Με κινήσεις  πολιτικής αποσυμπίεσης και ταυτόχρονης άμβλυνσης της λαϊκής οργής με μέτρα στήριξης των πληγέντων,  ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε σε τακτική τον Αλέξη Τσίπρα αποφεύγοντας την αντιπαράθεση και αποδεχόμενος γενικόλογα , αλλά χωρίς σαφήνεια την πρόταση συναίνεσης.  Δήλωσε  ότι «κάθε θετική συμβολή από όπου κι αν προέρχεται είναι καλοδεχούμενη»,  απαντώντας στις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.  Ακολουθώντας επίσης την επικοινωνιακή συνταγή  της πανδημίας ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει οτιδήποτε  για την απόδοση ευθυνών επενδύοντας προφανώς στην ομαλοποίηση της κατάστασης ώστε να αποφευχθούν οι κυβερνητικοί τριγμοί. Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν υπάρχει τίποτα το ανατρεπτικό που να αντιστοιχεί δηλαδή με τις ανάγκες της τεράστιας καταστροφής. Υπό αυτή την έννοια οι πολιτικές εξελίξεις πράγματι δρομολογούνται μέσα σε κλίμα ελεγχόμενης αντιπαράθεσης που σίγουρα θα κλιμακωθεί , με μια διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ανατρεπτικές αλλαγές για να προλάβει η χώρα τις επόμενες και βέβαιες κρίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να διαταράξει τις ισορροπίες και προσπαθεί να ελέγξει τις εξελίξεις με τον δικό του τρόπο. Το γεγονός ότι Τσίπρας δεν έκανε κάποια άκριτη επίθεση , αποδείχθηκε έξυπνη κίνηση καθώς αφαίρεσε από τον πρωθυπουργό κάθε άλλοθι για να κρυφτεί πίσω από επικοινωνιακές και διχαστικές  κορώνες.


Ο πομπώδης τόνος των εξαγγελιών των μέτρων ανακούφισης από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα στην συνέχεια , προκαλούν σκεπτικισμό. Είναι πιθανό, ο πρωθυπουργός, αν έχει κατά νου να προσφύγει στις κάλπες τέλη Σεπτεμβρίου , να το κάνει  ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη τα μέτρα στήριξης. Είναι όμως μια πελατειακή  αντίληψη που θεωρεί τους πολίτες αγέλη και όχι σκεπτόμενα όντα που θα επιδοκιμάσουν μια συνολικά αποτυχημένη πολιτική. Είναι επίσης μια αντίληψη που έχει καταδικάσει την Ελλάδα σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κρίσεις, που σε τελική ανάλυση αποσκοπεί στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία.
       

Το παιχνίδι με τον Σταύρο Μπένο


Για παράδειγμα με μια απολύτως επικοινωνιακής αξίας ενέργεια, ο πρωθυπουργός  μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα  στην Εύβοια και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής οικονομικής ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Γιατί όμως ο εκ Μεσσηνίας Σταύρος Μπένος, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί επιτροπής για την Εύβοια και όχι μιας επιτροπής για την Πελοπόννησο ,  όπου επίσης έχουν καταγραφεί τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές;. Προφανώς επειδή η Εύβοια θεωρούνταν προπύργιο του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα , ο Μπένος συμπαθής, η ΝΔ θα πληρώσει προφανώς το τίμημα και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα διεκδικεί πρωτιά ίσως και με διαφορά.
Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ ήρθε πρώτη με ποσοστό 36.61% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με ποσοστό 34.91%. Δηλαδή διαφορά που δεν αντιστοιχεί στο εθνικό ποσοστό της διαφοράς και είναι πάνω από το  σχεδόν 32%  από το Πανελλαδικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.  Κατά  συνέπεια ο Μητσοτάκης πήρε μια απόφαση καθόλου τυχαία και προφανέστατα πολιτική και όχι ανθρωπιστική όπως ήθελε να την εμφανίσει. Με τον Μπένο λοιπόν θέλει να θολώσει τα νερά, αν δεν πάει καλά δεν θα φταίει η ΝΔ, θα μπερδέψει και το ΚΙΝΑΛ. Κουτοπονηριές βγαλμένες από τις χειρότερες στιγμές του παλαιοκομματισμού. Στην πράξη φυσικά, η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει πλήρως την επιρροή της ΝΔ στην Εύβοια και θα σπείρει διαφωνίες εντός του κόμματος. 
       

Τα μέτρα για τους πληγέντες


Ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρθηκε σε τρία επίπεδα άμεσων μέτρων:
•    αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο και μέτρα ανακούφισης για όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τη φωτιά (αναστολή οφειλών και φορολογικών υποχρεώσεων)
•    έργα αποκατάστασης, καθαρισμοί, βασικά αντιπλημμυρικά έργα και αναδασώσεις
•    μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια
Ειδικότερα, μίλησε για στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ και άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου, με αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην ειδική πλατφόρμα, και εκταμίευση λίγες ημέρες μετά.  
Για τις επιχειρήσεις, δήλωσε πως θα αποζημιωθούν κατά το 70% των απώλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.
Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση.
Επίσης, για τους πληγέντες μίλησε για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αναστολή οφειλών και φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολή πλειστηριασμών και επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ.
Δήλωσε επίσης πως οι δασικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες, ενώ αναφέρθηκε και στον θεσμό του «αναδόχου» για έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών.

Απόψεις

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ* Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθεια» και την «ακρότητα». πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΠολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΠ ότι τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε θέση Ειδικού Συμβούλου , επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας . Πέραν του ότι η θέση... πλήρες κείμενο
Κυριάκος Πιερίδης Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σάλος για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, που αναμειγνύουν και πάλι την Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌταν ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ορίζει ως όριο άμυνας τα 6 ν.μ παραιτούμενος από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων , γιατί να το κάνει η Γαλλία; Όταν η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμβρόντητοι ακούσαμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο