Σύννεφα εμφανίστηκαν στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας αμεσως μετά τις εκλογές, λόγω της διαφορετικής τακτικής-πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε οτι αφορά την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Τα σύννεφα είχαν εμφανιστεί απο τον Ιούλιο, όμως τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε και δημοσίως η δυσαρέσκεια της Λευκωσίας με αρθρα και δηλώσεις. Η αφορμή δόθηκε μετά την ηχηρή απουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Οκτώβριο του 2017, μετά από 16 χρόνια, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από την Κύπρο σε μια συμβολική κίνηση, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στη διεθνή κοινότητα. Αυτό επαναλήφθηκε και το 2018.

 

Φέτος, ενώ τα Ελληνικά F-16 ήταν έτοιμα να απογειωθούν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, με προορισμό την Λευκωσία, ώστε να συμμετέχουν στην παρέλαση για την 59η επέτειο ανακήρυξης Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή να μείνουν στο έδαφος. Η απόφαση πάρθηκε οριακά την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικό είναι το ότι δεν πρόλαβε να ενημερωθεί ούτε ο Κύπριος εκφωνητής της παρέλασης, με αποτέλεσμα το πρωινό της 1ης Οκτώβρη να προαναγγείλει τον ερχομό των ελληνικών  F-16, κάτι που δεν έγινε ποτέ… Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ στην Άγκυρα απειλούσαν πως αν τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τη Λευκωσία, οι τουρκικές δυνάμεις θα προκαλούσαν στρατιωτικό επεισόδιο!  Η ελληνική δικαιολογία πως η ακύρωση των πτήσεων δεν έγινε λόγω των τουρκικών απειλών, αλλά για να συμμετέχουν τα αεροσκάφη στην άσκηση "Παρμενίων",  δεν φαίνεται πως έγινε πιστευτή στην Κύπρο.
«H Αθήνα φοβήθηκε - Δεν πέταξαν ελληνικά F16 στην παρέλαση» ήταν ο τίτλος που διάλεξε η μεγάλη κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», γράφοντας:  «Τουλάχιστον, η προηγούμενη κυβέρνηση, και όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, είχε γραμμή πλεύσης και ενεργή πολιτική στο Κυπριακό. Ουσιαστική πολιτική με δράσεις και πρωτοβουλίες, που έθεσαν σε σωστή βάση το Κυπριακό. Αυτό φαίνεται να έχει χαθεί πλέον με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα».
«Απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απουσία των F16 από την παρέλαση στη Λευκωσία» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο Εθνικός Κήρυκας, η εφημερίδα της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, της οποίας εκδότης και διευθυντής έχει διατελέσει ο Αντώνης Διαματάρης, νυν υφυπουργός Εξωτερικών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης φιλοξένησε  δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος σημείωσε ότι «η Κύπρος κατανοεί τους λόγους για τους οποίους λήφθηκε η απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας πάντως πως «η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας συνεχώς ενισχύεται».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχθηκε, παρουσία του Πομπέο, την αρχή «μη πόλεμος». Δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των κανονιοφόρων είπε ο κ. Δένδιας, δεν θέλουμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης είπε ο κ. Πομπέο. Ολ αυτα την ώρα που ο Ερντογάν έστειλε γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου τα οποία συνοδεύουν πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεριπλάνα και drones. Τουλάχιστον δεν θα περιμέναμε δηλώσεις περι του «μη πόλεμος» μπροστά σ αυτή την εικόνα.
Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ζήτησε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας απο τις ΗΠΑ οπως έχει γίνει απο την ΕΕ. Και δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει τώρα και με τις ευρωπαικές κυρώσεις , οι οποίες πρέπει να ενταθούν και να πολλαπλασιστούν. Κυρίως δε να εφαρμοστούν. Ο Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα στην Συνοδο Κουρφής της ΕΕ, να δούμε ποια η στήριξη απο την Αθήνα.
Διαφωνίες είχαν εμφανιστεί και σε οτι αφορά τον περεταίρω χειρισμούς σε οτι αφορά το Κυπριακό, για το οποίο υποτίθεται οτι θα γίνουν  κάποιες διαπραγματεύσεις.
Οι αμερικανοί φαίνεται οτι έχουν πείσει τον Μητσοτάκη και τον Δένδια οτι θα διαχειριστούν αυτοί το Κυπριακό και καλά θα κάνει η Αθήνα να ...περιμένει. Μόνο που η Αγκυρα εγκαθίσται και στην ελέυθερη Κύπρο. Και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβεως στην Λευκωσία δεν αλλάζουν την κατάσταση, ούτε είναι κάποια ενόχληση για τον Ερντογάν. Την ώρα μάλιστα που παίρνει το πράσινο φψς και για να μπουκάρει και πάλι στην Συρία. 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο