Του Σωτήρη Σιδέρη

Ζήτημα πρώτο.


Με απόφαση του ΣτΕ που ήδη έχει επικριθεί πολύ , οι μαθητές του δημοτικού θα διδάσκονται υποχρεωτικά θρησκευτικά. Φυσικά δεν πρόκειται για ένα πεδίο μάθησης, κάτι που θα ήταν ανεκτό, αλλά για την επιβολή των όρων  της εκκλησίας που πολεμά με κάθε μέσο κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παιδείας. Απλά γιατί θέλει να  διαμορφώνει συνειδήσεις και φυσικά να τις ελέγχει . 

Αλλά η παιδεία είναι δουλειά του υπουργείου παιδείας και όχι της εκκλησίας και με το περιεχόμενο που δίνουν οι εκπαιδευτικοί και όχι η ιεραρχία.  Πολλοί μίλησαν για επιστροφή στο μεσαίωνα. Γεγονός είναι πως στον 21ο αιώνα που η επιστήμη έχει φθάσει πέρα από  τον γαλαξία μας και ήδη μελετά το σύμπαν, η Ελλάδα και η εκκλησία στην πρώτη θέση κάνουν βήματα πίσω. Η εκκλησία μισεί κάθε είδους εκσυγχρονισμό κα πολλές φορές, ανάλογα με το κόμμα που κυβερνά, σέρνει ή προσπαθεί να σύρει και τον λαό . Ζήτημα εξουσίας είναι και όχι πίστης.

Ζήτημα δεύτερο

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος,  πραγματοποίησε επίσκεψη στον Έβρο για να συμπαρασταθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τους πολίτες που περιπολούν με τα όπλα τους στον Έβρο για να μην περνούν οι μετανάστες –πρόσφυγες. Η απορία αυτονόητη. Είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος να αντιμετωπίζει ως εισβολείς κατατρεγμένους ανθρώπους, ακόμη και αν έγιναν και γίνονται πολιτικά εργαλεία; Για την ηγεσία της εκκλησίας είναι.  Και δεν τους ενδιαφέρει που αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες με την πίστη τους ή το διεθνές δίκαιο. Σιγά την πίστη τους.  Η δομή της εξουσίας τους ενδιαφέρει και ο δικός της ρόλος σε αυτή.  Φυσικά ποτέ η ηγεσία της εκκλησίας δεν πήρε μέρος σε οποιαδήποτε αντιφασιστική κινητοποίηση ή σε οποιαδήποτε εκδήλωση ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και κυρίως ποτέ δεν συμμετείχαν  και ευλόγησαν που λέει ο λόγος, κανένα κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών. Αποστολή της εκκλησίας δεν είναι η ενίσχυση του εθνικισμού, αλλά του ανθρωπισμού. . Θα προκαλούσε τον παγκόσμιο θαυμασμό , αν ο Αρχιεπίσκοπος περνούσε στην άλλη πλευρά του Έβρου για να μιλήσει και να παρηγορήσει «τα εργαλεία» του Ερντογάν, να μοιράσει κουβέρτες και τρόφιμα , να πάει στην Μυτιλήνη να αγκαλιάσει μικρά παιδιά γυναίκες να ενθαρρύνει αυτούς που σώζουν ζωές και όχι αυτούς που ζώνονται τα άρματα κατά άρματα.  Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντολή να προστατεύουν τα σύνορα και αυτό κάνουν. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει άλλο ρόλο.  Αυτό θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στον Ερντογάν και όχι οι πολεμικές ιαχές. Αλλά τότε θα έχανε το ακροδεξιό ακροατήριο και δεν το θέλει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξει τα σύνορα η Ελλάδα. Αλλά ο καλός τρόπος θα μας αναδείκνυε ως παγκόσμιο πρότυπο , ενώ τώρα ο κόσμος αρχίζει να μας δείχνει με το δάχτυλο και να μας καταγγείλει.

Ζήτημα τρίτο.

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είδατε ή ακούσατε ποτέ να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα βάσανα των ανθρώπων, άκουσε ή διάβασε ποτέ κανείς να κάνει κριτική στην Τουρκία, στους βασανισμούς, τις διώξεις, τους θανάτους από τους πολέμους της Τουρκίας, την επιθετικότητα κατά της Ελλάδας; Ή εν πάσει περιπτώσει να σηκώσει φωνή για να υπερασπιστεί  τους κυνηγημένους, τους δολοφονημένους ή να επικρίνει την στάση της Τουρκίας σε τόσους και τόσους διωγμούς; Από το 1453 μέχρι σήμερα τίθενται τα ίδια ερωτήματα από απλούς πιστούς , αναλυτές και ιστορικούς και απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Ζήτημα τέταρτο

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται. Ο κόσμος περιμένει από την επιστήμη την λύση. Αρκετοί μητροπολίτες συστήνουν στους πιστούς τους να ακολουθούν τις συστάσεις των γιατρών. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι , που δηλώνουν ότι η θεία κοινωνία δεν μεταδίδει τον κορωνοϊό. Γι αυτούς δεν χρειάζεται κάποιο κείμενο αμφισβήτησης. Εισαγγελέας χρειάζεται….

    Μια φωνή ελπίδας


Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση, υπερασπίζεται την επιστημονική αλήθεια και  αντιτίθεται στις αντιεπιστημονικές δηλώσεις γιατρών που παραπληροφορούν για σοβαρά θέματα υγείας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υποτάσσουν "επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις" κάνοντας χρήση αδόκιμη στους επιστημονικούς τους τίτλους.
Όπως υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί θα βρίσκονται "στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας ενάντια στην μεταφυσική και στον κάθε προέλευσης σκοταδισμό".
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
ΟΕΝΓΕ: Στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας
Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για δημόσιες δηλώσεις κάποιων γιατρών που με απαράδεκτο τρόπο υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας.
Όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς.
Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είμαστε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας του λαού και σε ότι αφορά την άσκηση της ιατρικής και σε ότι αφορά την αγωνιστική διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, απολύτως δωρεάν, καθολικής, ισότιμης περίθαλψης.
Θα είμαστε και στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας ενάντια στην μεταφυσική και στον κάθε προέλευσης σκοταδισμό.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο