Τα κράτη ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα  του κόσμου αφιερώνουν χρόνο και χρήμα για να προπαγανδίσουν την ισχύ τους ή και τον ανθρωπισμό τους. Ανάλογα με το τι έχει να αντιμετωπίσει. Η πανδημία ανέδειξε ορισμένα νέα στοιχεία για τον παγκόσμιο ρόλο της Κίνας , τις σχέσεις με την ΕΕ και τις επιδιώξεις της . Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια έκθεση για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ευρωκινεζικές σχέσεις  που εξέδωσε πρόσφατα το δίκτυο ευρωπαϊκών δεξαμενών σκέψης για κινεζικές σπουδές (EuropeanThink-tankNetworkonChina - ETNC). Εκπρόσωπος της Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος του δικτύου είναι το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ).



Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν ότι:

    Οι σύνθετες ευρωκινεζικές σχέσεις περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από την πανδημία και δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό που έχει δώσει η ΕΕ στην Κίνα ως “εταίρο και συνάμα ανταγωνιστή και στρατηγικό αντίπαλο”.
    Η ΕΕ απέστειλε στην Κίνα πολύτιμο ιατρικό υλικό στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, παρότι το γεγονός αυτό δεν καλύφθηκε επαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης. Η βοήθεια της Κίνας προς ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ανταπόδοση της προηγούμενης χειρονομίας της ΕΕ.
    Η αξία των εμπορικών παραγγελιών για κινεζικό ιατρικό υλικό είναι πολύ μεγαλύτερη της αξίας των πολυδιαφημισμένων κινεζικών δωρεών σε ευρωπαϊκές χώρες.
    Η παράδοση κινεζικού υλικού έχει δώσει στην Κίνα την ευκαιρία να εξαπολύσει στην Ευρώπη μεγάλη καμπάνια δημόσιας διπλωματίας. Οι μέθοδοι που μετέρχεται το Πεκίνο κυμαίνονται από “επίθεση φιλίας” έως εκτεταμένη παραπληροφόρηση έως άκρως συγκρουσιακή ρητορεία ως προς τις ευθύνες της Κίνας για το ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανδημίας.
    Η αμφιλεγόμενη καμπάνια δημόσιας διπλωματίας της Κίνας στην Ευρώπη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και έχει πυροδοτήσει μια πραγματική “μάχη αφηγημάτων”, κατά την έκφραση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κ. JosepBorrell.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα συνέγραψαν οι ερευνητές του ΙΔΟΣ κκ. ΠλάμενΤόντσεφ και Άγγελος Μπέντης. Όπως  επισημαίνουν  χαρακτηριστικά:

    Ενώ αναγνωρίζονται οι δωρεές της κινεζικής κυβέρνησης και μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη η αξία του ιατρικού υλικού, το οποίο έχουν αγοράσει στο εξωτερικό και δωρίσει στο ελληνικό κράτος Έλληνες χορηγοί.
    Σημειώνονται οι δημόσιες παρεμβάσεις της κινεζικής πρεσβείας, όπως και φορέων ελληνοκινεζικής φιλίας και συνεργασίας.
    Καταγράφεται κάποια απόσταση ανάμεσα στην διάχυτη αρνητική εικόνα της Κίνας σε κοινωνικό επίπεδο και την στάση της κυβέρνησης και επιχειρηματικών ελίτ, οι οποίες προκρίνουν τις οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο.
    Συνδέεται η δημόσια διπλωματία της Κίνας με τις επιδιώξεις κινεζικών ομίλων για την εδραίωση της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο