Ολοκληρωμένη και στέρεη ήταν η παρουσίαση του των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την τριπλή κρίση (υγειονομική, οικονομική, ελληνοτουρκική) από τον Αλέξη Τσίπρα.
Η παροχή ρευστότητας στην οικονομία, είναι ο σκληρός πυρήνας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα- ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία. Το κόστος είναι κάτι παραπάνω από 11 δις ευρώ, ποσό  που υπάρχει όπως λέει ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να υπάρχουν αυτή την ώρα δημοσιονομικοί περιορισμοί.  Η προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας ασφάλισης και των συνθηκών εργασίας είναι ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος μπορούν να  αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, («Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο», είπε χαρακτηριστικά),   όμως το θέμα αυτή την ώρα δεν είναι οι εκλογές μπροστά στην τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδέχθηκε παρ όλα αυτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ακόμα όσο θα έπρεπε, στην δεδομένη προβληματική πραγματικότητα.
Τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ασκήσει καταστροφική αντιπολίτευση, έθεσε όμως κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, πρωτίστως σε ότι αφορά την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


Τα 11 μέτρα άμεσης ενίσχυσης


Μέτρο 1ο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.
Μέτρο 2ο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Μέτρο 3ο:  Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση. Κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.
Μέτρο 4ο:  Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.  400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.
Μέτρο 5ο:  Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
Μέτρο 6ο:  Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
Μέτρο 7ο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
Μέτρο 8ο:  Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.
Μέτρο 9ο:  Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ
Μέτρο 10ο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Μέτρο 11ο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (20-9-20) ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα θέματα και στην πολιτική συγκυρία.


Έχουμε ριζικές διαφορές με την ΝΔ


«Έχουμε ριζικά διαφορετικό πολιτικό σχέδιο με τη ΝΔ, είναι ιδεολογική η διαφορά μας, η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές αυτές οι απόψεις που καταθέτει ο κ. Μητσοτάκης για την επανεκκίνηση και ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι πιστεύει πως θα αντιμετωπίσει την κρίση με τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού κόστους. Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, «αλλά όχι κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να είναι παραγωγική αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιώματα.
«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε: «δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας... Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Σχέδιο διάλυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Σε ότι αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων ειδικά των μικρομεσαίων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν δυνατότητες να στηριχθούν σήμερα , αλλά η κυβέρνηση προκρίνει το κλείσιμο τους, έχοντας σαν δικαιολογία την πανδημία.
 «Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί». Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».



«Οι τράπεζες να εκπληρώσουν την αποστολή τους»

«Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων».
«Εγκληματική αμέλεια η μη στήριξη του συστήματος Υγείας»
«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.
«Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η στρατηγική αναδιάρθρωση, στήριξη, ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού»
«Αν η λύση για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της παροχής υγειονομικής φροντίδας είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τότε γιατί δεν το προχώρησε αυτό η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία; Γιατί στην πανδημία όλοι προστρέχαμε στο δημόσιο νοσοκομείο και όχι στους ιδιώτες;», έθεσε το ερώτημα ο Αλ. Τσίπρας.

 

«Η συζήτηση για το χρέος θα είναι ευρωπαϊκή»

Για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ελλείμματος σε περίπτωση που ακολουθηθεί η πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ακόμη και η Λαγκάρντ στις δηλώσεις της προχθές παρότρυνε τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν. Θα αυξηθεί όμως το χρέος; Ακόμη κι αν δεν δανειζόμασταν και αφήναμε την ύφεση να αυξηθεί το έλλειμμα και ακολούθως και το χρέος θα αυξανόταν. Συνεπώς αυτή η αντίληψη ότι συγκρατούμε τις δαπάνες για να συγκρατήσουμε το έλλειμμα δεν στέκει...Επιπλέον γι' αυτό ακριβώς έχουμε το μαξιλάρι. Αν αντλήσουμε από εκεί δεν θα αυξήσουμε το έλλειμμα...Αυτή η συζήτηση για το χρέος θα έλθει κάποια στιγμή, ωστόσο δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα και αυτό είναι το θετικό...».

 

Ελληνοτουρκικά

 

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι  «το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω».
«Το μείζον ερώτημα είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών -που καλώς να ξεκινήσουν-, θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε εμείς το 2016» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας επίσης:
«Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες ‘διαφορές', οι ελάσσονες», τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες «διαφορές» κι αν είναι προς συζήτηση. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας».

Περιμένω 158 συγνώμες

Για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή από την πλευρά του και πρόσθεσε: "Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία".
Τονισε όμως ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στην Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: "ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά.  Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη".

«Η Μόρια είναι μία άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό»

Με μία ρήση του Νίτσε περιέγραψε την εξέλιξη στο προσφυγικό και στη Μόρια και την στρατηγική της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας: «όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε και πρόσθεσε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε ακόμη: «Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε “Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο