Ανακοινώθηκε, ορκίστηκε, το μετάνιωσαν , ανακλήθηκε ο διορισμός του και τώρα θα αναλάβει χωρίς…αρμοδιότητες.
Το σήριαλ για τον διορισμό του νέου Πολιτικού Διοικητή  του Αγίου Όρους εφοπλιστή Αθανάσιου  Μαρτίνου έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των Αγιορειτών. Οι Μονές η μία μετά την άλλη και τελικώς η Ιερά Κοινότητα εκφράζουν την διαφωνία τους πλέον με το ενδεχόμενο ενός Διοικητή που δεν θα έχει αρμοδιότητες. Ο εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος δέχθηκε να αναλάβει την Διοίκηση  του Ορους φαίνεται όμως ότι δεν ζύγισε  τα δεδομένα και τις υποχρεώσεις σωστά. Κυρίως δε, το…ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Διότι ως πολιτικός διοικητής διορισμένος από το κράτος υποχρεούται σε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.


Έτσι όταν αντελήφθη και αυτός και η κυβέρνηση ότι προκύπτει θέμα, αποφάσισαν λίγες ώρες πριν εμφανισθεί στις Καρυές, να ακυρώσουν τον διορισμό του και να τον ορίσουν εκ νέου, με νέα απόφαση νέα ορκωμοσία και νέο ΦΕΚ αλλά και χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς μισθό.  Αρμοδιότητες που θα έχει εξ ολοκλήρου ο πρώην υποδιοικητής και διοικητής του Αγίου Όρους (επί 22 χρόνια) Αρίστος Κασμίρογλου.

Ο διορισμός του Αθανάσιου Μαρτίνου στη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η επίσημη  απόφαση (δημοσίευση στο ΦΕΚ,  ορκωμοσία  στο υπουργείο Εξωτερικών κλπ) έγινε στις αρχές Οκτωβρίου.
Η απόφαση προέβλεπε και μισθό 3.000 ευρώ για τον διοικητή καθώς και αμοιβή για τον υποδιοικητή (Κασμίρογλου). Ο εφοπλιστής  δήλωσε αμέσως ότι δεν θέλει επουδενί τον μισθό.
Αν και είχε ορκιστεί  ο κ. Μαρτίνος απέφυγε να πάει στο Όρος. Στις 12  Οκτωβρίου επρόκειτο να πάει στις Καρυές για να αναλάβει  και επισήμως την διοίκηση.
Μια μέρα πριν όμως (Παρασκευή  11.10) ειδοποίησε την Ιερά Κοινότητα ότι δεν μπορεί να πάει λόγω κωλύματος.
Στις Καρυές προκλήθηκε αναταραχή και ζητήθηκαν εξηγήσεις. Ο κ. Μαρτίνος εξήγησε ότι πρόκειται για προσωπικό του πρόβλημα και ότι πρέπει ν αλλάξει η απόφαση του διορισμού του γιατί δεν θέλει και δεν πρέπει να λαμβάνει μισθό.
Η πλήρης αλήθεια είναι το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Η αγανάκτηση του Αγιορειτών κορυφώθηκε όταν έμαθαν ότι  ο Διοικητής θα είναι διακοσμητικός, δεν θα έχει αρμοδιότητες, τις οποίες θα έχει ο Κασμίρογλου.
Ήδη 4 Μονές με επιστολή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε (βλέπε Ρομφαία) διαφωνούν  με τον διοικητή χωρίς αρμοδιότητες του οποίου ο ρόλος θα είναι διακοσμητικός.
Ο κ. Μαρτίνος λόγω της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος είναι στις Καρυές, αλλά δεν έτυχε καλής υποδοχής. Αλλωστε δεν έχει αναλάβει ακόμα.

 


Το δημοσίευμα στο εκκλησιαστικό site www.romfea.gr



Αγιορείτες: ''Το Άγιον Όρος χρειάζεται απερίσπαστο και όχι διακοσμητικό Πολιτικό Διοικητή''
Αιμίλιος Πολυγένης
Για επιχειρούμενη διακοσμητική λειτουργία του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους κάνουν λόγο Αγιορείτες Αντιπρόσωποι τεσσάρων Ιερών Μονών σε γνώμη που κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr.

 Οι Αντιπρόσωποι επισημαίνουν ότι Άγιον Όρος χρειάζεται «Διοικητή απερίσπαστο από άλλες μέριμνες, έχοντα προσόντα ανάλογα με το προβλεπόμενο έργο του», ενώ υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να είναι αμειβόμενος κατά τον νόμο για τις σοβαρές υπηρεσίες που του ανατείθενται».

 Αναφερόμενοι στην επιλογή των δύο προσώπων που επιλέχθηκαν για το Άγιον Όρος τονίζουν ότι τα προσόντα τους, «του μεν η φιλανθρώπως δράσις, του δε η πολυετής εμπειρία, από την άλλη, αυτά ταύτα υπήρξαν προσκόμματα ως ασυμβίβαστα με την δημόσιαν διοίκησιν».

 «Τελικώς, κατέστη δυνατόν να ασκηθούν τα καθήκοντα του εκπροσώπου του Κράτους εν Αγίω Όρει, υπό δυάδος πλέον διοικητών, οι οποίοι ως καλοί συνεργάται σενφώνησαν για το ποια θα είναι η αρμοδιότης του καθενός στηρίζοντας ο εις την θέσιν του άλλου» συμπλήρωσαν οι Αντιπρόσωποι.

Επίσης οι Αντιπρόσωποι προσθέτουν: «Εις το πρωτοφανές αυτό σχήμα είναι υπεύθυνοι άνευ ευθυνών και ανεύθυνοι μετά πολλών εξουσιών, διαχειρισταί καταστάσεων, κονδυλίων εκ του αρμοδίου Υπουργείου, κρατικών τάσεων και επιδιώξεων, ως δήθεν αλληλοπεριχωρούμενοι αλλά στην ουσία αλληλοπροστατευόμενοι».

Οι Αγιορείτες εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους τονίζουν: «γιατί άραγε χρειάζεται Πολιτικός Διοικητής άνευ των βασικών του ευθυνών και αναπληρωτής επιφορτιζόμενος μέσω τροπολογίας με διακονίας τας οποίας ούτως ή άλλως θα είχεν ως αναπληρών τον προϊστάμενόν του;»

Τέλος οι Αντιπρόσωποι επισημαίνουν την «διαφαινόμενη εκ του όλου χειρισμού, απαξίωση του Ιερού Τόπου ο οποίος εβίωσεν την απεγνωσμένην προσπάθειαν στηρίξεως των ως άνω, δια πρωτοφανούς επικοινωνιακού-πολιτικού και νομικού αγώνος δρόμου, με κορυφαίαν την κατατεθείσα τροπολογία περί Διοικήσεως Αγίου Όρους εις το αντικαπνιστικού νομοσχέδιον».

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο