του Σωτήρη Σιδέρη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπηρετηθεί μια κυβέρνηση. Πρώτα ενσωματώνεις στον λόγο σου το ψεύδος εμφανίζοντάς το ως εθνική ανάγκη. Δεύτερον, αποκρύπτεις ή λογοκρίνεις την αλήθεια των άλλων έτσι ο παρανομαστής μένει ίδιος.

 

Τρίτον εξαργυρώνεις το ψεύδος, την λογοκρισία και την απόκρυψη της αλήθειας με ενέσεις επιδοτήσεων , φοροαπαλλαγών, καταργείται το πόθεν έσχες για τους εκδότες , άρα είναι ευχαριστημένοι  όλοι. Στρατηγικός στόχος η οικοδόμηση ενός καθεστώτος που εμφανίζει όλα τα συμπτώματα αυταρχικών κυβερνήσεων , μέσω της προβολής της μίας άποψης. 

Της  άποψης που εκφράζει η ΝΔ, ο Μητσοτάκης και κάθε αρμός που συνδέεται με αυτό το καθεστώς. Επιχειρηματίες, ΜΜΕ, Εκκλησία, Δικαιοσύνη, πολυποίκιλα συμφέροντα. Μπορεί να μας απασχολεί έντονα πλέον στην Ελλάδα, αλλά  όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τις διεθνείς εξελίξεις αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για σοβαρό διεθνές πρόβλημα που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.  Είναι η δικτατορία  της μίας άποψης που φοβάται την ανατροπή της από την αντίθετη άποψη ή πολιτική. Ένα οικονομικό μοντέλο που βρίσκει τρόπο να συντρίβει όποιον το αμφισβητεί. Πολυεθνικές και τράπεζες υπεράνω κοινοβουλίων. Εξαγορασμένα ΜΜΕ που αποτελούν το μακρύ τους χέρι.Δημοσιογράφοι  , όσοι μπορούν πια , δίνουν συγκλονιστική μάχη για την διατήρηση της πολυφωνίας. Ο 21ος αιώνας εξελίσσεται σε μια νεωτερική δικτατορία με πολλές αστυνομίες να θέλουν να εποπτεύουν τη ζωή μας. Ψηφιακός έλεγχος του λόγου και των σκέψεων, δικτατορία της μίας άποψης , με αφορισμό και διαπόμπευση της άλλης γνώμης, με απαγορεύσεις και ποινές σε διαδηλωτές που δεν επιβάλλονται ούτε σε εγκληματίες, με ποινικοποίηση της διαλεκτικής.

 

Εισαγγελείς σκέψης και παρακμή των Μέσων Ενημέρωσης

Στις ΗΠΑ ο Τραμπ , όπως άλλοι φασιστοειδείς ηγέτες δεν διεκδίκησε την ελευθερία της άποψης.  Η υποστήριξη του ρατσισμού, η ταπείνωση των γυναικών , η διαπόμπευση των αντιπάλων δεν είναι άποψη είναι φασισμός. Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη η λειτουργία των ΜΜΕ δεν έχει σχέση με την υπεροχή της μιας άποψης έναντι της άλλης και στο πλαίσιο αυτό, θεωρητικά, τυγχάνει πιο ισχυρής προβολής έναντι π.χ. της αριστερής άποψης.
Εδώ πρόκειται καθαρά για μια λειτουργία  των ΜΜΕ,  που λειτουργεί αστυνομικά κατά της διαφορετικής άποψης και το πρόβλημα  δεν έγκειται στην προβολή της μίας  γνώμης ή θέσης,  αλλά στην διαπόμπευση της αντίθετης θέσης ή στην αποσιώπησή της. Ο λόγος όταν εκφέρεται με τις σωστές λέξεις και κυρίως με τα  σωστά επιχειρήματα μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις, να ξεμπροστιάσει πολιτικές και πρόσωπα , να ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει και να αποσυντονίσει ένα ολόκληρο σύστημα. Έτσι λοιπόν , τηλεοπτικοί σταθμοί, ιστοσελίδες και εφημερίδες που κυριολεκτικά σιτίζονται από ένα σαθρό μοντέλο εξουσίας, εκτελούν καθήκοντα λογοκριτή, ιδεολογικού εισαγγελέα, επιχειρηματικής αυθεντίας και εθνικής μοναδικότητας. Πέραν αυτών , που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν , δεν υπάρχει τίποτα.
Και παλιότερα τα ΜΜΕ είχαν στενές σχέσεις με κυβερνήσεις και η διαπλοκή ήταν έντονη. Σε μεγάλα όμως γεγονότα, το ένστικτο οδηγούσε τη δημοσιογραφία στα γεγονότα. Έρευνες μέσα στα νοσοκομεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται , έρευνες στις προμήθειες, ανάδειξη κοινωνικών αναγκών και κυρίως, ακόμη και σε κακές εποχές, τα ΜΜΕ και κυρίως οι εφημερίδες, ήταν το αποκούμπι κάθε αδικημένου. Ήταν η ελπίδα όσων δεν έβρισκαν ποτέ και πουθενά το δίκιο τους. Πρόβαλαν αιτήματα και στήριζαν αγώνες. Εδώ εμφανίστηκε το οικτρό φαινόμενο, κυρίαρχα ΜΜΕ να στηρίζουν τα μνημόνια και να απαιτούν μειώσεις μισθών εργαζομένων. Non paper καταπίνονται αμάσητα, διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά τους, ο πρωθυπουργός είναι ανεύθυνος άρχων, οι υπουργοί είναι περιστερές, το κόμμα είναι στο απυρόβλητο. Μηδενική λογοδοσία, μηδενική αυτοκριτική γιατί έτσι εμποδίζεται η αυτοαποθέωση.
           

Γεμάτα δελτία, άδεια μυαλά


 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί ένα νέο φαινόμενο. Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν ήταν τόσο έτοιμη , όσο η δική του να δουλέψει συστηματικά , μέσα στον βούρκο για να ξεπλύνει ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και να  το παραδώσει , έτσι νομίζει,  ανανεωμένο. Συγκρότησε το Επιτελικό Κράτος και μέσα από αυτό, ξέπλυνε όλο το παρασιτικό και σαρκοφάγο σύστημα που συνέθεταν η οικονομική και πολιτική παρέα της διαπλοκής.  Άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, ασυλία , απαλλαγές για εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα, Νοβάρτις, απευθείας αναθέσεις , νόμοι επί νόμων, εκατοντάδες τροπολογίες, θεώρησε ότι κερδίζει το στοίχημα .  Ένας που πετάει μολότοφ τιμωρείται πιο αυστηρά από έναν  τραπεζίτη που καταστρέφει χιλιάδες ζωές.
Στην πορεία προέκυψε η πανδημία. Εδώ άρχισε το ρεσιτάλ. Αλήθεια είναι αυτό που δηλώνει ο πρωθυπουργός και όχι η πραγματικότητα. Αριθμοί κρουσμάτων, τεστ, επίταξη κλινικών, δώρα σε ιδιώτες, σκάνδαλα απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων, λίστα Πέτσα, λίστα Κικίλια, προπαγάνδα χωρίς έλεος με έναν και μοναδικό σκοπό. Να καταδειχθεί ότι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης είναι οι κατέχοντες την μοναδική αλήθεια, ότι όλοι οι άλλοι , είτε είναι παρανοικοί, είτε ύποπτοι, αλλά σε κάθε περίπτωση ανίκανοι . Χωρίζει τη βουλή από την κοινωνία. Ψηφίζει νόμους αντικοινωνικούς, απαγορεύει τις διαδηλώσεις και έτσι επιβάλλει την εφαρμογή τους, χωρίς αντιδράσεις. Έτσι νομίζει, δεν είναι έτσι.
Ψεύδη ασύστολα και ξεδιάντροπα για το Ουρούτς Ρέις. Για το κράτος βραχίονα της οικογένειας και των συμφερόντων των λίγων. Για τις αποφάσεις των συνόδων κορυφής της ΕΕ. Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, για τα εμβόλια, για τα εργασιακά, για τα δικαιώματα , για την μεσαία τάξη, για τους νέους, για τους γιατρούς. Αν θελήσει  να συντάξει κάποιος  έναν ακριβή κατάλογο ψευδών , προπαγάνδας, αθλιοτήτων θα του πάρει εβδομάδες.

 

Αναδίπλωση δεν  σημαίνει ήττα


Αλλά το επίδικο δεν είναι πλέον μόνο  αυτό. Είναι ότι η πολυφωνία που είναι η ψυχή της δημοκρατίας αργοπεθαίνει . Είναι ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα  είναι ένα ισχυρό σύστημα που δεν απειλείται . Είναι ότι όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο που τολμούν να ερευνούν δολοφονούνται.
Αλλά όλα αυτά είναι η πραγματική ζωή. Όμως είναι αλήθεια ότι ακόμη και όταν οι επιθετικές πολιτικές περνούν δια πυρός και σιδήρου για να επιβάλλουν την μία άποψη και την δική τους αλήθεια, οι αντιστάσεις ποτέ δεν θα λείψουν. Ότι ο αγώνας για την διαφορετική άποψη,  που  είναι αγώνας για την δημοκρατία γίνεται όλο και πιο αναγκαίος . Είναι ολοφάνερο ότι οι πολίτες ασφυκτιούν από τη μονομέρεια , την αγορασμένη μονομέρεια και δεν ανέχονται να ισοπεδωθούν . Η αναδίπλωση δεν σημαίνει ήττα.
Είναι επίσης αλήθεια, ότι η δικτατορία της μίας άποψης είναι το προφίλ ανασφαλών συστημάτων, ανασφαλών ηγετών. Που πιστεύουν ότι,  οι εισαγγελείς και οι αστυνομίες κάθε είδους θα συμπιέσουν αιτήματα, θα καθηλώσουν την σκέψη και θα αναγκαστούν οι πολίτες να υπακούσουν ή να συμβιβαστούν. Ψευδαίσθηση. Πολλοί πολιτικοί και συστήματα αποπειράθηκαν να κάνουν το ίδιο. Η εξέλιξη της ιστορίας της πολιτικής και των κοινωνιών είναι γεμάτη με φρικτούς ηγέτες, φρικτά συστήματα που κάποια στιγμή συντρίφτηκαν κάτω από την οργή των ανθρώπων.
Η πορεία του Μητσοτάκη προς τις εκλογές θα είναι μια πορεία αναστατώσεων και πολιτικών εντάσεων. Ένας πρωθυπουργός που αισθάνεται αυτοπεποίθηση για την αποδοχή του , τις θέσεις του και την πολιτική του δεν σχεδιάζει εκλογές λίγους μήνες μετά την εκλογή του. Ήδη πλησιάζει χρόνος με τις διαρροές για εκλογές,  καθώς ο Μητσοτάκης ακολουθεί την τακτική αυτή  από την περασμένη άνοιξη. Είναι κινήσεις ενός ανασφαλούς πολιτικού που ενδιαφέρεται μόνο και μόνο για την εξουσία , όχι με το πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το τέλος της πανδημίας, έστω η καλυτέρευση των συνθηκών θα επιφέρει τρομακτικές αλλαγές στην ζωή και στην πολιτική. Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει και θέλει προφανώς να προλάβει την απελευθέρωση των ανθρώπων από το φόβο και να εμποδίσει την ελεύθερη βούληση των πολιτών. Αλλά η  πολιτική κρύβει μεγάλες ανατροπές .


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο