του Σπύρου Σουρμελίδη


Χιλιάδες άνθρωποί προσπάθησαν να εισβάλλουν στο Reichstag (γερμανικό Κοινοβούλιο), διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και για το σχέδιο συνωμοσίας κατά της ανθρωπότητας. Οι αρνητές της πανδημίας δεν μεγαλουργούν μόνο στην Αμερική του Ντόναλντ Τράμπ, αλλά και στην Ευρώπη. Διαδηλώσεις κατά των μέτρων γίνονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αρχίσει και στην Ελλάδα.  Μερικές εκατοντάδες συμπολιτών μας διαμαρτυρήθηκαν με μια μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη των Χανίων. Είναι όμως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που δηλώνουν ότι  πρόκειται για μια συνωμοσία, για μία ακόμα συνωμοσία.
Για πάνω από 2 αιώνες εκεί στο τέλος του ύστερου Μεσαίωνα και στις αρχές της Αναγέννησης, στην Ευρώπη κυριάρχησε η μαζική υστερία κατά των μαγισσών.  Χιλιάδες γυναίκες , «μάγισσες», λιντσαρίστηκαν ή κάηκαν ζωντανές.  Το «κυνήγι των μαγισσών»  όμως δεν σταμάτησε ποτέ. Γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει μια «εξήγηση» ή ένας ένοχος,  γι αυτό που δεν μπορείς να εξηγήσεις.


 
Το φαινόμενο


Η δυσκολοεξήγητη λοιπόν, και ακόμα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη, πανδημία, έγινε όπλο στα χέρια φανατικών, αλλά και ακραίων πολιτικών. Πρωτίστως ακροδεξιών, που βρήκαν μια ευκαιρία να συσπειρώσουν γύρω τους οπαδούς και ψηφοφόρους. Να αμφισβητήσουν κυβερνήσεις, ιδεολογίες, κράτη, πολιτικές. Ακόμα και ο Πλανητάρχης, προσπαθεί να διασωθεί κυνηγώντας τις μάγισσες απο την Κίνα. Ακροβατούν όλοι αυτοί μεταξύ αληθινών προβλημάτων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών) και της οργής ή του φόβου εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αν τα σενάρια συνωμοσίας έχουν τέτοια πέραση στην σημερινή εποχή, αυτό κυρίως οφείλεται στις τεράστιες ανισότητες που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική έκρηξη. Η αλλαγή ισορροπιών, η μετατόπιση πλούτου, η διαμόρφωση νέων δυνάμεων, δεν είναι μια ομαλή διαδικασία. Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν το έδαφος κάτω από τα  πόδια τους. Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, αλλά πολλά εκατομμύρια χάνουν τη δουλειά τους. Εκατομμύρια μετακινούνται,  γιατί εκεί που βρίσκονται δεν έχουν ζωή.
Την ώρα που η ανθρωπότητα κινδυνεύει να γίνει «Θεός» μέσα από τις δημιουργίες της, κάποιοι λίγοι  άνθρωποι συγκεντρώνουν τεράστιο πλούτο και δύναμη στα χέρια τους. Χωρίς να υποχρεούνται να δίνουν λογαριασμό σε κάποιον. Κι αυτή την ίδια στιγμή,  δισεκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εξηγήσεις  γι αυτό που βιώνουν. Η μεγάλη γνώση πορεύεται δίπλα στην μεγάλη άγνοια,  γι αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Οι «μάγισσες» για μία ακόμα φορά, προσφέρουν μια κάποια εξήγηση και μια αιτία.
 


Σύγχρονο κυνήγι μαγισσών και σενάρια συνωμοσίας

Οι εικόνες από το Βερολίνο προβληματίζουν. Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, το Σάββατο(29.8)  έσπασαν τα κάγκελα ασφαλείας και ένα μπλόκο της αστυνομίας και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του Reichstag. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν την τελευταία στιγμή να εισέλθουν στο κτίριο, κάνοντας χρήση σπρέι για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ προχώρησαν και σε πάνω από 300  συλλήψεις. Συνολικά στη διαδήλωση αυτή συμμετείχαν 38.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διπλάσιος αριθμός από αυτόν που αναμενόταν.  «Απαράδεκτα έκτροπα» τα χαρακτήρισε ο  Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.  Ολοι ξέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, πιστεύει περισσότερο στην συνωμοσία παρα στην πανδημία. Διαφωνεί με τα μέτρα, θεωρώντας ότι έτσι κλείνουν μαγαζιά, επιχειρήσεις, ότι έτσι χάνονται θέσεις εργασίας.
Οι απόψεις  αυτές κερδίζουν έδαφος σ όλο τον κόσμο, πρωτίστως στην Αμερική και στην Ευρώπη.
Η μάχη κατά της μάσκας, χαρακτηρίζει τους αρνητές της πανδημίας στην Ελλάδα. Αλλά και όσους διαφωνούν με τα μέτρα , με το lockdown , που οδηγεί την οικονομία στην ύφεση.
Οι θεωρίες συνωμοσίας πολλές:
Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση
Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ως βιολογικό όπλο.
Οι Αλβανοί δεν προσβάλλονται από τον κορονοϊό διότι έχουν εξαιρετικά ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στο DNA τους.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει μια μυστηριώδη, ισχυρή αύρα που μπορεί να κρατήσει μακριά τον θανατηφόρο ιό. (Το είπε μια μελλοντολόγος στην κρατική βουλγαρική τηλεόραση).
H youtuber Ντάνα Άσλεϊ, με εκατοντάδες χιλιάδες follower ανά τον κόσμο, υποστήριξε επίσης δημόσια ότι ο κορονοϊός συνδέεται με το κινεζικό τεχνολογικό δίκτυο 5G.
Ο κορονοϊός, είναι εφεύρημα μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών , για να κερδίσουν.
Ο κορονοϊός, είναι κατασκεύασμα  δισεκατομμυριούχων όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο Σόρος, για να καταστρέψουν τα έθνη και τις οικονομίες τους.
Σε πολλές χώρες η αμφισβήτηση της COVID-19 πηγάζει από μια βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι σε κυβερνήσεις, έναν νέο φόβο για την διάλυση του έθνους, συνδυαζομενο με  έναν ισχυρό  αντικρατισμό. Στο Πακιστάν π.χ. υπήρχε στην αρχή της πανδημίας η πεποίθηση ότι ο νέος κοροναϊός δεν πρόκειται να προσβάλει τη χώρα, επειδή η θνησιμότητα ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι στις γειτονικές χώρες. Στη Νιγηρία , όπου η διαφθορά είναι εκτεταμένη και συχνά συνυφασμένη με το πολιτικό σύστημα, επικράτησε η φήμη ότι πρόκειται για μια ξένη απόπειρα παρέμβασης, την οποία έχουν υιοθετήσει οι πολιτικοί και οι ημέτεροι ως κερδοφόρο επιχείρηση.

 

Κίνημα με ηγέτες


Όμως όλα αυτά τα σενάρια και πολλά ακόμα, έχουν πολιτική κάλυψη, έχουν πολιτική «προστασία». Πρώτος ο πλανητάρχης , είναι ο άνθρωπος που για να δικαιολογήσει  την αδυναμία του να αντιληφθεί το πρόβλημα και να το διαχειριστεί, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα …κινέζικο ιό. Είναι η Κίνα που είπε ψέματα για να καταστρέψει τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, πρώτα την Αμερική. Το ακολούθησε ο βραζιλιάνος Μπολσοναρο, αφήνοντας τη χώρα του στο έλεος της πανδημίας.Το συγκεχυμένο μήνυμα που έστειλε ο Τραμπ, αμφισβητώντας τους επιστήμονες, την επικινδυνότητα του κορονοϊού, τη χρήση μάσκας, ακόμη και τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών για σκευάσματα όπως η υδροξυχλωροκίνη, ενίσχυσε  το στρατόπεδο των αρνητών.
Στην Ευρώπη , οι πρώτοι αρνητές της πανδημίας είναι οι νεοφασίστες, οι ακραίοι δεξιοί. Που βλέπουν ότι ο ιός είναι μια πρόφαση για να επιβληθεί μια νέα παγκόσμια τάξη και μια οικονομική καταστροφή των εθνών.
Χωρίς να εξαιρούνται ακραίοι αριστεροί, που βλέπουν την πανδημία  ως το όχημα για να επιβληθεί και να κερδίσει ο παγκόσμιος καπιταλισμός.
Η μάχη είναι μεγάλη, οι διαστάσεις φαίνονται και στα δυο παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook και το Twitter, που αναγκαστεί  επανειλημμένως να «κατεβάσουν» αναρτήσεις που περιέχουν στοιχεία παραπληροφόρησης.
Η άρνηση της COVID-19 βρίσκεται σε συνάρτηση και με την ιδεολογική τοποθέτηση. Έρευνα του Ινστιτούτου Γκάλοπ στις ΗΠΑ έδειξε για παράδειγμα ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι πολύ λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, σε ποσοστό 36% έναντι 94%.
Από την άλλη πλευρά, στην αντίπερα όχθη των ακροδεξιών αρνητών, βρίσκονται οι πιο εναλλακτικοί, χίπηδες, τεχνοφοβικοί και New Age ακτιβιστές, που θεωρούν κι εκείνοι με τη σειρά τους ότι η πανδημία είναι φάρσα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή διατροφή. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα παραβιάζουν τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα, εγείρουν άκριτα ενστάσεις για την καραντίνα, τα online μαθήματα και τις εφαρμογές στα κινητά.
Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τον ρόλο των θρησκειών, της Εκκλησίας. Στην Ελλάδα ειδικά (όπως και στην Κύπρο) η Εκκλησία πρωτοστάτησε στη μάχη κατά των μέτρων. Το θέμα της μεταδοτικότητας μέσω της διαδικασίας για την Θεία Κοινωνία,  ήταν η τελευταία κόκκινη γραμμή, την οποία η Εκκλησία δεν θέλει να εγκαταλείψει. Οι Ιεράρχες αν και έχουν αποδεχθεί κάποια μέτρα, συνεχίζουν να βγάζουν πύρινους λόγους για την πανδημία, για τα σκοτεινά σχέδια, πίσω απ αυτήν.
Ο κορονοϊος τελικά μπορεί και να «νικηθεί» από κάποιο εμβόλιο. Θα μας μείνει όμως αξέχαστος σε όλα τα επίπεδα, γιατί δεν άφησε τίποτα που να μην το μολύνει.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο