Το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση των απειλών της εις βάρος της Ελλάδας έκανε την Παρασκευή 31Ιανουαρίου η Τουρκία με την είσοδο του  ερευνητικού σκάφους  Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα  απλώνοντας δύο καλώδια μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων το καθένα και πραγματοποιώντας ελιγμούς, άσχετους με τις  καιρικές συνθήκες στην περιοχή.


Οι κυβερνητικές διαρροές για κινήσεις του τουρκικού σκάφους που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες θυμίζουν την δήλωση Πάγκαλου στην κρίση των Ιμίων ότι ο αέρας πήρε την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα. …..
Σε πρώτη φάση και μέχρι λίγο πριν το μεσημέρι , το τουρκικό σκάφος δεν συνοδεύονταν από τουρκικά πολεμικά. Ωστόσο, μόλις πλησίασε σε μια απόσταση , αρκετών μιλίων πάντως, η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, εμφανίστηκαν στον ορίζοντα δύο τουρκικά πολεμικά πλοία , τα οποία παρακολουθούσαν από απόσταση ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές η μία πλησίασε την ελληνική φρεγάτα.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω καιρικών συνθηκών, η Τουρκία πέτυχε τον πρώτο της στόχο χωρίς συνέπειες. Φυσικά οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες.
Κοινή είναι η διαπίστωση στρατιωτικών και διπλωματών ότι η Άγκυρα έκανε το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση των απειλών της, ότι δηλαδή θα κάνει έρευνες σε περιοχή που η ίδια θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα. Είναι προφανές ότι οι κινήσεις θα κλιμακωθούν ανάλογα και με τις αντιδράσεις της Ελλάδας ή τις διεθνείς αντιδράσεις.
Πηγές στην Αθήνα ανέφεραν αρχικά ότι το τουρκικό σκάφος πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση. Σύμφωνα όμως με έγκυρες  πηγές, αβλαβή διέλευση μπορεί να κάνει ένα σκάφος , αλλά χωρίς να σέρνει καλώδιο που πραγματοποιεί σεισμική έρευνα. Το καλώδιο στην περίπτωση αυτή πρέπει να είναι στη θέση του στο πλοίο και όχι στο βυθό. Επειδή όμως  , τα καλώδια του τουρκικού σκάφους ήταν απλωμένα στο βυθό επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η Τουρκία τεστάρει τις αντιδράσεις . 
Από τις πρωινές  ώρες της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα σήματα  του τουρκικού πλοίου, οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια πορεία νοτίως της Ρόδου και στη συνέχεια θα είχε πορεία προς Ρόδο και ανοδική προς το Αιγαίο. Στην συνέχεια όμως το Oruc Reis έκλεισε τον πομπό του και απλά παρακολουθείται από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με τις   ίδιες πηγές θα είναι επίσης  ιδιαίτερα ανησυχητικό το ενδεχόμενο το τουρκικό σκάφος να κινηθεί προς περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης. Στην περίπτωση αυτή, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει .
                      

  Μια  «Βέρνη» στην Αν Μεσόγειο



 Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ζητούσε να σταματήσουν από κοινού όλες οι γεωτρήσεις  στην Κύπρο, μέχρις ότου επιλυθεί το κυπριακό, επιβεβαιώνει πρόσφατο ρεπορτάζ του Omegapress.gr  , σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θα επιδιώξει μια συμφωνία τύπου Βέρνης που συνήψε με την Ελλάδα το 1976 για πάγωμα των ερευνών στο Αιγαίο μέχρι να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα.
Είναι προφανές ότι στόχος της Άγκυρας είναι να ακυρώσει όλο το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με  την απειλή βίας και την δημιουργία τετελεσμένων , ώστε να επωφεληθεί η ίδια . Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί στην περίπτωση της Κύπρου γιατί ουσιαστικά θα ακυρώσει την ίδια την ύπαρξή της.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ οι κινήσεις του Oruc Reis, καταγράφονταν ως  απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας , επισήμως , ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο εθνικής Άμυνας , ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκαν επίσημα . Δεν είναι σχέδιο, έλλειμμα είναι που ελπίζουμε να καλυφθεί άμεσα.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο