Η Τουρκία ευρισκόμενη σε κατάσταση σοκ από την αδυναμία της να ελέγξει πλέον τα μέτωπα που με δική της ευθύνη άνοιξε, απειλεί , εκβιάζει , νουθετεί , οργίζεται, καταγγέλλεται  και καταγγέλλει. Κάνει δηλαδή ότι κάνει κάθε χώρα που μετά από μια κρίση μεγαλείου, χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

Η Ελλάδα αμύνεται στον Έβρο αλλά δίνει μια μάχη οπισθοφυλακής. Τίποτα δεν θα εμποδίσει χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν στα νησιά του Αιγαίου και η χώρα μας θα αναγκαστεί να τους προστατεύσει. Η λύση είναι ευρωπαική, διαφορετικά είναι θέμα χρόνου να ακουστούν οι φωνές που θα ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει ίσως βίαια τον βαλκανικό διάδρομο….
Ταυτόχρονα, εκκωφαντική είναι η σιωπή του Βερολίνου ως προς την ουσία του προβλήματος. Φυσικά δεν βρήκε τίποτα το αρνητικό στην πρωτοφανή εκβιαστική ενέργεια του Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει κλείσει τα δικά της σύνορα. Ακόμη και αν φθάσουν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά η άφαντη  Γερμανία , η Αυστρία και άλλοι  θα δηλώσουν  ικανοποίηση που ο βαλκανικός διάδρομος είναι  κλειστός,, αυτό είναι το μοναδικό μέλημά τους.
Όμως, αυτή η πολιτική έχει ημερομηνία λήξης. Όσο και αν το Βερολίνο προσπαθεί να διασώσει τη σχέση της με την Τουρκία, αποκλειστικά για ιδιοτελείς σκοπούς, όσο και αν η Ελλάδα κλείνει τον Έβρο, όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Οι κρίσεις  όσο δεν αντιμετωπίζονται γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία να βγει νικήτρια από το βάλτο της Συρίας. Το κλειδί είναι η Συρία , δεν είναι ο Έβρος.
Η Τουρκία θα αποσταθεροποιηθεί αν συνεχίσει να έχει απώλειες στην Συρία.  Αυτό που χάνεται είναι η αίσθηση μεγαλείου που επιφύλασσε για τον εαυτό της. Οι νεκροί στην Συρία ήταν εκτός προγράμματος. Αυτό τους κλόνισε, αλλά δεν είναι το τέλος. Η ύπαρξη της Τουρκίας είναι συνυφασμένη με το παζάρι. Όσο υπάρχει θα παζαρεύει, αλλά είναι σίγουρο πλέον ότι βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
Η Ευρωπαική  Ένωση σέρνεται πίσω από τα προβλήματά της. Δεν μπορεί να αποφασίσει για τον προυπολογισμό της. Δεν μπορεί να αποφασίσει για  το Δουβλίνο. Δεν μπορεί να αποφασίσει αν και ποιο γεωπολιτικό ρόλο θέλει να διαδραματίσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, ούτε από την ανθρωπιστική, ούτε από την πολιτική του πτυχή.  Θεωρεί τον εαυτό της πύργο του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και κάθε αρετής  που υπάρχει ή που μπορεί να εφευρεθεί. Στην πραγματικότητα όμως βιώνει την δική της παρακμή. Όλα αυτά τα στοιχεία που την κατέστησαν ελκυστική σε όλον τον πλανήτη, έχουν γίνει μια γκρίζα πολιτική. Η στάση της τόσο στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, όσο και στην κρίση της Συρίας και σε άλλες κρίσεις, δείχνουν ότι έχει ήδη εξελιχθεί σε μια λέσχη που αγωνίζεται να υπερασπιστεί μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και ορισμένα κεκτημένα και όχι την ηθική της και τις αξίες της.
Οι χώρες της κεντρικής , ανατολικής και βόρειας Ευρώπης συνασπίζονται γύρω από το κοινό τους συμφέρον. Όμως και αυτό είναι πλέον μια γκρίζα ζώνη. Μια άμυνα περιορισμένου χρόνου….
           

Οι διεργασίες

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ζήτησε την Κυριακή 1 Μαρτίου την έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εσωτερικών ,μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό ο Επίτροπος έχει διαβουλεύσεις με την Κροατία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
 Όπως όμως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Σχοινάς μέσω του Twitter, αύριο Δευτέρα 2 Μαρτίου,  θα βρίσκεται στο Βερολίνο. Για ποιο λόγο θα αρχίσει τις επαφές του από το Βερολίνο και ίσως εκεί θα τις ολοκληρώσει;. Είναι καιρός οι αξιωματούχοι της ΕΕ να σταματήσουν να υπακούουν στο Βερολίνο. Η εικόνα δεκάδων αξιωματούχων που περιμένουν την άδεια της Γερμανίας για να κάνουν τις προτάσεις τους πρέπει να σταματήσει .
Η κυβέρνηση στην Αθήνα εξακολουθεί να χειρίζεται το πρόβλημα με όρους εσωτερικής ασφάλειας που είναι θέμα ημερών να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής μετάλλαξης και να οδηγηθεί σε όλο και πιο ακραίες θέσεις. Είναι άλλο πράγμα η φύλαξη των συνόρων και άλλο πράγμα η απουσία κοινής ευρωπαικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει και  τα δύο . Πρέπει να αντιδράσει και η αντίδραση είναι πολιτική. Είναι αδύνατο να εμμείνει για πολύ ακόμη στην αστυνομική –στρατιωτική αντιμετώπιση, θα έχει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης.
Αν οι Ευρωπαίοι είχαν κάτι να πουν ή να προτείνουν θα το είχαν κάνει. Τους βολεύει να φορτώσουν στην Ελλάδα το πρόβλημα για όσα χρόνια μπορούν και να κάνουν ανέξοδες δηλώσεις συμπάθειας . Μόνο αν νοιώσουν πίεση θα αντιδράσουν και η  Ελλάδα οφείλει να ενεργοποιηθεί.
       

Το ΚΥΣΕΑ

 Την Κυριακή 1 Μαρτίου συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της, που  κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία και χαρακτηρίζει την γειτονική χώρα «διακινητή»
Το ΚΥΣΕΑ  εκτίμησε  ότι , η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Και επίσης, εκτίμησε ότι τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.
Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας , την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα , της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
Επίσης, αποφάσισε την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ζήτησε την λήψη μέτρων εκ μέρους της ΕΕ για την υποστήριξη της Ελλάδας, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης. .
Αυτό που απουσιάζει από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ είναι η απουσία οποιασδήποτε πίεσης προς την ΕΕ να ενεργοποιηθεί, και να λάβει σειρά μέτρων, να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, αλλά και να την προειδοποιήσει . Όσο η κυβέρνηση εμμένει στην φύλαξη των συνόρων , χωρίς να απαιτεί την άμεση λήψη αποφάσεων από την ίδια την ΕΕ, τίποτα δεν θα συμβεί. Η εικόνα των υποκριτικών δηλώσεων κοινοτικών αξιωματούχων και πολιτικών παραγόντων, γεμάτες κατανόηση για την Ελλάδα  , καταδεικνύει την ένταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.  Ο ορίζοντας γίνεται όλο και πιο γκρίζος αν η Τουρκία συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό  να στέλνει ανθρώπους στα νησιά και τον Έβρο. Όπως και στις σχέσεις της με την Ρωσία, έτσι και με την ΕΕ, η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο όταν πιέζεται. Και η Ευρώπη έχει πολλούς τρόπους να το κάνει. Αρκεί κάποιος να κινήσει το κάρο…. 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο