Του Σωτήρη Σιδέρη

Αν και η δυνατότητα παρέμβασης της διπλωματίας δεν σταματά ποτέ, ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο στις σχέσεις με την Τουρκία , είναι υπαρκτό. Εδώ και αρκετό διάστημα, η Άγκυρα, είτε μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, είτε με παρεμβάσεις του πρέσβη στην Ελλάδα Οζουγκέργκιν, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει γιατί αρνείται τον διάλογο με στόχο την επίτευξη συμφωνιών στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει δημόσια να απαντήσει και να τεκμηριώσει τις θέσεις της.  Το περίεργο είναι ότι δεν διέψευσε ποτέ τους Τούρκους αξιωματούχους ότι έχει υποβληθεί πρόταση για διάλογο, την οποία ούτε ανακοίνωσε όμως, ούτε τα κόμματα και η βουλή γνωρίζουν κάτι. Σποραδικά διάφοροι υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι σκληρές και αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας είναι η αιτία άρνησης του διαλόγου. Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση διοχετεύει διάφορα σενάρια που πάντα καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή. Ότι αιτία που οι δύο χώρες δεν συζητούν είναι η στάση της Άγκυρας.


Από το σημείο αυτό αρχίζει το ελληνικό δράμα. Η ελληνική κυβέρνηση κάποια στιγμή σκέφτονταν προσφυγή στη Χάγη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αυτό δεν το έχει αποφασίσει. Για το Αιγαίο ούτε διάλογο θέλει, ούτε προσφυγή στη Χάγη γιατί η Τουρκία θα θέσει θέμα νησιών, θέμα αποστρατικοποίησης νησιών, επήρειας νησιών και άλλα προφανώς. Άλλοτε το θέλει , αλλά με αστερίσκους. Απόλυτο μηδέν.  Η Τουρκία με την απειλή πολέμου έχει καθηλώσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η ΝΔ σήκωσε λάβαρο πολέμου όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο γιατί έτσι θα δικαιώνονταν  η Τουρκία. Τώρα δεν ξέρει τι να κάνει. Ούτε στο Ιόνιο επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατα παρά την συμφωνία με την Ιταλία, ούτε στο Αιγαίο φυσικά, ούτε στην Κρήτη .  Κάθε κυβέρνηση αναβάλλει ή αναστέλλει αποφάσεις λόγω συνθηκών , τις οποίες συνθήκες επικαλείται η επόμενη μαζί με προσθήκες και έτσι η χώρα μας δεν ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεκαετίες ολόκληρες.
          

  Ούτε πόλεμος , ούτε διπλωματία


Προφανώς η Ελλάδα δεν θέλει θερμό επεισόδιο. Πρώτον γιατί είναι ειρηνική χώρα και προκρίνει την διπλωματία,  αλλά ούτε ασκεί διπλωματία και αποφεύγει τον διάλογο. Δεύτερον γιατί φοβάται ότι το θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο ή και γιατί αν το επεισόδιο καταλήξει αρνητικά μπορεί να συρθεί σε διαπραγματεύσεις. Αλλά πάλι, όπως προαναφέρθηκε δεν θέλει διαπραγματεύσεις , ούτε πριν από θερμό επεισόδιο που οι συνθήκες είναι μεν πιεστικές, αλλά όχι τόσο ώστε η Ελλάδα να μην μπορεί να απαιτήσει και να κάνει δυναμική διαπραγμάτευση, ούτε θέλει να συρθεί Αποτέλεσμα η βραχυκύκλωση. Η εικόνα της κυβέρνησης όπως την περιγράψαμε είναι η τραγική εικόνα μιας χώρας που έχει παραιτηθεί πριν καν ξεκινήσει διαπραγμάτευση. Είναι απουσία προσανατολισμού, είτε ένα αδιέξοδο που  οδηγεί με βεβαιότητα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα, ίσως και τραγωδίες.  Αλλά αυτή δεν  είναι εξωτερική πολιτική, είναι χάος. Και όσον αφορά τους συσχετισμούς, είναι το άλλο παραμύθι που σερβίρει διαρκώς. Ποτέ , όχι μόνο η Ελλάδα, καμία χώρα δεν πρόκοψε και δεν κατάφερε ποτέ τίποτα, εμμένοντας  στους συσχετισμούς. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ο Βενιζέλος πήρε όσα μπορούσε να πάρει και περισσότερα από τους νικητές μάλιστα. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, διαβρώνονται, υπονομεύονται, ανατρέπονται. Σχέδιο να υπάρχει . Και αφού δεν υπάρχει, φταίνε οι συσχετισμοί.


Βλέποντας η Τουρκία ότι έχει να κάνει με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι θέλει,  σχεδόν καθημερινά εξαπολύει επικοινωνιακές και πολιτικές τροχιοδεικτικές βολές που προκαλούν αναστάτωση στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να βάλει σε τάξη την πολιτική του και κάθε φορά που δεν ξέρει τι να κάνει καταφεύγει στο Βερολίνο, τελευταία στο Παρίσι, ενώ ο πρέσβης Πάϊτ προσπαθεί να εκλογικεύσει το πολιτικό κλίμα,  επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο και τάσσεται υπέρ της επήρειας νησιών. Αλλά προφανώς δεν είναι ο Αμερικανός πρέσβης που θα δώσει και ποσοστό επήρειας. Ας κάνει κάτι και ο πρωθυπουργός.
Μοιραία, λοιπόν παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια εξωτερική πολιτική που δεν έχει καμία αρχή και τέλος, δεν υπάρχουν κόκκινες , ούτε καν γαλάζιες γραμμές, δεν υπάρχει διπλωματικός προσανατολισμός , δεν λαμβάνονται αποφάσεις και η Ελλάδα βαδίζει στο άγνωστο.
       

Η καπηλεία των θέσεων Τσίπρα


Οι αλλαγές στους γεωπολιτικούς χάρτες είναι πολύ αργές. Αλλάζουν μετά από πολλές δεκαετίες και απαιτείται ίσως και ένας αιώνας για να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης,  πρωτίστως του πρωθυπουργού,  να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, τι είδους πρόταση έχει κάνει η Τουρκία για διάλογο, τι περιλαμβάνει, τι δέχεται και τι απορρίπτει ο  Μητσοτάκης. Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πιέσει τον πρωθυπουργό προς αυτή την κατεύθυνση , ώστε να μην βρεθεί όλη η Ελλάδα στην τραγική στιγμή που δεν θα ξέρει τι συνέβη και πως συνέβη. Και τα δικαιώματα και οι εξουσίες του πρωθυπουργού έχουν ένα όριο. …
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν σταθεί θετικά όλο αυτό το διάστημα. Ο πρωθυπουργός, αντί να το αξιοποιήσει και να κάνει το επόμενο δικό του βήμα, καπηλεύεται την στάση του Τσίπρα και έτσι η χώρα καθηλώνεται  και στο εσωτερικό, χωρίς διάλογο, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, ούτε καν τακτική. Όλοι οι Έλληνες στρατηγοί διαβεβαιώνουν πως όταν ανάψει η σπίθα θα είμαστε μόνοι μας. Οι διπλωμάτες δεν είναι καθόλου βέβαιοι τι θα συμβεί και απλά για να μάθουν θέλουν σαφείς εντολές. Οι διπλωμάτες δεν κάνουν πολιτική, εφαρμόζουν πολιτική . Και σήμερα δεν έχουν οδηγίες.  Ο Τσίπρας από την πλευρά έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του, έχει ζητήσει επέκταση χωρικών υδάτων , ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας για συνομιλίες. Ας ζητήσει εξηγήσεις ….
Η επιπολαιότητα του Δένδια και του Μεγάρου Μαξίμου να προαναγγείλουν συμφωνία με την Αίγυπτο, αμέσως μετά την Ιταλία έδειξε τα όρια μεταξύ σοβαρότητας και γλαφυρότητας. Από  τις στήλες του Omegapress.gr είχαμε εκφράσει έντονες αμφιβολίες για την στάση του Καίρου και επιβεβαιωθήκαμε. Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία με την Αίγυπτο και σε δεινή θέση με την Τουρκία, ενώ το τουρκολιβυκό σύμφωνο παράγει πολιτικά αποτελέσματα.


Ο χρόνος για αποφάσεις λιγοστεύει. Είναι αυτή η στιγμή για αποφάσεις και για στρατηγική. Ήδη η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό σκανδάλων και το εσωτερικό μέτωπο αποδυναμώνεται και θα επηρεάσει και την εξωτερική πολιτική.  Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Παραπονιέται ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι με την Τουρκία, αλλά όταν η Άγκυρα στέλνει μηνύματα η Αθήνα τα κρύβει ή τα απορρίπτει. Ούτε δίαυλοι, ούτε πόλεμος, ούτε διαπραγμάτευση, ούτε σύμμαχοι, ούτε σχέδιο, ούτε εθνική ενότητα, ούτε ισχυρή διπλωματία.
Κάποιος λοιπόν ας απαιτήσει από τον πρωθυπουργό να βγει μπροστά. Τη μια κρύβεται πίσω από τον Βρούτση, την άλλη πίσω από τον Πέτσα, την τρίτη πίσω από την Κεραμέως, την τέταρτη πίσω από τον Χατζηδάκη. Όχι στα μεγάλα θέματα της χώρας, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τις ευθύνες του. Γιατί ξέρει, ότι ακόμη και αν δεν τις αναλάβει, αυτές θα καταλογιστούν….

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο