του Σπύρου Σουρμελίδη 

Πόλεμο στα μονοπώλια κήρυξε ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν σε μια προσπάθεια να διασώσει την αμερικανική οικονομία  αλλά και την αμερικανική αυτοκρατορία. Αν το διαβάζαμε πριν από μερικά χρόνια θα ήταν σαν τίτλος από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ή κάποια ειρωνεία. Και όμως ο Τζο Μπάϊντεν εξέδωσε  “ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ για την προώθηση του ανταγωνισμού”  με στόχο να εμποδίσει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές των μικρότερων εταιριών από τις μεγαλύτερες. Σε μια προσπάθεια “να μειώσει τις τιμές για τις οικογένειες, να αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους και να προωθήσει την καινοτομία και την ακόμη πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη”. Στο στόχαστρο του Μπάϊντεν είναι πρωτίστως οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι αεροπορικές εταιρίες   και οι εταιρίες διαδικτύου. Οχι δεν έγινε μαρξιστής. Προσπαθεί να σώσει οτι σώζεται.                                                   

 

Σπάστε τα μονοπώλια, αυξήστε τους μισθούς     

O 78χρονος Τζο Μπάϊντεν έχει εκπλήξει πολλές φορές από την Ιανουάριο έως σήμερα. Πρότεινε το σπάσιμο της πατέντας για τα εμβόλια και είναι αυτός που  πρότεινε ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο 15% για τις πολυεθνικές οι περισσότερες των οποίων είναι αμερικανικές. Έρχεται τώρα με την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ της 9ης Ιουλίου 2021 να ζητήσει την εφαρμογή των βασικών αρχών του αμερικανικού καπιταλισμού και της αμερικανικής νομοθεσίας του 20ου Αιώνα. Μια νομοθεσίας που διαλύει όσες εταιρίες γίνονται μονοπώλια στον κλάδο τους (μεταφορές, φάρμακα, υγεία, επικοινωνίες κλπ). Υπενθυμίζοντας συγχρόνως οτι   στόχος πρέπει να είναι η μείωση τιμών ή αύξηση θέσεων εργασίας η εξασφάλιση  δυνατοτήτων και ευκαιριών σε όλους πρωτίστως στους μικρότερους παίκτες της αγοράς.  Και επίσης ο Μπάϊντεν τονίζει ιδιαιτέρως τον ρόλο του κράτους για να εξασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού αλλά και σε ορισμένους τομείς όπως είναι η ΥΓΕΙΑ. Είναι  εντυπωσιακό οτι στην Εκτελεστική Εντολή τονίζεται    μεταξύ άλλων πως     “οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς και ενθαρρύνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Federal Trade Commision (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού)  να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τις οδηγίες συγχώνευσης για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς δεν θα υποστούν ζημίες από τέτοιες συγχωνεύσεις”. (ΣΣ Θα έπρεπε μάλλον κάποιος να διδάξει στους Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Τσακλόγλου κα  τι ακριβώς σημαίνει αυτό που λέει ο Μπάϊντεν, σε αντίθεση με αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση). 

Εξηγώντας την σημασία του Ανταγωνισμού ο Μπάϊντεν γράφει μεταξύ άλλων: “Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές. Καθώς λιγότεροι μεγάλοι παίκτες έχουν ελέγξει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, οι αυξήσεις (χρεώσεις έναντι κόστους) έχουν τριπλασιαστεί. Οι οικογένειες πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τις ανάγκες - πράγματα όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακουστικά βαρηκοΐας και υπηρεσίες διαδικτύου”... Όταν υπάρχουν λίγοι εργοδότες στην αγορά , οι εργαζόμενοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες να διαπραγματεύονται για υψηλότερο μισθό και να απαιτούν αξιοπρέπεια και σεβασμό στο χώρο εργασίας. Στην πραγματικότητα, οι ενοποιήσεις βιομηχανιών μειώνει τους μισθούς κατά 17%. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα των κατασκευών και της λιανικής - απαιτείται να υπογράψουν συμφωνίες μη ανταγωνισμού ως προϋπόθεση για να βρουν δουλειά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για αυτούς να στραφούν σε επιλογές με καλύτερες αμοιβές”...

Συνολικά, οι υψηλότερες τιμές και οι χαμηλότεροι μισθοί που προκαλούνται από την έλλειψη ανταγωνισμού εκτιμάται ότι κοστίζουν στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό 5.000 $ ετησίως”.          

Γίνεται μεγάλη αναφορά στις φαρμακευτικές εταιρίες που αυξάνουν τις τιμές με αποτέλεσμα και τις διαρκείς συγχωνεύσεις και την άνοδο των τιμών των φαρμάκων.  Όπως και στις Αεροπορικές Εταιρίες στα Τρένα και τελικώς στις εταιρίες διαδικτύου και Λογισμικού.  

Επιχείριση “Σώστε την Αυτοκρατορία και τη Δύση” 

Ο Τζο Μπάϊντεν δεν έγινε μαρξιστής, ούτε καν σοσιαλδημοκράτης. Ο Τζο Μπάϊντεν   θέλει να σώσει τον αμερικάνικο καπιταλισμό, θέλει να σώσει. Η  ανάπτυξη της  οποίας στηρίχτηκε εκτός των άλλων στην εργατική τάξη και στον ανταγωνισμό. Ολα όσα κάνει ο Μπάιντεν αποβλέπουν στην επιβίωση. 

Η παγκοσμιοποίηση για την οποία πανηγύρισε ο αμερικανικός και ο δυτικός εν γένει, καπιταλισμός, έγινε εφιάλτης.

1. Κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, το Βιετνάμ, ή και η Νότια Κορέα,  έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιας σημασίας βιομηχανικά -παραγωγικά πάρκα, έχοντας όμως δικιά της πλέον τεχνολογία και τεχνογνωσία , προσελκύοντας διαρκώς ολοένα και περισσότερες επενδύσεις. Με κεφάλαια που φεύγουν από την κραταιά (έως χθες) Δύση, Αμερική και Ευρώπη. Τα κράτη αυτά δεν είναι αποικίες, δεν εξαρτώνται από την Δύση, και τείνουν να γίνουν πλέον ισχυρότερα. 

2. Μυθικός πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια ελάχιστων οντοτήτων (εταιριών ή και προσώπων). Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κατέχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Το σημαντικό και καινούργιο όμως είναι ότι αυτός ο πλούτος, άρα οι κάτοχοι του, είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν υπακούουν σε κανέναν κανόνα.  Ο πλούτος τους βρίσκεται στην κυριολεξία στα σύννεφα (στο λεγόμενο τεχνολογικό cloud). 

Το χρήμα αυτό δεν ελέγχεται πλέον από τις κεντρικές τράπεζες των ισχυρών κρατών. Οι λιγότερο από 100 άνθρωποι που κρατάνε αυτόν το μυθικό πλούτο (όμοιο του η κοινωνία δεν έχει ξαναδεί) αυτονομούνται από τα κράτη. Επιδιώκουν να ενισχύσουν τα δικά τους νομίσματα (κρυπτονομίσματα κλπ), ο καθένας μάλιστα το δικό του αν είναι δυνατόν. Επενδύουν όπου κρίνουν αυτοί, ακόμα και στο Διάστημα. Ελέγχουν και κάτι σημαντικότερο. Την εξέλιξη της τεχνολογίας. 

 Οι περίφημοι GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) όπως και αρκετές ακόμα όπως η Tesla του Ελον Μάσκ, η Virgin του Μπράνσον ή η Palantir κα, ελέγχουν την εξέλιξη της τεχνολογίας, την πληροφορία, το χρήμα. Δεν υπήρξαν ποτέ  στην ανθρωπότητα ιδιωτικοί μηχανισμοί  που να έχουν περισσότερες δυνατότητες και πραγματικό έλεγχο,  από τα κράτη.

Η μονοπωλιακή συμπεριφορά των μεγάλων εταιριών της νέας τεχνολογίας και πληροφορίας, οδηγεί σε ακόμα ισχυρότερα μονοπώλια, σε ΑΡΧΟΝΤΕΣ ανεξέλεγκτους. Δεν καταρρέει μόνο η μεσαία τάξη, καταρρέουν οι παραγωγικές τάξεις η μία μετά την άλλη, καταρρέουν οι κρατικές δομές , η δυνατότητα ελέγχου, η ισχύς των κρατών, οι κανόνες συμβίωσης και επιβίωσης. Απειλείται το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα. 

Οι Ολιγάρχες της δύσης (πολύ πιο επικίνδυνοι από εκείνους της Ρωσίας), υποστηρίζουν  ήδη ότι η εξέλιξη δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην δημοκρατία. Οι κοινωνίες ζητούν εναγωνίως προστασία. Και όσο βιώνουν την απώλεια περιουσίας, εργασίας, προστασίας και ελπίδας, στρέφονται σε παλαιά δόγματα (φασισμός κα) ζητώντας σύνορα, πατρίδα, δηλαδή κανόνες και προστασία. 
Η εισβολή στο Καπιτώλιο, δεν ήταν ένα παράπτωμα. Ήταν μια (αμήχανη) έκφραση της αμφισβήτησης της ισχύος των ΗΠΑ.  Η αμφισβήτηση θα έρχεται με κάθε αφορμή σοβαρή (ανεργία) ή αστεία (πχ. Εμβολιασμός).  Και ο Μπάϊντεν προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. Αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν είναι οι Ευρωπαίοι, πρωτίστως οι Γερμανοί και όσοι τους ακολουθούν (Αυστρία, Βαλτικές, Ελλάδα του Μητσοτάκη κα). 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο