Του Σωτήρη Σιδέρη

Βλέποντας την πίεση να αυξάνεται, τις ανισότητες να οξύνονται, τη δημοκρατία να υπονομεύεται και την κοινωνική δικαιοσύνη να υποχωρεί δραματικά, η ΕΕ μέσω μιας τεράστιας κινητοποίησης σχεδιάζει το «μέλλον της Ευρώπης» σε μια προφανή προσπάθεια αποσυμπίεσης, αντιμετώπισης της αμφισβήτησης και του ευρωσκεπτικισμού που κυριολεκτικά απογειώθηκαν στον  καιρό της πανδημίας. Πρόκειται για την ίδια πολιτική ελίτ της ΕΕ που εξώθησε στον πάτο της ανυποληψίας όλες τις κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας άνευ όρων και ορίων το μεγάλο κεφάλαιο. Και επειδή η πανδημία θα αφήσει έντονο αποτύπωμα στην Ευρώπη, όπως και σε όλον τον κόσμο, η ΕΕ επιχειρεί να αναπροσανατολίσει την συζήτηση για τα επόμενα χρόνια.


Ήδη στον συστημικό ευρωπαικό Τύπο της Ευρώπης διαφαίνεται έντονη ενόχληση για τις πολιτικές που ανακοινώνει καταιγιστικά ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και οι οποίες έστω και λίγο, θυμίζουν σοσιαλδημοκρατία. Ενόχληση που επικεντρώνεται στο κολοσσιαίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το κοινωνικό κράτος, την μέριμνα την δημόσια παιδεία μέχρι την άρση των πατεντών για τα εμβόλια. Ενώ αυτά συμβαίνουν με τις ΗΠΑ, ο Πούτιν από τη Μόσχα,  με μια απρόσμενα έκφραση ανησυχίας χτύπησε το καμπανάκι του φασισμού που επανεμφανίζεται στην Ευρώπη. Και στη μέση , στο Στρασβούργο, η ΕΕ , με όλα τα φώτα αναμμένα , θέλει να δρομολογήσει ένα νέο μέλλον για την Ευρώπη με άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική.
       

Άριστη σκηνοθεσία, μηδέν λογοδοσία


Τόσο η Σύνοδος Κορυφής όσο και η Διάσκεψη για  το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο στις 9 Μαϊου, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα ακατάσχετο ευχολόγιο . Και για να καταστεί το όλο εγχείρημα σοβαροφανές, ζητούν την συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών που με προτάσεις και ιδέες να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν ιδιαίτερα θετικό και αυτονόητα αποδεκτό όλο αυτό το σκηνικό, αν η ΕΕ , ως οργανισμός και τα κράτη –μέλη, απολογούνταν πρώτα για τα προβλήματα της ΕΕ. Κυρίως για την απόσταση μεταξύ πολιτικών –πολιτών, το γραφειοκρατικό τέρας που έχει στηθεί στις Βρυξέλλες, για τα όργια των λόμπι όπως ξεκάθαρα αποτυπώνονται και με τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τις σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία. Να ακούσουν δηλαδή οι ευρωπαϊκοί λαοί, ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός που θα μπορεί να περιορίζει την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων και οι αξιωματούχοι της ΕΕ να διαπραγματεύονται εκ μέρους των πολιτών και όχι για τον εαυτό τους ή για τις χώρες τους. Επίσης , να διαφωτίσει κάποιος, τι νόημα έχει να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις και ιδέες για την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ανισότητες, τους μισθούς και την ανεργία, από την στιγμή που όλο το νομικό οικοδόμημα είναι επικεντρωμένο στα συμφέροντα των επιχειρήσεων.


Η ΕΟΚ και στην συνέχεια η ΕΕ οικοδομήθηκαν στο έδαφος της ειρήνης που αποζητούσαν όλοι μετά τον εφιαλτικό Δεύτερο Παγκόμιο Πόλεμο. Και πράγματι το κοινωνικό κράτος, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη είχαν σημαντικό μερίδιο μέχρι το 1991, την κατάρρευση δηλαδή της ΕΣΣΔ. Έκτοτε σταδιακά επικράτησε και τελικά κυριάρχησε ο νεοφιλελευθερισμός και στην σημερινή φάση εξελίσσεται σε ρατσισμό, κραυγαλέες ανισότητες και κοινωνική αδικία . Ένα ολόκληρο πλέγμα προστατευτισμού των επιχειρήσεων συντηρεί αυτό το σύστημα και αυτόματα αυτό διαχέεται στα κράτη –μέλη με την συντριβή των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υποταγή των οικονομικών, ακόμη και των κοινοβουλίων στην βουλιμική εξουσία των επιχειρήσεων και των ισχυρών συμφερόντων .
       

Στρασβούργο –Μόσχα


Η φετινή 9η Μαϊου ήταν μια ξεχωριστή ημέρα. Στο Στρασβούργο, ηγέτες και αξιωματούχοι σε κλίμα πανηγυρικό έδιναν στην εντύπωση ότι χτίζεται μια νέα ΕΕ, η ευημερία είναι προ των πυλών. Ήταν μια καλοστημένη σκηνοθεσία που πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Στη Μόσχα ο Πούτιν , αν και αυταρχικός ηγέτης ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.     
Χαιρετίζοντας την παραδοσιακή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την 76η, εφέτος, επέτειο της συνθηκολόγησης του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του 1945 «ιερή ημέρα» για τη Ρωσία και «κολοσσιαίας, ιστορικής σημασίας για τις τύχες όλου του κόσμου».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι  «Ο πόλεμος έφερε τόσες αφόρητες δοκιμασίες, θλίψη και δάκρυα, που είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε. Και δεν υπάρχει συγχώρηση και δικαιολογία για εκείνους, οι οποίοι διανοούνται και πάλι επιθετικά σχέδια», είπε ο Ρώσος ηγέτης, θυμίζοντας ότι «σχεδόν ένας αιώνας μας χωρίζει από τα γεγονότα, όταν στο κέντρο της Ευρώπης αποθρασυνόταν και κέρδιζε αρπακτική δύναμη το τερατώδες ναζιστικό θηρίο», όταν «όλο και με μεγαλύτερο κυνισμό ακούγονταν τα συνθήματα της φυλετικής και εθνικής ανωτερότητας, του αντισημιτισμού και της ρωσοφοβίας», όταν «με ευκολία διαγράφονταν οι συμφωνίες, οι οποίες είχαν σκοπό να σταματήσουν την ολίσθηση προς τον παγκόσμιο πόλεμο». Και πρόσθεσε:
«Η ιστορία απαιτεί να βγαίνουν συμπεράσματα και να αντλούνται διδάγματα. Δυστυχώς, όμως, επιχειρούν ξανά να ενεργοποιήσουν πολλά στοιχεία από την ιδεολογία των ναζιστών, εκείνων, που είχαν κυριευτεί από την παραληρητική θεωρία της αποκλειστικότητάς του. Σήμερα βλέπουμε συναθροίσεις σφαγέων, που δεν εξολοθρεύτηκαν πλήρως και των οπαδών τους, απόπειρες να ξαναγραφτεί η ιστορία, να δικαιολογηθούν οι προδότες και οι εγκληματίες, τα χέρια των οποίων βάφτηκαν με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ειρηνικών ανθρώπων». Προφανώς πολλά από αυτά τα είπε για να ακουστούν στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, το Παρίσι και κυρίως το Βερολίνο. Η αναντιστοιχία στο κλίμα είναι σχεδόν τρομοκρατική.
       

Η Εκτελεστική Επιτροπή


Στα γεγονότα, σύμφωνα με την ειδησιογραφία:
 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης ενέκρινε στις 9 Μαΐου τον εσωτερικό κανονισμό για τη σύνθεση της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και τον τρόπο λειτουργίας της.
Το κείμενο που εγκρίθηκε την Ημέρα της Ευρώπης 2021 ολοκληρώνει τους κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Πλατφόρμα, οι Ομάδες Δράσης Πολιτών και η Ολομέλεια της Διάσκεψης μπορούν να μετατρέψουν τις προτεραιότητες, τις ελπίδες και τις ανησυχίες των πολιτών σε εφαρμόσιμες συστάσεις. Συμπληρώνει τους κανόνες που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως σχετικά με τις μεθόδους εργασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή των πολιτών.
Την ίδια ημέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο φιλοξένησε  την εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Διασφαλίζοντας ότι οι προτάσεις των πολιτών θα εισακουστούν,108 ευρωβουλευτές, 54 μέλη κυβερνήσεων (δύο ανά κράτος μέλος), τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και 108 εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, θα συνεδριάσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης επί ίσοις όροις, με συμμετοχή και πολιτών. 108 πολίτες θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις επί των ιδεών που προέρχονται από τις Ομάδες Δράσης Πολιτών και την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: 80 εκπρόσωποι από τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Δράσης, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο θα είναι κάτω των 25 ετών, και 27 από εθνικές Ομάδες Δράσης ή εκδηλώσεις της Διάσκεψης συνεδρίων (ένας ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.
Μια εξωφρενικά βαρύγδουπη φιέστα, με ελάχιστο αντίκρισμα στις αγωνίες των 500 εκατομμυρίων πολιτών που μάλλον θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κρίση την ΕΕ.
    

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο