«Τα ελληνικά σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Και άρχισαν να πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση δια των δημοσιολογούντων εκπροσώπων τους. Για ποιο λόγο; Aλλοίμονο αν αμφισβητούνται τα σύνορα της χώρας. Αυτό που οι τούρκοι αμφισβητούν είναι κυρίως τα κυριαρχικά δικαιώματα (όρια ευθύνης, οικονομικά συμφέροντα κλπ) και σε ορισμένα θέματα ακόμα και την κυριαρχία (π.χ εύρος εναέριου χώρου, που είναι 10 νμ, ή το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ). Ποια σύνορα στον αέρα αναγνωρίζει η Ουάσιγκτον κ. Πάιατ;

 

«Μπορείτε να στηρίζεστε στις ΗΠΑ ότι θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ…Στηρίζουμε την σχέση μας με την Ελλάδα», λέει ο κ. Παϊατ. Τα ίδια ακριβώς λένε και στην Τουρκία, τα ίδια λέει και το ΝΑΤΟ για την Τουρκία. Ο κ. Παϊατ έχει πείσει την κυβέρνηση ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την Ελλάδα, αρκεί και η Ελλάδα να μην δημιουργεί εντάσεις. Να μην ανακατεύεται και πολύ με την Κύπρο επίσης. Όταν οι τουρκικές προκλήσεις χοντραίνουν, και η κυβέρνηση δεν ξέρει τι να κάνει στο εσωτερικό (κοινή γνώμη) ή και στο εξωτερικό, έρχεται ο κ. Παϊατ, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Με διάφορες γενικόλογες δηλώσεις, σχεδόν αυτονόητες. Τις οποίες μάλιστα αν τις ψάξει κανείς περισσότερο θα διαπιστώσει  ότι δημιουργούν και επικίνδυνα ερωτήματα. Όπως η παλιότερη δήλωση του για τα δικαιώματα που έχουν  τα νησιά ή για την ελληνικότητα της Αστυπάλαιας. Ενός νησιού στο κέντρο του Αιγαίου που όμως είναι δυτικότερα από τον 25ο Μεσημβρινό. Διότι αναλυτικότερα οι Τούρκοι αμφισβητούν τα ελληνικά δικαιώματα.
Φτάσαμε επίσης στο σημείο την ώρα που ο Ερντογάν συζητούσε με τον Τράμπ για τα πάντα, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος κα, ο κ. Δένδιας να πανηγυρίζει επειδή ο Τζ.  Πάιατ του εξασφάλισε να συνομιλήσει με τον….αμερικάνο πρέσβη στην Λιβύη. Μιλάμε για σκληρό δούλεμα, το οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση και δέχεται και το διαφημίζει.  Ο κ. Παϊατ σερβίρει καθρεφτάκια σε ιθαγενείς… Γιατί άλλο τον ενδιαφέρει και το λέει: «Οποιαδήποτε κρίση θα ωφελήσει τον αντίπαλο…Ο νικητής θα είναι ο Βλ. Πούτιν».  Μιλάμε για χοντρό δούλεμα που όμως ικανοποιεί την κυβέρνηση. Και αυτό είναι ακόμα πιο επικίδυνο. 

 

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.