του Σπύρου Σουρμελίδη

Σκηνικό έντασης, σκόπιμες προκλήσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη του Μάκη Βορίδη, του Μιχάλη Χρυσοχοίδη , αρθρογράφων να αναλυτών. Στήνει σκηνικό η κυβέρνηση με τιμωρίες, με φωτιές, με κακούς που συλλαμβάνονται,  επιδιώκοντας να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Η πολιτική «Νόμος και Τάξη» έρχεται σαν αντιστάθμισμα στην αποτυχία στο μεταναστευτικό ακόμα και στο σκάνδαλο Novartis. Ίσως και οι κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις δεν αρκούν για να φανεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ας επικρατήσει λοιπόν ο φόβος, το μίσος, οι χειροπέδες στα «κωλόπαιδα» που καίνε τα πανεπιστήμια, ας νιώσουν οι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι πολίτες πως κάποιος τιμωρείται για τα πάθη της ζωής τους. «Καθίστε στις τηλεοράσεις σας να απολαύσετε για μία ακόμα φορά τις φωτιές στην Πόλη». Προαναγγέλλει αλλωστε  ο Γιάννης Πρετεντέρης: «θα χυθεί αίμα για να προστατευτεί η Δημοκρατία από τους «στασιαστές»...».
«Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας –το λέω γλυκά-. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας» είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ) με ύφος ειρωνικό και απειλητικό.  Και συνέχισε «Η άσκηση νόμιμης βίας είναι αυτό που κάνει η Αστυνομία. Φυσικά θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε αυτό».
Τα όσα είπε ο κ. Βορίδης έρχονται να συμπληρώσουν την επισήμανση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη «κάποιοι μάλλον θέλουν ένα νέο Γρηγορόπουλο». Η πρόσκληση Βορίδη δεν είναι μια τυχαία επίδειξη πυγμής. Επιδιώκει να πυροδοτήσει μίση και πάθη, επιδιώκει να προκαλέσει ένταση. Η εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ επιδιώκει να προκαλέσει ένταση, και εν μέρει το πέτυχε.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν χλωμές, δεν είχαν την  αναμενόμενο δοσολογία τιμωρίας και βίας. Αλλωστε και τα πειστήρια ήταν φτωχά. Κάτι μπουκάλια , κάτι κράνη, κάτι λοστάρια. Ελπίζουν οι Ράμπο πως θα γίνουν πιο έντονα τα πράγματα τις επόμενες ώρες ώστε να εκπληρωθούν οι προθέσεις.

Προσοχή όμως. Ο πρωθυπουργός "μένει" έξω απ αυτά. Αν κάτι πάει στραβά εκτός από την αντιπολίτευση θα φταίει ο …Χρυσοχοίδης.  «Έχει δική του πολιτική, ασκεί πολιτική χωρίς περιορισμούς από τον πρωθυπουργό», γράφουν τα ΜΜΕ της κυβέρνησης και οι γνώστες των παρασκηνίων.

Δεν είναι μόνο ο κ. Βορίδης που έκανε εμπρηστικές δηλώσεις. Για να μην υπάρχει αμφιβολία για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς υπάρχει και ο γνωστός αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης που αναφέρεται σε "συμμορίες"  που "πρέπει να αντιμετωπισθούν με κάθε μέσον".
«Όποιος διαθέτει στοιχειώδη συναίσθηση των συσχετισμών γνωρίζει ότι οι νεαροί (ή λιγότερο νεαροί) που μετέχουν της στάσης δεν έχουν περιθώρια επιτυχίας, ούτε πιθανότητες επιβολής επί του κοινωνικού συνόλου. Θα ηττηθούν. Θα πληρώσουν απλώς ένα υψηλό προσωπικό κόστος…»
«Μακάρι οι μαστροχαλαστές να εκτονωθούν. Και να μη μετρήσουμε άλλες υλικές ζημιές ούτε να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Αλλά μου φαίνεται δύσκολο. Υποψιάζομαι πως στις συμπεριφορές τους έχουν επενδύσει όλα τα συμπλέγματα, όλα τα ελλείμματα κι όλες τις ασυναρτησίες μιας αχαλίνωτης μετεφηβικής κρίσης».
«Είναι προφανές δηλαδή ότι η χώρα δεν θα δεχτεί να καταστεί όμηρος μιας αρρωστημένης κοινωνικής μειοψηφίας. Θα την αντιμετωπίσει με κάθε μέσο. Και με όποιο κόστος. Δυστυχώς».


Στήνουν παγίδα για την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση εκτός από τους μπαχαλάκηδες ελπίζει και στην …αντιπολίτευση. Ελπίζει στα αντανακλαστικά της, έτσι ώστε να ανακατευτεί στα επεισόδια αν όχι πρακτικά , τουλάχιστον λεκτικά ώστε μετά να υπάρχει η απόδοση ευθυνών.
Αρκεί κάποιο στέλεχος κάποιας οργάνωσης Νεολαίας να βρεθεί κάπου , αρκεί κάποιος να δηλώσει την στήριξη του σε μπαχαλάκηδες. Αρκούν αυτά τα ελάχιστα για να φτιαχτεί η προπαγάνδα του μίσους. Με φωτεινά γράμματα ήδη γράφουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους μπαχαλάκηδες.
Αδιαφορώντας οπως πάντα για το τι ακριβώς δηλώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οτι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική ασύμμετρης βίας. Η Ολγα Γεροβασίλη (πρωην υπουργός προστασίας του Πολίτη) δήλωσε (ΑΝΤ1): «Το να ονομάζει η ΝΔ τα Πανεπιστήμια κέντρα ανομίας και τους φοιτητές συλλήβδην ως μπαχαλάκηδες είναι λάθος γιατί απαξιώνει και τους φοιτητές και το πανεπιστήμια. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε αυτό...Στις αστειότητες ότι εμείς ταυτιζόμαστε με παραβατικές συμπεριφορές δεν θέλω καν να αναφερθώ» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών είναι σύνθετο θέμα. Όποιος παρεμβαίνει με αυταρχισμό για να διασφαλίσει δήθεν την κοινωνική ειρήνη πράττει εσφαλμένα.
Και ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε στο Facebook: «Η δήλωση του Υπουργού του κ. Μητσοτάκη, Μάκη Βορίδη, στιγματίζει κατά τρόπο ανεξίτηλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και τη διακυβέρνησή του. Ο ακροδεξιός κατήφορος της κυβέρνησης που για να αποπροσανατολίσει από το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, σκόπιμα συγχέει φοιτητές με κάθε λογής προβοκάτορες, συνεχίζεται με σπασμένα τα φρένα. Ο κ. Βορίδης μετά από τη αυτή τη δήλωση, υπουργός θα μπορούσε να παραμείνει μόνο στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.