Του Σωτήρη Σιδέρη

Το σκηνικό είναι δύσκολο. Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός ζητούν στήριξη από τα κόμματα και τον λαό,  ενόψει των συνομιλιών με την Τουρκία, αλλά  δεν το λένε ευθέως. Βάζουν τα ΜΜΕ να ζητήσουν την  αναγκαία  ενότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συσκέπτεται την Δευτέρα 24 Αυγούστου για να αποφασίσει την τακτική στη βουλή, όταν έρθουν προς κύρωση οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία , αλλά και ζητήματα εθνικής στρατηγικής σε σχέση με την Τουρκία. Πρώτον, ως προς το θέμα της ενότητας, ηχούν ακόμη στα κεφάλια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα οι καταγγελίες της ΝΔ και του Μητσοτάκη προσωπικά,  περί εθνομηδενιστών, ενδοτικών κ.α. για την συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός που δήλωσε ότι δεν θα διχάσει τον ελληνικό λαό για να ενώσει τους σκοπιανούς. Και φυσικά μόλις έγινε πρωθυπουργός έδειξε το ποιόν του και την αξιοπιστία του, απαιτώντας μάλιστα από τα Σκόπια την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας.  Είναι η ώρα της συγνώμης.


Τώρα του σκηνικό άλλαξε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί στάση αξιοσημείωτης εθνικής ευθύνης, σε όλο το πλέγμα της εξωτερικής πολιτικής, βαλκάνια, Τουρκία, Κυπριακό όπου οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι επιεικώς απογοητευτικές . Μπορούν και γίνουν και επικίνδυνες, αν δεν αλλάξει πορεία, άλλωστε η παραίτηση Διακόπουλου ήταν καμπανάκι κινδύνου.
Στη βουλή λοιπόν τα κόμματα θα μιλήσουν για όλα. Πριν όμως αρχίσουν τα όργανα, πριν αρχίσει το θέατρο ο Μητσοτάκης για όσα δεν κάνει, για την μυστική διπλωματία, για την μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων κλπ και αφού ξέρει τώρα τι σημαίνει εθνική ενότητα οφείλει:
πρώτον να ζητήσει συγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό για την άθλια αντιπολίτευση στο μακεδονικό.  Θα είναι μια εξιλέωση που θα συμβάλει στην σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας. Δεύτερο να δηλώσει ρητά ποια είναι η τακτική του στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις. Τρίτο , να αποκαλύψει τι έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα στο Βερολίνο και μαθαίνουμε σταδιακά , είτε από τα γερμανικά ΜΜΕ, είτε από τους  Τούρκους τι έχει συμβεί. Τέταρτο, να αποδείξει ότι εννοεί και δεσμεύεται να τηρήσει κάθε κανόνα δημόσιας διπλωματίας και να ενημερώνει υπεύθυνα τον λαό. Τέταρτο να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Αλκιβιάδη Στεφανή και να διορθώσει την συμμετοχή της κυβέρνησης σε γιορτές μίσους .

για μια ηθική νίκη της πολιτικής


 Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να πατάει σε τρείς βάρκες, όταν παραπαίει μόνο στη μία, δηλαδή έχει πρόβλημα στο ίδιο το μέγαρο Μαξίμου μετά την παταγώδη διάψευσή του από τον Διακόπουλο για τις τουρκικές έρευνες. Η δεύτερη βάρκα είναι η ακροδεξιά  στην οποία πατάει συνεχώς με τον διχασμό. Τρίτη , η  επίκληση της εθνικής ενότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.
Η δεξιά έχει προκαλέσει πολλά δεινά κατά την διάρκεια των δεκαετιών της εξουσίας της. Διχασμός , παρακράτος, αποστασία, χούντα, ανισότητες, χρεοκοπία. Δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη.  Είναι η στιγμή , όλοι οι άλλοι να απαιτήσουν μια συγνώμη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ , είναι μια ιστορική ευκαιρία να δικαιώσει την δική του ιστορία ευθύνης, να δικαιώσει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες τους οποίους ακόμη  και σήμερα ο ακροδεξιός συρφετός αποκαλεί συμμορίτες. Και όλα αυτά να γίνουν δημόσια στη βουλή. Διαφορετικά, ο Μητσοτάκης θα δώσει μια ακόμη παράσταση με την γνωστή υποκρισία και ιταμότητα που τον διακρίνει. Γι αυτό είναι η στιγμή για μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας, για μια επανεκκίνηση, για μια ηθική νίκη της πολιτικής.  Η εθνική ενότητα δεν μπορεί να γίνει πάλι παιχνίδι για τη δεξιά. Αν δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός και το κόμμα του θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι  για τη νέα εθνική κρίση που είναι προ των πυλών. 

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.