του Σπύρου Σουρμελίδη 

Πόλεμο στα μονοπώλια κήρυξε ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν σε μια προσπάθεια να διασώσει την αμερικανική οικονομία  αλλά και την αμερικανική αυτοκρατορία. Αν το διαβάζαμε πριν από μερικά χρόνια θα ήταν σαν τίτλος από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή κάποια ειρωνεία. Και όμως ο Τζο Μπάϊντεν εξέδωσε  “ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ για την προώθηση του ανταγωνισμού”  με στόχο να εμποδίσει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές των μικρότερων εταιριών από τις μεγαλύτερες. Σε μια προσπάθεια “να μειώσει τις τιμές για τις οικογένειες, να αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους και να προωθήσει την καινοτομία και την ακόμη πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη”. Στο στόχαστρο του Μπάϊντεν είναι πρωτίστως οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι αεροπορικές εταιρίες   και οι εταιρίες διαδικτύου. Οχι δεν έγινε μαρξιστής. Προσπαθεί να σώσει οτι σώζεται.                                                   

 

Σπάστε τα μονοπώλια, αυξήστε τους μισθούς     

O 78χρονος Τζο Μπάϊντεν έχει εκπλήξει πολλές φορές από την Ιανουάριο έως σήμερα. Πρότεινε το σπάσιμο της πατέντας για τα εμβόλια και είναι αυτός που  πρότεινε ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο 15% για τις πολυεθνικές οι περισσότερες των οποίων είναι αμερικανικές. Έρχεται τώρα με την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ της 9ης Ιουλίου 2021 να ζητήσει την εφαρμογή των βασικών αρχών του αμερικανικού καπιταλισμού και της αμερικανικής νομοθεσίας του 20ου Αιώνα. Μια νομοθεσίας που διαλύει όσες εταιρίες γίνονται μονοπώλια στον κλάδο τους (μεταφορές, φάρμακα, υγεία, επικοινωνίες κλπ). Υπενθυμίζοντας συγχρόνως οτι   στόχος πρέπει να είναι η μείωση τιμών ή αύξηση θέσεων εργασίας η εξασφάλιση  δυνατοτήτων και ευκαιριών σε όλους πρωτίστως στους μικρότερους παίκτες της αγοράς.  Και επίσης ο Μπάϊντεν τονίζει ιδιαιτέρως τον ρόλο του κράτους για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού αλλά και σε ορισμένους τομείς όπως είναι η ΥΓΕΙΑ. Είναι  εντυπωσιακό οτι στην Εκτελεστική Εντολή τονίζεται    μεταξύ άλλων πως     “οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς και ενθαρρύνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Federal Trade Commision (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού)  να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τις οδηγίες συγχώνευσης για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς δεν θα υποστούν ζημίες από τέτοιες συγχωνεύσεις”. (ΣΣ Θα έπρεπε μάλλον κάποιος να διδάξει στους Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Τσακλόγλου κα  τι ακριβώς σημαίνει αυτό που λέει ο Μπάϊντεν, σε αντίθεση με αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση). 

Εξηγώντας την σημασία του Ανταγωνισμού ο Μπάϊντεν γράφει μεταξύ άλλων: “Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές. Καθώς λιγότεροι μεγάλοι παίκτες έχουν ελέγξει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, οι αυξήσεις (χρεώσεις έναντι κόστους) έχουν τριπλασιαστεί. Οι οικογένειες πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τις ανάγκες - πράγματα όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακουστικά βαρηκοΐας και υπηρεσίες διαδικτύου”... Όταν υπάρχουν λίγοι εργοδότες στην αγορά , οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες να διαπραγματεύονται για υψηλότερο μισθό και να απαιτούν αξιοπρέπεια και σεβασμό στο χώρο εργασίας. Στην πραγματικότητα, οι ενοποιήσεις βιομηχανιών μειώνει τους μισθούς κατά 17%. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα των κατασκευών και της λιανικής - απαιτείται να υπογράψουν συμφωνίες μη ανταγωνισμού ως προϋπόθεση για να βρουν δουλειά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να στραφούν σε επιλογές με καλύτερες αμοιβές”...

Συνολικά, οι υψηλότερες τιμές και οι χαμηλότεροι μισθοί που προκαλούνται από την έλλειψη ανταγωνισμού εκτιμάται ότι κοστίζουν στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό 5.000 $ ετησίως”.          

Γίνεται μεγάλη αναφορά στις φαρμακευτικές εταιρίες που αυξάνουν τις τιμές με αποτέλεσμα και τις διαρκείς συγχωνεύσεις και την άνοδο των τιμών των φαρμάκων.  Όπως και στις Αεροπορικές Εταιρίες στα Τρένα και τελικώς στις εταιρίες διαδικτύου και Λογισμικού.  

Επιχείριση “Σώστε την Αυτοκρατορία και τη Δύση” 

Ο Τζο Μπάϊντεν δεν έγινε μαρξιστής, ούτε καν σοσιαλδημοκράτης. Ο Τζο Μπάϊντεν   θέλει να σώσει τον αμερικάνικο καπιταλισμό, θέλει να σώσει. Η  ανάπτυξη της  οποίας στηρίχτηκε εκτός των άλλων στην εργατική τάξη και στον ανταγωνισμό. Ολα όσα κάνει ο Μπάιντεν αποβλέπουν στην επιβίωση. 

Η παγκοσμιοποίηση για την οποία πανηγύρισε ο αμερικανικός και ο δυτικός εν γένει, καπιταλισμός, έγινε εφιάλτης.

1. Κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, το Βιετνάμ, ή και η Νότια Κορέα,  έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιας σημασίας βιομηχανικά -παραγωγικά πάρκα, έχοντας όμως δικιά της πλέον τεχνολογία και τεχνογνωσία , προσελκύοντας διαρκώς ολοένα και περισσότερες επενδύσεις. Με κεφάλαια που φεύγουν από την κραταιά (έως χθες) Δύση, Αμερική και Ευρώπη. Τα κράτη αυτά δεν είναι αποικίες, δεν εξαρτώνται από την Δύση, και τείνουν να γίνουν πλέον ισχυρότερα. 

2. Μυθικός πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια ελάχιστων οντοτήτων (εταιριών ή και προσώπων). Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κατέχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Το σημαντικό και καινούργιο όμως είναι ότι αυτός ο πλούτος, άρα οι κάτοχοι του, είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν υπακούουν σε κανέναν κανόνα.  Ο πλούτος τους βρίσκεται στην κυριολεξία στα σύννεφα (στο λεγόμενο τεχνολογικό cloud). 

Το χρήμα αυτό δεν ελέγχεται πλέον από τις κεντρικές τράπεζες των ισχυρών κρατών. Οι λιγότερο από 100 άνθρωποι που κρατάνε αυτόν το μυθικό πλούτο (όμοιο του η κοινωνία δεν έχει ξαναδεί) αυτονομούνται από τα κράτη. Επιδιώκουν να ενισχύσουν τα δικά τους νομίσματα (κρυπτονομίσματα κλπ), ο καθένας μάλιστα το δικό του αν είναι δυνατόν. Επενδύουν όπου κρίνουν αυτοί, ακόμα και στο Διάστημα. Ελέγχουν και κάτι σημαντικότερο. Την εξέλιξη της τεχνολογίας. 

 Οι περίφημοι GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) όπως και αρκετές ακόμα όπως η Tesla του Ελον Μάσκ, η Virgin του Μπράνσον ή η Palantir κα, ελέγχουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, την πληροφορία, το χρήμα. Δεν υπήρξαν ποτέ  στην ανθρωπότητα ιδιωτικοί μηχανισμοί  που να έχουν περισσότερες δυνατότητες και πραγματικό έλεγχο,  από τα κράτη.

Η μονοπωλιακή συμπεριφορά των μεγάλων εταιριών της νέας τεχνολογίας και πληροφορίας, οδηγεί σε ακόμα ισχυρότερα μονοπώλια, σε ΑΡΧΟΝΤΕΣ ανεξέλεγκτους. Δεν καταρρέει μόνο η μεσαία τάξη, καταρρέουν οι παραγωγικές τάξεις η μία μετά την άλλη, καταρρέουν οι κρατικές δομές , η δυνατότητα ελέγχου, η ισχύς των κρατών, οι κανόνες συμβίωσης και επιβίωσης. Απειλείται το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα. 

Οι Ολιγάρχες της δύσης (πολύ πιο επικίνδυνοι από εκείνους της Ρωσίας), υποστηρίζουν  ήδη ότι η εξέλιξη δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην δημοκρατία. Οι κοινωνίες ζητούν εναγωνίως προστασία. Και όσο βιώνουν την απώλεια περιουσίας, εργασίας, προστασίας και ελπίδας, στρέφονται σε παλαιά δόγματα (φασισμός κα) ζητώντας σύνορα, πατρίδα, δηλαδή κανόνες και προστασία. 
Η εισβολή στο Καπιτώλιο, δεν ήταν ένα παράπτωμα. Ήταν μια (αμήχανη) έκφραση της αμφισβήτησης της ισχύος των ΗΠΑ.  Η αμφισβήτηση θα έρχεται με κάθε αφορμή σοβαρή (ανεργία) ή αστεία (πχ. Εμβολιασμός).  Και ο Μπάϊντεν προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. Αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν είναι οι Ευρωπαίοι, πρωτίστως οι Γερμανοί και όσοι τους ακολουθούν (Αυστρία, Βαλτικές, Ελλάδα του Μητσοτάκη κα). 

 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Νίκος Μαραντζίδης εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα από το συγκρότημα Σκάϊ-Καθημερινής, όταν αποκαλύφθηκε και καταγγέλθηκε επώνυμα στο ΕΣΡ ότι διενεργούσε επί σειρά ετών ψευδοδημοσκοπήσεις με τον τίτλο... πλήρες κείμενο
του Νίκου Καραμπάση *
Έχουμε λοιπόν Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης (και Πολιτικής Προστασίας) υπο τους Χ.Στυλιανίδη και Β.Τουρνά. Προηγήθηκε το «εκκωφαντικό φιάσκο» με την μη υπουργοποίηση του ναυάρχου Β.Αποστολάκη καθώς... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΚάποιοι από εκείνους που σήμερα υποκλίνονται στον Μίκη Θεοδωράκη ήταν οι διώκτες του. Ξύλο, βασανιστήρια, εκτοπίσεις, άγριο κυνηγητό , διώξεις. Τα έχει αφηγηθεί ο ίδιος πολλές φορές, τα έχει γράψει και... πλήρες κείμενο
Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης *Έβλεπα τα γήπεδα της Αγγλίας να σφύζουν από ζωή με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος – όπως ήταν στην προ covid περίοδο –και αναρωτιόμουν «τι πολύ λάθος πάει στη χώρα μας» που διώχνουν με νόμο από... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμφανίστηκε η κυρία Αριστοτελία Πελώνη. Όχι για να ενημερώσει, αλλά για να επιπλήξει όσους ζητούν ενημέρωση. Απύθμενο θράσος , μιας απίθανης κυβερνητικής εκπροσώπου που απέκτησε ήδη καθεστωτικη νοοτροπία. πλήρες κείμενο