Ο Νταβούτογλου πυροδοτεί νέο κύκλο έντασης
Θα θέσει  στην Αθήνα θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου!

Του Σωτήρη Σιδέρη

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πυροδότησε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου έναν νέο κύκλο έντασης με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία υπονομεύοντας πλήρως την ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένο για τις 5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι θέσει στον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ένα ερώτημα που ίσως απαντηθεί στις 6 Δεκεμβρίου, είναι αν θα ζητήσει συνεκμετάλλευση και για το Αιγαίο με την Ελλάδα.
Με την δήλωση αυτή στην Άγκυρα, ενώπιον του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο κ. Νταβούτογλου διέλυσε τις όποιες ψευδαισθήσεις καλλιεργούσαν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος ότι θα συζητήσουν μόνο θέματα χαμηλής πολιτικής και ανέδειξε τον πραγματικό και ανυποχώρητο στόχο της Άγκυρας, που είναι ο έλεγχος των φυσικών πόρων της Κύπρου, ανεξάρτητα από την λύση του πολιτικού προβλήματος.
Ενθαρρυμένος από την ανοχή της ΕΕ και του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός απείλησε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις έρευνες «μονομερώς» τότε η  Τουρκία θα κάνει έρευνες στο ίδιο σημείο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αν χρειαστεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις, τότε «η ΤΔΒΚ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν την εξόρυξη της ενέργειας και να τη χρησιμοποιήσουν για την ειρήνη». Φυσικά δεν παρέλειψε να αναδείξει την Τουρκία ως την μοναδική επιλογή μεταφοράς του αερίου δηλώνοντας ότι η  χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές»
Κλείνοντας, κατά την πάγια τακτική του τα αυτιά του και τα μάτια του στις καταγγελίες για ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου , ο Νταβούτογλου είπε ακόμη ότι
«Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να μας πουν ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για τους Τούρκους και του Τουρκοκυπρίους. Αυτό δε γίνεται»
Εκ  των πραγμάτων ο Νταβούτογλου έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα , κάτι το οποίο η Αθήνα ήθελε πάση θυσία να αποφευχθεί και να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο σε χαμηλούς τόνους. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη,  όχι μόνο να απαντήσει, αλλά και να θέσει τους δικούς της όρους στην επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Αθήνα, υπό την έννοια ότι δεν είναι δυνατό η Τουρκία, μέσα στην Αθήνα, να συμπεριφέρεται με θράσος ωμού παραβάτη του διεθνούς δικαίου .
Είναι προφανές ότι ο Νταβούτογλου με την δήλωση αυτή κατέστησε σαφές ότι δεν υποχωρεί από τις θέσεις του. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκει να βάλει την ελληνική κυβέρνηση σε ανοιχτή διαπραγμάτευση , ένα είδος άτυπης τριμερούς , την στιγμή που είναι γνωστό ότι τους χειρισμούς τους κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η παθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αξιοποιηθεί πλήρως και από την Άγκυρα και από την ΕΕ και τον ΟΗΕ και ζητούν υποχωρήσεις από την Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο που θα περιλαμβάνει σημεία των συγκλίσεων Χριστόφια –Ταλάτ που θα εφαρμοστούν μετά την λύση του Κυπριακού, ωστόσο η Τουρκία θέλει εφαρμογή εδώ και τώρα , πράγμα αδιανόητο. Στην καλύτερη περίπτωση, η Τουρκία θα επιδιώξει ρυθμίσεις που θα την καθιστούν κυρίαρχη του παιχνιδιού όπως μια εκ των προτέρων συμφωνία για την μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας, κάτι όμως που αφορά και το Ισραήλ και άλλες χώρες και η πρόταση αυτή χάνει έδαφος, υπέρ του αγωγού μέσω Κρήτης στην Ευρώπη.
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κινηθεί αποφασιστικά στους διεθνείς οργανισμούς  και δεν δράσει προς την κατεύθυνση δημιουργίας τετελεσμένων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν αναζητήσει συμμαχίες στο πλαίσιο του ΕΕ , είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση τις επόμενες εβδομάδες.
Στην πορεία θα μάθουμε και τι ακριβώς συζήτησαν  οι Ερντογάν και Νταβούτολγου με τον Μπάιντεν  και αν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποδαύλισε την τουρκική προκλητικότητα ή ήταν αυστηρός.
 Προς το παρόν οι ενδείξεις για την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και η πολιτική κατευνασμού που επιχείρησε η Αθήνα ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση του Συμβουλίου, είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά , η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της το σήμα κινδύνου και να αναβαθμίσει άμεσα την διπλωματική δράση της προκειμένου να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της .








Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο