Εκλογές για πάρει εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Μαδρίτη και το ιδρυτικό συνέδριο του Podemos (Μπορούμε), ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται καμία συμφωνία με το χρέος στο ράφι , αλλά ούτε και προαπαιτούμενα από την Τρόικα. Η πρόβλεψη για βέβαιη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, επαναφέρουν τα σενάρια μιάς μεταβατικής κυβέρνησης από την παρούσα βουλή και το πρόσωπο που φαίνεται επιλέγεται για την πρωθυπουργία,  από τους δανειστές και από τις εγχώριες δυνάμεις, είναι αυτό του Γιάννη Στουρνάρα.
Προς το παρόν όμως, μεγάλη πολιτική αξία με διεθνή αντίκτυπο, έχουν οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα πως ούτε προαπαιτούμενα αποδέχεται, ούτε οποιαδήποτε συμφωνία κυβέρνησης –Τρόικας θα αναγνωρίσει χωρίς ρύθμιση του χρέους.

Αν η κυβερνητική  προπαγάνδα, αλλά και οι ισχυρισμοί των διαπλεκόμενων ΜΜΕ ισχύει ,τότε θα έπρεπε τα  σπρεντ, να φθάσουν στα ύψη, η Ελλάδα να απειλείται εκ νέου με διακοπή χρηματοδότησης, η Μέρκελ και η Λαγκάρντ του ΔΝΤ, μαζί με τον Γιούνκερ έπρεπε να ζητήσουν την υπογραφή του Τσίπρα και να χαλάσει ο κόσμος. Όλες αυτές οι δυνάμεις, υπενθυμίζουμε, είχαν «εξεγερθεί» υποτίθεται πριν από μερικές εβδομάδες και είχαν στείλει, κατά την κυβέρνηση και την διαπλοκή  και στον ΣΥΡΙΖΑ το «μήνυμα» να εφαρμόσουν το Μνημόνιο και να αποδεχθούν και το επόμενο που ήδη προετοιμάζεται. Ήταν οι ημέρες που το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου ήθελε να διώξει το ΔΝΤ και ανακοίνωσε το τέλος της Τρόικας και των Μνημονίων και ότι δεν χρειάζεται η χώρα νέα δάνεια, μέχρι που επέστρεψε στην κανονικότητα της υποταγής.
Μάλιστα, οι νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα σκληρές κατά των δανειστών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι  «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα καμία συμφωνία, με το δημόσιο χρέος στο ράφι».  Και για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε σε προαπαιτούμενα περικοπών και λιτότητας, που ανατροφοδοτούν την υπερχρέωση, δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε στον παραλογισμό των νέων φόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εισπραχθούν, δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε στον παραλογισμό των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2015, που θα στείλουν την οικονομία πίσω στην ύφεση».      
Την πρώτη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί τα 19 προαπαιτούμενα της Τρόικας, την είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου και την επανέλαβε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στο συνέδριο του Podemos, δηλαδή από ένα διεθνές βήμα.

Τα σενάρια


Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τις εξελίξεις του επομένου διαστήματος, προφανώς και ενόψει του προυπολογισμού και ενόψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών και στα πολιτικά και  μη, γραφεία των Αθηνών φαίνεται να επανέρχεται το σενάριο μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γιάννη Στουρνάρα αυτή την φορά. Το σενάριο προφανώς προβλέπει ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τύχη του Γ. Παπανδρέου.  Φαίνεται επίσης, ότι κάτι θα έχουν ακούσει στον ΣΥΡΙΖΑ και ανάγκασαν το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής, του οποίου την καθοδήγηση έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, να εκδώσει μια πολύ σκληρή ανακοίνωση την Παρασκευή 14Νοεμβρίου με την οποία θέτει επίσημα θέμα για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι προφανώς μια ανακοίνωση που πέραν της αυτονόητης αξίας για το θέμα της κερδοσκοπίας στο Χρηματοστήριο, αποσκοπεί και στο να «κάψει» τον κ. Στουρνάρα.
Με αφορμή  δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για 150 περιπτώσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε  «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα καθώς επισημαίνει ότι , «οι πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακάλυψη τουλάχιστον 150 περιπτώσεων naked short selling (παράνομης ανοιχτής υποτιμητικής κερδοσκοπίας, κατά παράβαση του Κανονισμού 236/2012) αφήνουν βαρύτατη σκιά για τον τότε υπουργό Οικονομικών και τώρα διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα».
Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και μερίδα του οικονομικού Τύπου είχαν καταγγείλει, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών την άνοιξη του 2014, τα έντονα κερδοσκοπικά φαινόμενα, που συνόδευαν τις αυξήσεις αυτές. Προσθέτει, ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είχαν γίνει σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης - ανακεφαλαιοποίησης, με αποκλεισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Απαντώντας τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, για τις περιπτώσεις της Eurobank αλλά και της Εθνικής, ο κ. Στουρνάρας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι δεν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, που ήταν μέσα στα προβλεπόμενα από τον νόμο πλαίσια, καλύπτοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα, το μέγεθος και την έκταση της παρανομίας.

Τώρα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας έμαθε πόσο ... λίγες ήταν οι σχετικές περιπτώσεις. Εκατόν πενήντα (150) διαφορετικές περιπτώσεις στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank)». Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα και μπορούν να κλιμακωθούν μέχρι τα 50 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση, ενώ προφανώς υπάρχει και ποινική διάσταση στην υπόθεση.
Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει :«Ως προς τον αναρμόδιο πλέον για το θέμα κ. Στουρνάρα, μάλλον η σιωπή είναι χρυσός…».
Το επόμενο διάστημα είναι προφανώς πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν με βεβαιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με διαφορά που συνεχώς αυξάνεται . Ταυτόχρονα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν και τα νέα σενάρια.
Καθόλου τυχαία φυσικά καθώς είτε με την παρούσα κυβέρνηση , είτε με μία άλλη από την ίδια βουλή όμως, το σύστημα χρεοκοπίας και διαπλοκής επιδιώκει να παρατείνει τον βίο του.
Απόψεις

ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ* Η θεωρία των «δύο άκρων» είναι ένα σχήμα το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει την ιστορία ως μια διαρκή διαπάλη ανάμεσα στη «μετριοπάθεια» και την «ακρότητα». πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΠολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν από την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΠ ότι τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε θέση Ειδικού Συμβούλου , επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας . Πέραν του ότι η θέση... πλήρες κείμενο
Κυριάκος Πιερίδης Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σάλος για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, που αναμειγνύουν και πάλι την Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη. πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΌταν ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ορίζει ως όριο άμυνας τα 6 ν.μ παραιτούμενος από την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων , γιατί να το κάνει η Γαλλία; Όταν η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΕμβρόντητοι ακούσαμε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα του Μητσοτάκη και θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα... πλήρες κείμενο