Του Σωτήρη Σιδέρη

Ο ασύδοτος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν περιορίζεται πλέον στην υπεράσπιση του αντιδραστικού  δόγματος Νόμος και Τάξη. Πέρασε με την ανεπάρκειά του και στον διεθνή στίβο, υπογράφοντας μια ταπεινωτική συμφωνία με τον Σέρβο ομόλογό του, που προβλέπει κοινές περιπολίες  Ελλήνων και Σέρβων αστυνομικών   σε περιοχές που υπάρχουν τουρίστες της γειτονικής μας χώρας με στόχο την ασφάλεια. Η ΕΛ.ΑΣ δηλαδή θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον αυτό και το ελληνικό κράτος αποδέχεται ουσιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας . Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα  προς κάθε κατεύθυνση  ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι , άρα μπορούν όλοι, Τούρκοι Άγγλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ρώσοι, Αμερικανοί  να στείλουν  αστυνομικούς στα νησιά του Αιγαίου ή σε όλη τη χώρα για να συνδιαχειριστούν τον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας.

Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν πρέπει να κριθεί μόνο ο Χρυσοχοϊδης . Το ΥΠΕΞ έχει αντιληφθεί το πρόβλημα; Έχει παρέμβει; Πρόκειται για μια μοναδική συμφωνία, δεν υπάρχει προηγούμενο ούτε εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο. Επιρρεπής στα λάθη, με έπαρση και συνεχείς κρίσεις μεγαλείου, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι πρόβλημα καθώς διοικεί έναν κρίσιμο τομέα , αυτόν της ασφάλειας.
Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μετά την συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βουλίν είναι σαφέστατη: «Τέλος, αποφασίσαμε να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες ελληνικών και σερβικών αρχών, Σέρβων και Ελλήνων αξιωματικών σε διάφορες τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει πλειοψηφία Σέρβων τουριστών έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να είναι ακόμα ασφαλέστερες με την παρουσία των Σέρβων αστυνομικών».

Στα όρια της εθνικής προσβολής

 

Είναι μια δήλωση που αναγνωρίζει ότι η χώρα συνδιαχειρίζεται τον κρίσιμο αυτόν τομέα, ότι ουσιαστικά οι κρατικές δομές είναι σε αποσύνθεση. Όπως επισημαίνει έμπειρος διπλωμάτης στο omegapress.gr «αύριο μπορεί να ζητήσουν και άλλες χώρες με πρώτη την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμμετοχή ξένης χώρας σε μέρος απόλυτης κρατικής κυριαρχίας  από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ούτε επί δράσης 17  Νοέμβρη Άγγλοι και Αμερικανοί που συνέδραμαν  είχαν αυτονομία κινήσεων».   
Με τον τρόπο αυτό αποδεχόμαστε  ότι δεν μπορούμε  να εξασφαλίσουμε την ζωή των ξένων πολιτών που επισκέπτονται την Ελλάδα για τουρισμό, άρα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην πραγματική εικόνα της χώρας   και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την επικοινωνιακή κατασκευασμένη κυβερνητική προπαγάνδα.
 Δεν πρόκειται για μια εταιρική πολιτική της ΕΕ, όπως είναι για παράδειγμα η κοινή δράση της Frontex, αλλά διμερής συμφωνία.


Η ίδια διπλωματική πηγή σημείωσε  ότι η «προβολή της Ελλάδας κατά την διάρκεια των πυρκαγιών ήταν στα όρια της εθνικής προσβολής. Ήταν μια αρνητική προβολή, μιας χώρας που δεν έχει δυνάμεις, δεν έχει μέσα, δεν έχει σχέδιο . Και προσέτρεξαν δυνάμεις από χώρες που θεωρητικά είναι πιο αδύναμες και λιγότερο οργανωμένες από την Ελλάδα, όπως η Ρουμανία, η Ουκρανία. Καλά ενημερωμένη πηγή σημειώνει επίσης ότι οι Σέρβοι έθεταν εδώ και χρόνια το ίδιο αίτημα , δηλαδή των κοινών περιπολιών, το οποίο όμως όλες οι κυβερνήσεις το απέρριπταν για ευνόητους λόγους. Το αποδέχθηκε τελικά ο Χρυσοχοίδης , τον οποίο κάποιος πρέπει να σταματήσει . Εννοείται ότι την πολιτική ευθύνη την έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα , κύρους, λειτουργίας και τελικά αξιοπρέπειας της χώρας που δέχεται ένα ακόμη πλήγμα.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας:


"Με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, είχαμε μια διμερή συνάντηση με την ευκαιρία της απόφασης της κυβέρνησης της Σερβίας να αποστείλει βοήθεια στις πληττόμενες από τις πυρκαγιές περιοχές με τρία ελικόπτερα, πολύ προσωπικό και οχήματα. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον λαό της Σερβίας στην κυβέρνηση του κ. Βούσιτς και προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ήρθε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, στον πόλεμο που κάνει η Ελλάδα ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που συμβαίνουν αυτές τις μέρες
Με τον κ. Vulin συζητήσαμε επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος. Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό που συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Ελλάδα από διεθνικές ομάδες των Βαλκανίων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η συνεργασία μας έχει αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε και ενισχύοντας και τη δική μας προσπάθεια που κάνουμε εδώ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Με τον κ. Vulin επίσης θα υπογράψουμε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως επίσης ανταλλάσσουμε εμπειρίες, σκέψεις, εκπαίδευση για το θέμα του κυβερνοεγκλήματος για το οποίο συμφωνήσαμε Έλληνες αξιωματικοί να επισκεφθούν το Βελιγράδι, προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας απέναντι στο κυβερνοέγκλημα.
Τέλος, αποφασίσαμε να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες ελληνικών και σερβικών αρχών, Σέρβων και Ελλήνων αξιωματικών σε διάφορες τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχει πλειοψηφία Σέρβων τουριστών έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να είναι ακόμα ασφαλέστερες με την παρουσία των Σέρβων αστυνομικών.
Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον Aleksandar Vulin την κυβέρνηση της Σερβίας τον λαό της Σερβίας για αυτή την ολόθερμη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στις φλόγες".

Απόψεις

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ* Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθεια» και την «ακρότητα». πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΠολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΠ ότι τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε θέση Ειδικού Συμβούλου , επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας . Πέραν του ότι η θέση... πλήρες κείμενο
Κυριάκος Πιερίδης Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σάλος για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, που αναμειγνύουν και πάλι την Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌταν ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ορίζει ως όριο άμυνας τα 6 ν.μ παραιτούμενος από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων , γιατί να το κάνει η Γαλλία; Όταν η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμβρόντητοι ακούσαμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο