Κόλαφο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης συνιστούν τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, Φεβρουάριος –Μάρτιος 2021 που έγιναν γνωστά την Παρασκευή 7 Απριλίου και τα οποία, βυθίζουν τη ΝΔ στον πάτο της αξιοπιστίας. Τα ποσοστά των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα είναι σε κακή κατάσταση και μάλιστα ότι θα χειροτερέψει, είναι ιλιγγιώδη. Το βασικό συμπέρασμα από το Ευρωβαρόμετρο είναι ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν καμία σχέση με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στην Ελλάδα και τα οποία περίπου εμφανίζουν ατσαλάκωτη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από τις εκλογές του 2019. Πρόκειται για μια κατασκευασμένη εικόνα που ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί. Ωστόσο προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι τα ποσοστά καταδεικνύουν οργή στην κοινωνία, σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με τα γκάλοπ στην Ελλάδα. Προφανώς η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τίποτα, αλλά προφανώς πρόκειται για μια αδιέξοδη κατάσταση.


Έτσι σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ:
•    Το 78% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως η γενική κατάσταση στην χώρα είναι κακή. (5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
•    Το 92% των πολιτών πιστεύουν πως η κατάσταση στην απασχόληση είναι κακή. (2η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
•    Το 76% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως η παροχή των δημόσιων υπηρεσιών είναι κακή. (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
•    Το 81% των πολιτών πιστεύουν πως τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση στην οικονομία δεν θα βελτιωθεί. (6η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
•    Το 77% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως τους επόμενους 12 μήνες η γενική κατάσταση στην χώρα δεν θα βελτιωθεί. (3η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
•    Το 81% των πολιτών στην Ελλάδα πιστεύουν πως τους επόμενους 12 μήνες τα οικονομικά του νοικοκυριού τους δεν θα βελτιωθούν. (3η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.)
•    το 61% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένο με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του COVIDτ.
71% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση,
•    84% δεν πιστεύει ότι τα δημόσια ΜΜΕ είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις

Σε όλα αυτά αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι σταδιακά η αντιπολίτευση εμφανίζει προγραμματικές θέσεις στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής, προφανώς και αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Η ελπίδα της κυβέρνησης ότι μπορεί να το αλλάξει υπέρ της με τον τουρισμό και τα εμβόλια θα διαψευστούν. Γιατί τα εμβόλια δεν τα παράγει η ΝΔ ούτε ο τουρισμός είναι το κλειδί για την πρωτοκαθεδρία της. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι τουρίστες είχαν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια και όμως ….
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιες κινήσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός στην συνέχεια. Πάντως από τον Ιανουάριο δείχνει ότι είναι καθηλωμένος δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεξόδου, η δυσφορία της κοινωνίας είναι τεράστια και νομοθετεί με καταιγιστικούς ρυθμούς γιατί πρέπει να εξυπηρετήσει τα ισχυρά συμφέροντα που την στήριξαν. Αν όλη αυτή η νομοθετική καταιγίδα ήταν αποδεκτή από την κοινωνία, η εικόνα θα ήταν διαφορετική.
Προφανώς οι εμβολιασμοί , το άνοιγμα του τουρισμού και η επιστροφή, έστω και με δυσκολίες στην καθημερινότητα θα επιδράσει αρνητικά στην κυβέρνηση. Ο φόβος φεύγει, η ΝΔ απειλείται ….

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο