Βενιζέλος: Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιδιώκουν η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση.

Χαρδούβελης: Διαβεβαιώνω τους Έλληνες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Επιστολή στην τρόϊκα με την ελπίδα μιας κατά αρχήν συμφωνίας

Οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κληθούν μπροστά στον νέο «εθνικό κίνδυνο» την ύστατη ώρα να ψηφίσουν μαζί με τον προϋπολογισμό όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα.

Κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σ ένα παιχνίδι εντυπώσεων για τις ευθύνες της κατάρρευσης.

Συνεχίζεται το προσκλητήριο για τους 180

του Σπύρου Σουρμελίδη

Το έργο το έχουμε ξαναδεί (και μάλιστα δυο φορές τον χρόνο) το 2011, το 2012 και το 2013. Φέτος λίγο πριν το τέλος του 2014  και πριν το τυπικό τέλος του Μνημονίου οι κκ Βενιζέλος και Χαρδούβελης συστήνουν επιστροφή στην αγκαλιά της τρόϊκα για να μην μείνει η χώρα χωρίς την κάλυψη των εταίρων και δανειστών. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες επαναφέρουν μόνοι τους το φόβητρο του grexit, στο όνομα των απειλών από την πλευρά των τροϊκανών. Στόχος τους να πειθαρχήσουμε στις συμφωνίες με τους δανειστές και η κυβέρνηση και φυσικά οι πολίτες. Ο κ. Βενιζέλος μετά την συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν σαφής: «Ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες».
Οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κληθούν μπροστά στον νέο εθνικό κίνδυνο την ύστατη ώρα να ψηφίσουν μαζί με τον προϋπολογισμό όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόϊκα, τα λεγόμενα προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί. Ο Αδωνης Γεωργιάδης κατηγόρησε "έγκαιρα" το ΠΑΣΟΚ για όλες τις παλινωδίες, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση στους πράσινους βουλευτές. Ηταν και αυτό μια έμμεση απειλή πρόωρων εκλογών.
Συγχρόνως η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις, με επιστολή μάλιστα των Βενιζέλου-Χαϊδούλη προς την τρόϊκα επαναφέρουν τα επιχειρήματα επιδιώκοντας μια συμφωνία πριν από την 8η ή την 15η Δεκεμβρίου. 
Η σκληρή αντιπαράθεση με την τρόϊκα έχει φτάσει σε οριακά σημεία, οι δανειστές απειλούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χρηματοδοτική κάλυψη μετά την  1.1.2015 και απαιτούν απόλυτη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα δηλαδή εφαρμογή των προαπαιτούμενων (κάλυψη χρηματοδοτικού κενού, ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, συνδικαλιστικοί νόμοι, απολύσεις στο δημόσιο κα).
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αφήνει όμως τους Βενιζέλο-Χαρδούβελη να προχωρήσουν την διαβούλευση.
Αυτό συμφωνήθηκε στην κοινή σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη, λίγο μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Κάρολο Παπούλια, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς έβλεπε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.
Στο περιθώριο όλων αυτών των εξελίξεων ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Αηδόνης επανέλαβε την δήλωση του ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Π. Μελάς είπε ότι θα ψηφίσει γιατί η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτή του κόμματος του Π. Καμμένου.

Γκίκας Χαρδούβελης

Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Υπουργός Οικονομίας, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε λύση και θα βρεθεί, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Η ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το άλφα και ωμέγα. Τώρα που τελειώνει το παλιό και έρχεται το καινούργιο είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένταση από όλους και από τους δανειστές, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν και αυτοί και αυτό φέρνει ένταση».
Στο σχόλιο δε του Προέδρου «είστε στο στόχαστρο» ο κ. Χαρδούβελης είπε χαρακτηριστικά: «Όταν κρατάς τον κουμπαρά, είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για την επόμενη μέρα, είσαι στο στόχαστρο, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές πάλι είσαι στο στόχαστρο».
Μετά την έξοδό του από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης διάβασε γραπτή δήλωση: «Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δε μου έχουν φορτώσει!». Στο ερώτημα σε ποιους αναφέρεται, ο υπουργός των Οικονομικών έκανε λόγο για «κάποιους που το κάνουν χωρίς κανένα κόστος ή κάποιους που θέλουν να θολώσουν τα νερά», υποστήριξε ωστόσο ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί».
Παραλλήλως, ο κ. Χαρδούβελης δραματοποίησε ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Χαρδούβελης. Τόνισε ακόμη ότι «δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση» συνιστώντας ψυχραιμία, ενώ υπογράμμισε ότι «όσο περνά από το χέρι μου δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να αντιστέκομαι στον λαϊκισμό και να προασπίζομαι την δημοσιονομική σταθερότητα».

Ολόκληρη η δήλωση του Γκέκα Χαρδούβελη

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος.
Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται, μιλήσαμε αρκετά γι' αυτό. Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.
Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθεια μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα.
Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.
Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε.
Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Οσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.
Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω του Ελληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.
Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση.
Ακούω και διαβάζω διάφορα. Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί όπως το γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».
Με τον Πρόεδρο μιλήσαμε αρκετά. Συμμερίστηκε πολλά από αυτά».

Δηλώσεις Βενιζέλου
 
Ο κ. Βενιζέλος μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτέλεσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση. Επίπλεον ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, είπε. «Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες.
Ερωτηθείς δε σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό των Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και πρόσθεσε ότι αυτός δεν πρέπει να στοχοποιείται.


Απόψεις

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ* Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθεια» και την «ακρότητα». πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΠολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΠ ότι τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε θέση Ειδικού Συμβούλου , επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας . Πέραν του ότι η θέση... πλήρες κείμενο
Κυριάκος Πιερίδης Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σάλος για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, που αναμειγνύουν και πάλι την Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌταν ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ορίζει ως όριο άμυνας τα 6 ν.μ παραιτούμενος από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων , γιατί να το κάνει η Γαλλία; Όταν η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμβρόντητοι ακούσαμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο