόλου του κράτους και προώθησης των επενδύσεων σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης αν και τις προηγούμενες μέρες ότι θα προσπαθήσει να μειώσει την λαϊκή κατακραυγή, στο τέλος πέρασε στην αντεπίθεση. Αρα όλα καλά!

 

Κάναμε αυτά που έπρεπε, είχαμε προβλέψει, είχαμε σχέδια, αλλά το φαινόμενο μας ξεπέρασε. Το επιτελικό κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά και έχει θετικό έργο. Σώσαμε ζωές. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα του πρωθυπουργού οπως το διατύπωσε σε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου.

Τις τελευταίες μέρες εν μέσω πυρκαγιών και καταστροφής ο πρωθυπουργός με διαγγέλματα και δηλώσεις έδειξε ότι προσπαθεί να μετριάσει την λαϊκή κατακραυγή. Η πρωθυπουργική συγνώμη ήταν αναγκαία για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η επικοινωνία κυβέρνησης –κοινωνίας.

Στην συνέντευξη Τύπου  όμως που έδωσε, η εικόνα αυτή άλλαξε. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν διασκεδάζει απλώς την πραγματικότητα, την αλλάζει. Είπε σχεδόν ότι όλα πήγαν καλά, το επιτελικό κράτος είχε προβλέψει και έσωσε πολλά, υπήρχε σχέδιο και αποτελέσματα. Το πρόβλημα ήταν οτι τα φαινόμενα (καύσωνας , κλιματική αλλαγή κλπ) ξεπέρασαν τις δυνατότητες. Κάλυψε και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον οποίο είπε ότι ήταν κοντά στους πυροσβέστες. Συνεχάρη την Πολιτική Προστασία, (δηλαδή το επιτελικό κράτος) λέγοντας καλά λόγια για πυροσβέστες και εθελοντές και πιλότους. Όχι όμως για το σώμα της  Πυροσβεστικής, την οποία εξαίρεσε από τα μπράβο προς Αστυνομία και Λιμενικό.   

Ενώ αρχικά φάνηκε οτι ο πρωθυπουργός με κινήσεις  πολιτικής αποσυμπίεσης και ταυτόχρονης άμβλυνσης της λαϊκής οργής με μέτρα στήριξης των πληγέντων,  προσπάθησε να μετριάσει την καταστροφική εικόνα, στο τέλος ακούσαμε οτι η καταστροφή μετριάστηκε λόγω της προβλεψης, οτι οι άνθρωποι σώθηκαν και οτι τα μέτρα ανακούφισης θα είναι άμεσα.

Η δε αναδάσωση θα γίνει με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε οτι τμήματα δάσους θα δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα καλύψουν και την δασοπροστασία.  

Σε ότι αφορά δε τις οικονομικές επιπτώσεις , για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η οικονομία το επόμενο διάστημα θα πάει καλύτερα.

Και αυτή η καταστροφή είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μια ευκαιρία για να προωθήσει την πολιτική της στον χώρο της ενέργειας, ειδικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Η ανάληψη της αντικειμενικής ευθύνης απο τον πρωθυπουργό ηατν αναγκαία και γιατί ο Κ. Μητσοτάκης στο παρελθον ζητούσε απο όλους και ευθύνες και την παραίτηση τους. Αλλά και για να αποδώσει ο ίδιος ευθύνες όπου νομίζει στην συνέχεια. Να μην υπάρχουν όμως ψευδαισθήσεις. Στο επιτελικό κάρος (δηλαδή στους στενούς συνεργά τους με τους  οποίους διοικεί) ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα αποδώσει ευθύνες, όπως δεν θεωρεί ότι και ο  ίδιος φταίει . Θα αποδώσει ευθύνες στην Πυροσβεστική και σε ορισμένους άλλους παράγοντες, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αντιθέτως δίνει τα εύσημα στην Αστυνομία για τις εκκενώσεις κατοικημένων  περιοχών, με αποτέλεσμα να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Και αυτό είναι η «σημαία»  της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι δεν πήγαν όλα άσχημα.  Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση  της κλιματικής αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στο ίδιο αποτυχημένο  μοντέλο. Της αντιμετώπισης δια της Πυροσβεστικής με κεντρικό σχεδιασμό από την Πολιτική  Προστασία.

Αν και στο παρελθόν ο βουλευτής τότε Κ. Μητσοτάκης, διαπίστωσε  ότι πρέπει να αποκατασταθεί το σύστημα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, σήμερα το θεωρεί   μη εφικτό. Έτσι η Πυροσβεστική παραμένει ο κεντρικός φορέας  διαχείρισης των πυρκαγιών και με ακόμα περισσότερα εναέρια μέσα.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο