του Σωτήρη Σιδέρη



Οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν πίσω τους ένα γεμάτο ταμείο με  περίπου 37 δις ευρώ. Το παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση κατηγορώντας τους προκατόχους της ως  λαϊκιστές, ανίκανους και αποτυχημένους. Σήμερα , οι  αντιλαϊκιστές, οι ικανοί και επιτυχημένοι  της ΝΔ το λεηλατούν. Αυτό στις μέρες μας δεν λέγεται  πλιάτσικο , αλλά  επιτελικό κράτος.
Οι εκσυγχρονιστές της ΝΔ και φανατικοί της ελεύθερης και αυτορυθμιζόμενης αγοράς ήξεραν από την αρχή ότι για επανέλθει με δόξα και τιμή το πελατειακό κράτος, έπρεπε πρώτα να οργανωθούν σε επιτελικό επίπεδο. Πράγματι, η επιμόρφωση των επιστημόνων, το πάρτι της διαφήμισης και της επικοινωνίας, τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, οι απευθείας αναθέσεις και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Ουρές κάνουν κάθε λογής οπαδοί της αρπαχτής και της αγοράς.

 

 

Για όποιον δεν θυμάται, ο πρώτος που μπήκε το μέγαρο Μαξίμου μετά τις εκλογές του 2019 ήταν ο Λάτσης που υποτίθεται ότι το Ελληνικό θα ξεκινούσε σε μια εβδομάδα. Ουδέποτε ο Λάτσης είπε ότι θα ξεκινούσε το Ελληνικό σε οποιαδήποτε ημερομηνία, απλά βάζει την κυβέρνηση να νομοθετεί που είναι δωρεάν. Γιατί το Ελληνικό χρειάζεται και χρήματα για να ξεκινήσει.
Με την περίπτωση του Ελληνικού δεν υπήρξε κανένα θαύμα. Απλή διαπλοκή συμφερόντων είναι. Θαύματα περίμενε ο ελληνικός λαός με τους αμέτρητους επενδυτές που έκαναν ουρά στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά κανείς δεν τους είδε μετά. Θαύματα γίνονταν πριν το Eurogroup της 9ης Απριλίου όταν ο Μητσοτάκης αγέρωχα πίεζε την Μέρκελ για ευρωομόλογο , αλλά κράτησε μόνο μια ημέρα γιατί την επομένη υπέγραψε δάνεια από τον ΕΜΣ. Θαύματα γίνονται με το ταμείο των 37 δις που η κυβέρνηση το έψαχνε και δεν το έβρισκε μέχρι που μάθαμε ότι γλεντάει κανονικά.
           

Δεδομένη όπως πάντα


Αυτό που καταγράφεται σήμερα με τις αμέτρητες καταγγελίες, είτε νοσοκομειακών, είτε εκπαιδευτικών, είτε επιχειρηματιών , είτε εργαζομένων είναι απλά το πλεόνασμα πολιτικής ανηθικότητας της ΝΔ. Που νομίζει ότι τα θαύματα διαρκούν για πάντα, κάτι που ούτε οι φανατικοί χριστιανοί πιστεύουν. Η σημερινή κυβέρνηση κάνει ότι έκανε σε όλη την διαδρομή της. Πελατειακό κράτος, αποθέωση της διαπλοκής, χρήμα σε ημέτερους, αδιαφάνεια, σκάνδαλα. Πράγματι, είναι το ίδιο κόμμα που προεκλογικά κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος……
Η πορεία σε επίπεδο συνθημάτων και προπαγάνδας είναι εντυπωσιακή. Από το δόγμα «νόμος και τάξη», τον πόλεμο κατά του λαϊκισμού και του ηθικού μειονεκτήματος, που στόχευαν  στην κατάληψη της εξουσίας , μέχρι το σημερινό δόγμα των απευθείας αναθέσεων και της αρπαρχτής, η ΝΔ επιβεβαιώνει ότι δεν την επηρέασε στο παραμικρό η χρεοκοπία της χώρας. Ούτε τα κοινωνικά δεινά και ερείπια που προκάλεσε. Όχι  επειδή  δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη και δεν απολογήθηκε ποτέ γιατί χρεοκόπησε την Ελλάδα, αλλά γιατί η σκοτεινή της πλευρά εξακολουθεί να επιβιώνει.
Πρωταρχικός στόχος της ύπαρξής της ήταν και παραμένει η διαχείριση των ταμείων του κράτους.  Όταν είναι στην αντιπολίτευση είναι κατά του κράτους , όταν κυβερνά απλά το λεηλατεί. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί της ΝΔ, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον σημερινό με συνθήματα για το κράτος εξελέγησαν.
Όλες οι συμβάσεις δημοσίων έργων ακυρώθηκαν είτε ωμά , είτε με κουτοπονηριές για να ανατεθούν σε άλλους εργολάβους, οι τράπεζες πανηγυρίζουν την ασυλία τους, οι καναλάρχες κάνουν δεήσεις υπέρ της αυτοδυναμίας, τα ΚΕΚ κάνουν ανάσταση διαρκείας . Κάθε μικρό ή μεγαλύτερο τμήμα οικονομικής ή αεριτζίδικης δραστηριότητας ευγνωμονεί τη νέα τάξη πραγμάτων.
Η ανάγκη για λογοδοσία πρώτα στη βουλή είναι ζωτική ανάγκη και είναι πρωτίστως πολιτική ανάγκη .  Η λογοδοσία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Η πανδημία, όπως ανέμεναν όσοι γνωρίζουν την ιστορία της ΝΔ ήταν πράγματι ευκαιρία για το παρασιτικό και ολιγαρχικό κεφάλαιο. Συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δώρα και λευκές επιταγές με πλήθος απευθείας αναθέσεων με τη βουλή στο περιθώριο,  χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί.
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι μια αρχή γιατί βάζει στην σωστή πολιτική βάση την αντιπολίτευση. Η πολιτική της κυβέρνησης παράγει σκάνδαλα, άρα η εκκίνηση του νέου κύκλου αντιπολίτευσης είναι πολιτική υπόθεση.
 Η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα σε κατάσταση πολιορκίας. Όχι μόνο στο εσωτερικό , αλλά και έναντι της ΕΕ. Το νέο μνημόνιο χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας. Τα διλήμματα για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη θα αναδυθούν και πάλι. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει γνώση και εμπειρία.
Η οικονομική κρίση είναι προ των πυλών. Το ερώτημα των επομένων εβδομάδων είναι αν η οικονομική κρίση θα είναι πιο ισχυρή από την πολιτική κρίση και πόσο θα επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα. Γιατί όσοι ονειρεύονται μια ανέφελη περίοδο σαν αυτές των δημοσκοπήσεων είναι μακριά νυχτωμένοι. Και η ΝΔ έχει εκκρεμότητες με  την ιστορία…..

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο