Του Σωτήρη Σιδέρη

Αφού ταλαιπώρησε επί τρίμηνο σχεδόν τα ΜΜΕ, την κοινοβουλευτική του ομάδα και το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επενδύσει το μέλλον της οικονομίας στον Θεόδωρο Σκυλακάκη, πρόσωπο εμπιστοσύνης της οικογένειας Μητσοτάκη. Ήταν ένας ανασχηματισμός περιορισμένης πολιτικής ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι  δεν υφίσταται κανένας λόγος να τροποποιήσει την αντικοινωνική του πολιτική,  εκτιμά ως επιτυχία τα νομοθετικά εκτρώματα των υπουργείων  Εργασίας,  Παιδείας , Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής  Πολιτικής, Ανάπτυξης κλπ. Αντίθετα, αποφάσισε την ενίσχυση αυτής της πολιτικής φιλοσοφίας, κατά συνέπεια η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τον ελληνικό λαό και αντίστοιχα, ακόμη καλύτερη για τα λίγα και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
 Η προαναγγελία του ανασχηματισμού  επικεντρώθηκε τις τελευταίες ώρες σε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο μοτίβο ότι θα αφορά την διαχείριση   των χρημάτων που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια από το  Ταμείο Ανάκαμψης.  Είναι πλέον σαφές ότι αυτό θα αφορά το Επιτελικό Κράτος, δηλαδή τον πρωθυπουργό, τον Σκυλακάκη και την Επιτροπή Πισαρίδη .
Αν συνοψιστεί το πρώτο έτος διακυβέρνησης το συμπέρασμα είναι μάλλον προφανές. Όξυνση της αντικοινωνικής πολιτικής, αύξηση των ανισοτήτων, μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων και των πόρων του δημοσίου υπέρ λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων.
Πέρα από την οικονομική πτυχή, υπάρχει και η αθέατη πλευρά της πολιτικής που υποκρύπτει ο ανασχηματισμός. Όλοι μένουν στις θέσεις τους , ο Βρούτσης,  ο Γεωργιάδης, ο Βορίδης,  η Κεραμέως , ο Μηταράκης,  ενισχύοντας ένα κλίμα συνενοχής και αλληλεγγύης που δίνει νόημα στο σύνθημα «όλοι μαζί»
Πίσω από τον μη ανασχηματισμό κρύβεται προφανώς ένας καταιγισμός πιέσεων από ολιγάρχες και  άλλες ομάδες συμφερόντων που δεν ήθελαν να διαταραχθεί ο τρόπος διακυβέρνησης και αυτές οι πιέσεις υπερίσχυσαν . Οι προαναφερθέντες υπουργοί έχουν δεχθεί έγκυρες και θυελλώδεις επικρίσεις για αποφάσεις , πολιτικές και προκλητικές συμπεριφορές, ωστόσο έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

 

όπως έστρωσε θα κοιμηθεί


 Πέραν όλων αυτών, αν ο πρωθυπουργός  έχει στο πίσω μέρος  του μυαλού του το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές το Φθινόπωρο, αυτός ο ανασχηματισμός τον βολεύει. Γιατί οι μικρές αλλαγές δεν διαταράσσουν το κλίμα , δεν προκαλούνται αντιδράσεις , δεν ανατρέπονται οι ισορροπίες, άρα εξασφαλίζει εσωτερική ηρεμία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ θα γίνει πιο σαφές το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, αν θα δρομολογήσει κλίμα εκλογών ή θα εστιάσει στην συνέχιση της πολιτικής που ακολουθεί. Πάντως ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν έχει φθαρεί η κυβέρνησή από την κοινωνική και οικονομική του πολιτική, από τις θέσεις του στην  εξωτερική πολιτική  και  άμυνα, την παιδεία , άρα πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει ένα κύμα κοινωνικών αντιδράσεων, ίσως γιατί βλέπει ότι η αντιπολίτευση δεν είναι ακόμη σε θέση να πλήξει την δημοσκοπική του υπεροχή. Προφανώς όμως όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη.
Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι από τον ανασχηματισμό απουσιάζει κάποια εντελώς κάποια στρατηγική για την ενίσχυση των δομών υγείας καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.  Ήταν μια ευκαιρία για να παρουσιαστεί ένα εθνικό σχέδιο άμυνας ενόψει του χειμώνα. Ο πρωθυπουργός συγκροτεί συνεχώς επιτροπές, παντού στα υπουργεία , τους φορείς του δημοσίου προσλαμβάνονται κατά χιλιάδες μετακλητοί με πιστοποιητικά γαλάζιων φρονημάτων, αλλά ο Μητσοτάκης δεν θεώρησε ότι ο ανασχηματισμός είναι μια ευκαιρία για να διορθώσει ή και να προετοιμάσει το ΕΣΥ για αύξηση των δυνατοτήτων του.
Άρα , όπως έστρωσε θα κοιμηθεί που λέει ο λαός…
      

  Τα νέα πρόσωπα



Ειδικότερα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής:
- Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναβαθμίζεται από υφυπουργός σε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική.
- Ο κ.Παπαθανάσης αναβαθμίζεται από υφυπουργός Ανάπτυξης σε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Επίσης ανακοίνωσε την είσοδο τριών νέων προσώπων στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τους:
•    Παναγιώτη Τσακλόγου, μέλος της επιτροπής Πισσσαρίδη, που ορίζεται υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
•    Ζωή Ράπτη, βουλευτή, η οποία αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας για θέματα ψυγική υγείας και
•    Νικόλαο Ταγαρά, που αναλαμβάνει υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Προστασίας του περιβάλλοντος.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο