H Novartis και ειδικά η Novartis Hellas συμβιβάστηκε με το αμερικανικό κράτος για αδικήματα που διέπραξε στην Ελλάδα , για «συνωμοσία» με  αξιωματούχους που επηρέασαν κυβερνήσεις ώστε να ωφεληθεί η φαρμακευτική πολυεθνική. Συμφώνησε να πληρώσει συνολικά ένα πρόστιμο 310.000 εκ δολαρίων για τα αδικήματα που διέπραξε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα όμως αυτή η  …συνωμοσία, πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων και γίνεται προσπάθεια να μείνει η συνωμοσία  σε βάρος Ελλήνων πολιτικών. Ένα ακόμα σκάνδαλο, όπως της Siemens, της Λίστας Λαγκάρντ, των εξοπλιστικών, της Λιστας Μπόργιανς, που διαπιστώθηκαν στο εξωτερικό, μένει στην Ελλάδα ως μια εκκρεμότητα. Η πολιτική διαμάχη ήταν ένας τρόπος ( ο γνωστός ελληνικός τρόπος), ώστε  το σκάνδαλο να μην αποκαλυφθεί ποτέ, φυσικά και οι πρωταγωνιστές του.
Στην Ελλάδα ένας υπουργός που φέρεται εμπλεκόμενος στο θέμα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, φωνάζει δημοσίως ότι θα οδηγήσει στην φυλακή την εισαγγελέα διαφθοράς, η οποία ερευνά την υπόθεση και την υπόθεση του.




Οι ΗΠΑ έκαναν τη δουλειά τους και αποζημιώνονται για εγκλήματα που διέπραξε η φαρμακευτική πολυεθνική  στην Ελλάδα. Η Novartis  κλείνει μια δύσκολη υπόθεση της πληρώνοντας αποζημιώσεις για όσα έκανε στην Ελλάδα, την Ν. Κορέα και το Βιετνάμ.
Το Δικαστήριο του Νιού Τσέρσευ αποδέχθηκε τον συμβιβασμό (αρ.  20-538 της 22ας Ιουνίου 2020).  Στην απόφαση του αναφέρει μεταξύ άλλων:
« H NOVARTIS HELLAS S.A.C.I. μαζί με  εργαζομένους στην Novartis Hellas  και άλλους γνωστούς και άγνωστους, συνειδητά και εσκεμμένα συνδύασαν, συνωμότησαν, συνεργάστηκαν και συμφώνησαν μεταξύ τους για να διαπράξουν αδίκημα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή: στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των υπαλλήλων και των αντιπροσώπων της, διέπραξε πράξεις διαφθοράς για την προώθηση  προσφοράς, πληρωμής, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για την παροχή οτιδήποτε αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο, γνωρίζοντας ότι όλα ή ένα μέρος αυτών των χρημάτων και αξίας θα ήταν και θα είχε προσφερθεί, δοθεί και υποσχεθεί σε έναν αλλοδαπό αξιωματούχο για τους σκοπούς: (ii) να παρακινήσει έναν τέτοιο αλλοδαπό υπάλληλο να κάνει και να παραλείψει να κάνει πράξεις κατά παράβαση του νόμιμου καθήκοντος αυτού του υπαλλήλου · (iii) εξασφάλιση τυχόν ακατάλληλου πλεονεκτήματος · και (iv) να παρακινήσει έναν τέτοιο αλλοδαπό αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με μια ξένη κυβέρνηση και οργανισμούς και τα όργανα αυτού για να επηρεάσει και να επηρεάσει τις πράξεις και τις αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης και οργανισμών και οργάνων, προκειμένου να βοηθήσει τη NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και τη διατήρηση της επιχείρησης για και με, και κατευθύνοντας τις επιχειρήσεις στη NOVARTIS HELLAS, κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων (15 USC § 78dd-3).

Η απόφαση


Στις νομικές διατυπώσεις που αφορούν έναν συμβιβασμό, γίνεται φανερό ότι :
-Η αμερικανική δικαιοσύνη αποδέχθηκε την εγκυρότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Πρόκειται για τους εργαζομένους στην εταιρία στην περίοδο 2011-2015, οι οποίοι κατέθεσαν τα όσα γνώριζαν για τις πρακτικές της εταιρίας.
-Διαπράχθηκαν  αδικήματα στην Ελλάδα από την φαρμακευτική πολυεθνική πο σχετίζονται με το κράτος. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στην χώρα μας υπάρχουν κρατικές κλινικές και νοσοκομεία που ελέγχονται από το κράτος.
- Η Novartis  αναγνωρίζει ότι είχε το λιγότερο κέρδη 71, 48 εκατομμυρίων δολαρίων, στην επίμαχη περίοδο (2011-2015).
-Το Δικαστήριο αποδέχεται όλα όσα είπαν  οι προστατευόμενοι μάρτυρες (τα έχουμε ακούσει και στην Ελλάδα).

Η ελληνική δικαιοσύνη

Οι άλλοι έκαναν  τη δουλειά τους. Συμβιβάστηκαν , δεν έχουν λόγο να βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα , δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να συνεχίζουν τις έρευνες.
Η Ελλάδα, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι Έλληνες φορολογούμενοι έχασαν δισεκατομμύρια, από μια πρακτική και πολιτική κοστολόγησης φαρμάκων την οποία αξιοποίησε και η Novartis.
Έχουν γραφτεί (έχουμε γράψει ) εκατοντάδες σελίδες για όλ αυτά και όχι μόνο για την Novartis.
Η ελληνική δικαιοσύνη αφού καθυστέρησε, αφού αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς, αφού χάθηκε χρόνος, παλεύει ακόμα να βρει λογαριασμούς και αποδείξεις. Το αν όλα αυτά γίνονται εξαιτίας των όποιων πολιτικών παρεμβάσεων αυτό το ξέρουν οι ανακριτές και οι εισαγγελείς.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η κοστολόγηση φαρμάκων, μία από τις αιτίες της χρεοκοπίας του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος.
Στην Ελλάδα η προσπάθεια γίνεται για να κρυφτεί αυτό το σκάνδαλο. Έτσι η συζήτηση και η μάχη που γίνεται στον δημόσιο βίο, οδηγεί στο συμπέρασμα : «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο