Το πρώτο βήμα έγινε για τις συμφωνίες που αφορούν την ελληνική ΑΟΖ, με την  υπογραφή της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας σε ότι αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών. Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ. Η Συμφωνία έγινε με υποχωρήσεις από την Ελλάδα στα θέματα της αλιείας , κυρίως όμως υπάρχουν ερωτήματα σε ότι αφορά την επήρεια των μικρών ελληνικών νησιών του Ιουνίου (Παξοί, Αντίπαξοι, Διαπόντειοι Νήσοι κα) στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η επήρεια των μικρότερων νησιών (που δεν είναι στο 100% αλλά από 40% έως και 70%) είναι ένα νομικό προηγούμενο σε ότι αφορά και τα μικρά νησιά στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο (Καστελόριζο, Ρω, Γαύδος κλπ, κλπ).
Μένει το δυσκολότερο επόμενο βήμα που είναι η υπογραφή μιας αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η υπογραφή Συμφωνίας με την Αίγυπτο , ανακοινώνεται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση, όμως οι λεπτομέρειες έχουν τεράστια σημασία. Ακόμα και για την επήρεια που θα δεχθεί η Αίγυπτος  για την Κρήτη. Είναι ίσως το πλέον κρίσιμο ζήτημα, διότι θα καθορίσει τις νομικές διεργασίες και σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές.


Η ελληνοιταλική Συμφωνία πάντως είναι ένα καλό μήνυμα και προς την Λιβύη, ιδίως προς την κυβέρνηση της Τρίπολης που συνεργάζεται στενά με την Τουρκία.
Η συμφωνία με την Ιταλία επετεύχθη μετά από ορισμένες διευκολύνσεις της ελληνικής πλευράς προς την Ιταλία σε ότι αφορά την αλιεία στο Ιόνιο Πέλαγος, όμως αυτό αυτή την ώρα είναι δευτερεύον ζήτημα.
Η ελληνοιταλική  Συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
Υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)
-Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.
-Τα  υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.
Η επίτευξη της Συμφωνίας είναι ένα καλό πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να οριοθετήσει ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσες της.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο