του Σωτήρη Σιδέρη


Με την ευφράδεια εμπειρογνώμονα και την ακρίβεια στελέχους της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας περιέγραψε την Κυριακή 24 Μαϊου  με έναν μονόλογό του στον Σκάϊ ,  τι έγινε στον Έβρο και την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Απέκρυψε όμως τα ενοχλητικά ερωτήματα και τις προτάσεις της Άγκυρας, φυσικά και δεν έδωσε απαντήσεις ενώ όφειλε να το κάνει.
Επειδή όμως ο κ. Δένδιας είναι πολιτικός και όχι εμπειρογνώμονας καλό θα ήταν να απαντήσει στα  πολιτικά ζητήματα που του έθεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και στα οποία με έκδηλη αμηχανία , όλη η κυβέρνηση,  έκανε ότι δεν άκουσε ούτε διάβασε, αλλά θα τα βρει μπροστά της όλη η Ελλάδα.


Η Τουρκία λοιπόν κατηγορεί την Ελλάδα ότι στο συγκεκριμένο σημείο  « παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας».  Δηλαδή θεωρεί επικράτεια της Τουρκίας το συγκεκριμένο σημείο, ενώ η Ελλάδα το θεωρεί τμήμα της επικράτειάς της .  Η Άγκυρα όμως, καλεί την Αθήνα σε διάλογο μέσω τεχνικών επιτροπών και διαμηνύει, κατά την πάγια ορολογία της,  ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.
Ο κ. Δένδιας απέφυγε να απαντήσει στην Τουρκία..   Είναι προφανές ότι βρίσκεται αν όχι σε κρίση προσανατολισμού, σίγουρα σε αμηχανία.   Οπότε τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα στον υπουργό και φυσικά, στον άφαντο πρωθυπουργό :
1.    Μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας, η κυβέρνηση θα κατασκευάσει φράχτη στο συγκεκριμένο σημείο;. Αν όχι η περιοχή είναι γκρίζα ζώνη. Αν τον κατασκευάσει ας ανακοινώσει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά, αδιαφορώντας για το τι θα κάνει η Τουρκία,  για να έχει τον λαό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο πλευρό της. Τώρα και με δική της ευθύνη είναι όλοι απέναντί της.
2.    Θα προσέλθει στον διάλογο στον οποίο καλεί η Τουρκία; Αν προσέλθει στον διάλογο σημαίνει ότι δέχεται ότι υπάρχει διαφορά. Αν όχι πως θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας; Φυσικά ο διάλογος δεν είναι κάτι το αρνητικό, αρκεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων το αντικείμενο του διαλόγου. Αν δηλαδή συζητηθεί ζήτημα κυριαρχίας ή κάποιο άλλο τεχνικό στοιχείο .
 Ημέρες αμηχανίας

Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που καλεί την Ελλάδα για συνομιλίες σχετικά με το σύνορο του Έβρου , όπου καταγγέλθηκε παρουσία Τούρκων στρατιωτικών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διοχέτευσε στα ΜΜΕ την απάντηση ότι : «Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση»,
Η απάντηση αυτή είναι αυτονόητη για την Αθήνα, όχι όμως για την Άγκυρα , η οποία με επίσημη ανακοίνωση και όχι με διαρροές ζήτησε συνομιλίες και διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στον Έβρο . Αυτή, είναι η πάγια ορολογία που χρησιμοποιεί η Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την Κυριακή 24 Μαϊου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχείρησε μέσα από έναν μονόλογο στον Σκάϊ να ενισχύσει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης . Είπε μεταξύ άλλων:
“Τα πράγματα έχουν ως εξής: η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες -μετρήσεις στην πραγματικότητα- για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη, αυτού του έργου. Επ’ αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά. Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Κατόπιν αυτού, του Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας, απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά το  έδαφος… 
       

Η Άγκυρα

Όμως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μία ημέρα νωρίτερα το Σάββατο 23 Μαϊου παρουσιάζει την θέση της Άγκυρας με εντελώς αντίθετο τρόπο. Αφού αναφέρεται σε αλλαγές στην κοίτη του ποταμού  κατηγορεί την Ελλάδα ότι « παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας». Ειδικότερα η τουρκική ανακοίνωση  αναφέρει  κατά λέξη :
«Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα.
 Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
 Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».
 Φυσικά κανείς στην Ελλάδα δεν υιοθετεί την τουρκική θέση. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ξεκίνησε πλήθος αμφισβητήσεων και τελικά κατέστησε γκρίζα ζώνη τα Ίμια, θέτει επιτακτικά πλήθος ζητημάτων σχετικά με την συνθήκη της Λωζάννης ,  δεν αναγνωρίζει τον εθνικό εναέριο χώρο των 10ν.μ. ,  ούτε την κυριαρχία σε νησιά και νησίδες,  έχει αναθεωρητική στρατηγική. Οι ανησυχίες ενισχύονται από τις απαντήσεις και την πολιτική της Ελλάδας, αλλά και από τις δηλώσεις  του Νίκου Δένδια που αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.  Ευχή όλων η υπόθεση να λήξει χωρίς να δοθεί συνέχεια. Αλλά ο τρόπος που θα  γίνει αυτό, αν γίνει,  αφορά καίρια το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων γιατί πλέον κάθε τι που ανακινείται γίνεται γκρίζο.
       

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο