«Αν η Ουάσιγκτον δεν επιβάλλει ουσιαστικές και αποτελεσματικές κυρώσεις στην Τουρκία, τότε η Ελλάδα θα στείλει τον Στόλο της αν εμφανιστούν τουρκικά πλοία κάτω από την Κρήτη».  Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ουάσιγκτον, μέσω του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Παϊατ , τον οποίο συνάντησε το πρωί της Τετάρτης. Η προειδοποίηση δεν είναι άσχετη με την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τα όσα δηλαδή έχουν συμφωνηθεί τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία φαίνεται να τα ξεχνά ο …Ντόναλντ Τράμπ.  Τις ίδιες επισημάνσεις έκανε ο Αλ. Τσίπρας και από το βήμα της Βουλής λέγοντας: "Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη και συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα, είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα. Και ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο".

 Οι επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα αφορούν πρωτίστως τον Λευκό Οίκο, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση. Διότι είναι φανερό πως αν οι σύμμαχοι δεν πάρουν πραγματικά μέτρα κατά της Τουρκίας, τότε τον λόγο αναγκαστικά τον έχουν οι Φρεγάτες.

Από την πρώτη ώρα, μετά την συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης, στο Omegapress  επισημάναμε ότι ο Ερντογάν κλιμακώνει τις πειρατικές ενέργειες επειδή έχει το πράσινο φως ή έστω την ανοχή του Ντ. Τράμπ. Αυτό έγινε στην Συρία και γι αυτό φωνάζει και ο Εμ. Μακρόν κατά του Τράμπ για την ανοχή που δείχνει στον Ερντογάν. 

 
Η προειδοποίηση και οι προτάσεις Τσίπρα 

 Το ερώτημα που ουσιαστικά έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στον Παϊατ  είναι το εξής: Είχαμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, τι ακριβώς έχει συμβεί; Αυτό έθεσε και με την δημόσια ανάρτηση του ο πρώην πρωθυπουργός μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ:  «Συνάντησα τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ, με τον οποίο συζητήσαμε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το πλαίσιο συνεργασίας 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, τις προοπτικές του αγωγού EastMed και την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή συμφωνίας με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης». 

Κάθε λέξη έχει βαρύτητα. Διότι ο Α. Τσίπρας θυμίζει  στους Αμερικανούς ότι έχει γίνει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο με  δική τους (αμερικανική) συμμετοχή. Τι άλλαξε λοιπόν και κάνουν τα στραβά μάτια στην πειρατεία της Τουρκίας; Μήπως η άλλη πολιτική του κ. Τράμπ;  Και τα ίδια ερωτήματα ουσιαστικά θύμισε  και στην Βουλή, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά. Ζητώντας συγκεκριμένες κινήσεις προς την ίδια την Αμερική, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τράμπ. Το θέμα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας είναι η καρδιά του προβλήματος που γέννησε η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Και ακουμπά τον σκληρό πυρήνα της συνεργασίας τη Ελλάδας με τις  ΗΠΑ.  

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν αρκούν οι δηλώσεις συμπαράστασης, δεν αρκούν τα κείμενα και οι διαμαρτυρίες, των ευρωπαίων ή των Αμερικανών. Απαιτούνται πραγματικά μέτρα που θα ενοχλήσουν την Τουρκία, που θα την αναγκάσουν να σκεφθεί τις ενέργειες της. 

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή Δέσμη 6  πρωτοβουλιών που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, «προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις».

Πρώτον, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι άκουσα ότι και η κα Γεννηματά συμφωνεί με αυτήν τη θέση.

Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας [και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας] ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία. Καλό είναι που έχουμε μαζί μας το Ισραήλ, αλλά πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον αγωγό EastMed, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.

Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Των εγγύτερων συμμάχων μας, που μπορεί βέβαια να μην έχουν νικήσει τον λαϊκισμό όπως η Ελλάδα – όπως υπονοήσατε πρόσφατα – αλλά τουλάχιστον μπορούν να μας στηρίξουν. Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβυή.

Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο. Δεν μπορούμε να μείνουμε απ’ έξω από αυτήν τη διαδικασία, μετά τα τελευταία γεγονότα ειδικά εφόσον συμμετέχει και η Τουρκία.

Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016. 

Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρρες. Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο