του Σπύρου  Σουρμελίδη



Σαν ταινία από το 2007, με ένα ρόλο παρουσιαστή και πάλι για τον Γιάννη  Πρετεντέρη. Τότε οι φωνές του γνωστού δημοσιογράφου αφορούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου  και την αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα οι φωνές του, αφορούν την Φώφη Γεννηματά και την παραμονή της στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Το 2007 πάντως οι φωνές  του Γ. Πρετεντέρη δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα, την αντικατάσταση του Γ. Παπανδρέου από τον Ε. Βενιζέλο. 
Η ειρωνική παρέμβαση Πρετεντέρη, ήταν απλώς το κερασάκι στην «τούρτα» της εσωτερικής αντιπαράθεσης που είναι φανερή εδώ και καιρό στο ΚΙΝΑΛ. Μετά δε την εκλογή  του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας, το ΚΙΝΑΛ δεν περνάει και  τις καλύτερες μέρες του. Η ηγεσία του προσπαθεί να επιβιώσει μεταξύ των δύο μεγάλων, σε μια προσπάθεια να μην φανεί  ότι γέρνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

 


Το πρόσφατο προεκλογικό παρελθόν, δεν βοηθάει  την σημερινή προσπάθεια. Και αυτό γιατί το ΚΙΝΑΛ έκανε ότι μπορούσε ώστε να αποδώσει καρπούς το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ώστε να χάσει ο Τσίπρας και να κερδίσει ο Μητσοτάκης. Μετεκλογικά  υπάρχει μια ισχυρή τάση που συνεχίζει απροκάλυπτα να στηρίζει την συμπόρευση με τη ΝΔ και συγχρόνως εμφανώς κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως υπάρχουν και αυτοί που δειλά υποστηρίζουν τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα διάφορά σενάρια εκλογών εν μέσω καραντίνας, ανέδειξαν και πάλι τον διχασμό του ΚΙΝΑΛ.  Εμφανίσθηκαν οι ισχυρές φωνές υπερ της συμπόρευσης με την κυβέρνηση αλλά και  οι διστακτικές φωνές για διάλογο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμφανίσθηκαν και φωνές που έθεταν ευθέως θέμα αλλαγής της  ηγεσίας, επειδή η κα Γεννηματά δεν ξεκαθάριζε τη θέση της , δεν έλεγε κατηγορηματικά «όχι» στην όποια συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ξαφνικά όμως προέκυψε μια είδηση μη αναμενόμενη. Οι άνθρωποι του Μητσοτάκη  βολιδοσκοπούν στελέχη του ΚΙΝΑΛ για να υπουργοποιηθούν.

Ακούστηκαν ονόματα όπως του Γ. Μανιάτη (που δεν είναι βουλευτής) αλλά και νυν βουλευτών όπως του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Χαράς Κεφαλίδου και του Απ. Πανά. Η δημοσιοποίηση  των ονομάτων τους προκάλεσε αντιδράσεις. Οι τρείς βουλευτές συνυπέγραψαν μαζί με τον Γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Β. Γκεγκέρογλου μια έντονη διάψευση «Το  προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είναι ανάξιο ακόμα και σχολιασμού». Ο κ. Μανιάτης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ασχολείται μόνο με τα καθήκοντα του ως καθηγητής.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησε για χονδρή προβοκάτσια, ο κ.  Κωνσταντινόπουλος όμως συνέδεσε το γεγονός με τις …συνεντεύξεις των Χάρη Καστανίδη και Δημήτρη Ρέππα, οι οποίοι ζητούν να ανοίξει ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενο το οποίο διέψευσε  ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης που τόνισε ότι είναι «καμένο σενάριο».
Το θέμα συνέχισε από την …πίσω πόρτα ο Γ. Πρετεντέρης.
Με αφορμή  την μη παρουσία στην ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δ. Παπαγγελόπουλου των Γ. Παπανδρέου του Χ. Καστανίδη και της ίδιας της Φώφης Γεννηματά, έγραψε διάφορα  απαξιωτικά για Παπανδρέου και Καστανίδη (που μπορεί και να θέλουν τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ) και για την Γεννηματά (που ανέχεται μια τέτοια διάθεση χωρίς να την απορρίπτει κατηγορηματικά).

 


Η έφοδος του Κυριάκου στην Χαριλάου Τρικούπη

 



Όλα τα παραπάνω   θα μπορούσαν να είναι η συνέχεια της αντιπαράθεσης μεταξύ κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει όμως ένα καινούργιο στοιχείο. Η προσπάθεια  διεμβόλισης του ΚΙΝΑΛ από τον Κ. Μητσοτάκη. Διότι ανεξαρτήτως διαψεύσεων, εκπρόσωποι του κ. Μητσοτάκη συζήτησαν με κάποιους από το ΚΙΝΑΛ, προτείνοντας τους υπουργεία. Και ναι μεν το σενάριο των εκλογών  έχει χάσει έδαφος, ο ανασχηματισμός όμως είναι ανοικτό ενδεχόμενο.

Ως τώρα η κοινοβουλευτικά αυτάρκης κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, ήθελε και είχε ένα κοινοβουλευτικό -πολιτικό σύμμαχο, από την εποχή του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Φάνηκε αυτό και σε ψηφοφορίες στη Βουλή. Για ποιο λόγο να θέλει να πληγώσει ένα τέτοιο σύμμαχο , ο οποίος μπορεί και να είναι χρήσιμος μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές προκύψουν; Γιατί να θέλει  να φανεί ότι  το ΚΙΝΑΛ αυτοδιαλύεται, τρέχοντας προς τη ΝΔ και ακολούθως προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι έχει αλλάξει;
1. Υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να εκβιάζει το ΚΙΝΑΛ ώστε να πάρει και πάλι ξεκάθαρη στάση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο εκβιασμός μπορεί να περιλαμβάνει και την αλλαγή  ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, με πρόσωπο που έχει ξεκάθαρη στάση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπερ του κ. Μητσοτάκη.

2. Υπάρχει  όμως και το ενδεχόμενο να έχουν αλλάξει οι ανάγκες του πρωθυπουργού. Να θέλει να καλύψει δικά του μελλοντικά κενά. Διότι στη ΝΔ οι ακραία δεξιές απόψεις, έχουν μεγάλο κοινό. Υπάρχει πάντα μια ομάδα στελεχών με έντονες ή και ακραίες απόψεις που σε κρίσιμη ώρα μπορεί να απαιτήσουν οφέλη ή και να βλάψουν  τον Κ. Μητσοτάκη. Η διεύρυνση της επιρροής  επομένως προς το κέντρο, θα γύρει την πλάστιγγα και θα μειώσει  τις ακραία δεξιές τάσεις, τους εκβιασμούς  ή και τις κινήσεις τους.

Αν μάλιστα η κα Γεννηματά ή οι στενοί της σύμβουλοι,  κινούνται πλέον σε διαφορετικό μήκος, απ αυτό που εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός το ξέρει και επιδιώκει να κάνει πρώτος  την κίνηση του.
ΥΓ: Φτιάχνεται έτσι και μια νέα εκπομπή και για τον κ. Πρετεντέρη, έστω και μπαγιάτικη αλα 2007.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο