του Σπύρου Σουρμελίδη



Και για όποιον  δεν κατάλαβε, η ελληνοτουρκική διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει. Πέρα από τις απειλές, τις αερομαχίες τις ναυμαχίες, τις NAVTEX κλπ, η Άγκυρα αναπτύσσει τα επιχειρήματα της, την ατζέντα των θεμάτων επικαλούμενη τα όσα συμφωνήθηκαν στο…Βερολίνο. Αυτό εμμέσως συζητά και η  Μέρκελ, ακόμα και ο Τράμπ, με  τον Μητσοτάκη στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Δημιουργείται ντε φακτο μια εκ του σύνεγγυς (δια μεσολαβητών) διαπραγμάτευση, από την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την διαμεσολάβηση Βερολίνου-Ουάσιγκτον και έστειλε την κα Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο. Αυτό αναφέρει και ο τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ,  Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε επιστολή του προς τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες. Ότι η Ελλάδα αθέτησε τα ατύπως «συμφωνηθέντα», μπαίνοντας δε στην ουσία,  προσθέτει ότι η Ελλάδα δια της συμφωνίας με την Αίγυπτο, δέχεται ότι τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια.



Τα μυστήρια του Βερολίνου


Ο τουρκικός Στόλος και το Oruc Reis θα συνεχίζουν να παραβιάζουν κάθε νομιμότητα, όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προσέρχεται στο τραπέζι της διαβούλευσης όπως αυτό είχε συμφωνηθεί. Αυτό είναι το νόημα των τουρκικών απειλών και κραυγών. Εκτός όμως από τις απειλές,  το διατυπώνουν και διπλωματικά.
Η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα του Βερολίνου. Να δώσει τις δικές τις ερμηνείες. Είναι βέβαιο αλλωστε ότι το κάνει στις συνομιλίες με Μέρκελ, Τράμπ ή όποιον άλλον. Μένει να το κάνει και δημοσίως.
«Οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues)», υποστηρίζει στην επιστολή του στον Γκουντιέρες ο τούρκος πρέσβης Φ. Σινιρλίογλου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, «μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παράλληλη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών». Πριν από τον Σινιρλίογλου το έχει πει και ο συνομιλητής της κας Σουρανή στο Βερολίνο, ο  σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Και δυστυχώς δεν έχει διαψευστεί από την Αθήνα. Το υποστηρίζουν και οι Γερμανοί διαμεσολαβητές.
Ο Σινιρλιογλου προσθέτει ότι οι διερευνητικές επαφές δεν έχουν ως αντικείμενο μόνο την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως είχε αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της προς τον κ. Γκουτέρες η ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.
«Η χρονική στιγμή της συμφωνίας (σ.σ. Αθήνας και Καϊρου) καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδος να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Επιπρόσθετα, το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί ειρωνεία ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας…»Στην πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Σινιρλίογλου, «οι διερευνητικές επαφές είναι ένας συνολικός μηχανισμός διαλόγου (comprehensive dialogue mechanism), που επιτρέπει στην Τουρκία και στην Ελλάδα να συζητούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα (outstanding issues).»
«Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε περισσότερα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδα» εξηγεί με νόημα ο κ. Σινιρλίογλου, «φωτογραφίζοντας» τις συζητήσεις περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.

Τα κενά της συμφωνίας με την Αίγυπτο

Η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει εμμέσως και δια των μεσολαβητών. Είναι φανερό αυτό πλέον  και από τις διαμεσολαβήσεις Γερμανών και Αμερικανών και από τις τουρκικές αντιδράσεις. Η Άγκυρα, με  την Επιστολή Σινιρλίογλου, πηγαίνει την δημόσια συζήτηση πλέον ένα βήμα πιο πέρα. Εκμεταλλεύεται τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο – ειδικά την δεύτερη- κάτι βεβαίως που ηταν αναμενόμενο.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ στην  επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνει, ότι η Ελλάδα, τόσο με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία «αναγνωρίζει επίσης ότι τα νησιά δεν δικαιούνται αυτόματα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».  Τονίζει ιδιαιτέρως ότι «ακόμη και η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια σύμφωνα με την συμφωνία Αιγύπτου και Ελλάδος. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων».
Ο κ. Σινιρλίογλου επικαλείται μάλιστα τρεις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πιο συγκεκριμένα εκείνη του 1977 στην Υπόθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, του 2009 στην Υπόθεση Ρουμανίας – Ουκρανίας και του 2012 μεταξύ Νικαράγουας – Κολομβίας.
Η Αθήνα καλείται να δώσει τις δικές της θέσεις εφ όλης της ύλης. Η διπλωματία στον σημερινό κόσμο δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Και αν το κάνει ο ένας  δεν θα το κάνουν οι άλλοι. Σε λίγο η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει διπλωματικό κεφάλαιο , το οποίο πρέπει και δημοσίως η Αθήνα να ακυρώσει απο τώρα. Όσο είναι καιρός.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο