Μετά τον Ματέο Σαλβίνι φαίνεται ότι και ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατορθώνει να πετύχει τους στόχους του. Έχασε ήδη την έτσι και αλλιώς προβληματική οριακή πλειοψηφία που είχε στην Βουλή,  μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα. Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο. Οι εξελίξεις τώρα θα είναι ραγδαίες. Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε  την οριακή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, παρά την προσπάθεια που είχε καταβάλλει  ώστε να προλάβει τους αντιπάλους του.
Η ασυνεννοησία και η αβεβαιότητα συνεχίζεται στην Μεγάλη Βρετανία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις πιο πιθανές και τις πλέον απίθανες εξελίξεις. Από το να οδηγηθούν θέλοντας και μη σε εκλογές, σε άτακτο brexit  ή σε ακόμα μία παράταση του Brexit. Το σίγουρο είναι πως το βρετανικό πολιτικό σύστημα  έχει διαλυθεί.


Ο ιδιόρρυθμος Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να προλάβει τις εξελίξεις επιδιώκοντας να κλείσει το Βρετανικό Κοινοβούλιο για ενάμιση μήνα για να μπορέσει να φτάσει στο Brexit χωρίς συμφωνία με τους ευρωπαίους. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο ενθερμός υποστηρικτής της εξόδου από την ΕΕ και της σκληρής αντιπαράθεσης με τους ευρωπαίους, προχώρησε σε ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ζητώντας από την Βασίλισσα Ελισάβετ να εγκρίνει την απόφαση του.  Και η Βασίλισσα την ενεκρινε. Το Παλάτι ισχυρίζεται ότι δεν έχει δικαίωμα να διαφωνήσει με την απόφαση του  πρωθυπουργού. Είναι όμως πλέον εμφανές πως συμφωνεί με το Brexit (ας είναι και άτακτο) και η Βασίλισσα.
Και αυτό την ώρα που χιλιάδες βρετανοί είναι και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απίστευτη αυτή απόφαση του Μπόρις Τζόνσον. Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια υπογραφές, ζητώντας την αναστολή της απόφασης.  Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο», ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, κατήγγειλε «σκάνδαλο και απειλή για την δημοκρατία μας» και ζήτησε ακρόαση από την βασίλισσα Ελισάβετ.

 Οι αντιδράσεις περνούν πλέον στο επίπεδο των ύβρεων και θυμίζουν αυτά που έγιναν στην Ελλάδα λόγω της κρίσης ή και στην Ιταλία. Χαρακτηριστική είναι η οργισμένη αντίδραση του γνωστού ηθοποιού Χ. Γκράντ που έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα: "Δεν θα γ@@σεις το μέλλον τον παιδιών μου. Δεν θα καταστρέψεις τις ελευθερίες, για την υπεράσπιση των οποίων πολέμησε ο παππούς μου σε δύο πολέμους. Άντε γ@@σου
 υπερ-προβεβλημένο λαστιχένιο παιχνίδι μπάνιου. Η Βρετανία είναι αηδιασμένη με εσένα και τη μικρή συμμορία με τους αυνάνες συνεργάτες σου".

 

Το «πραξικόπημα»

 

Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να  αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου από τις αρχές Σεπτέμβρη έως την 14η Οκτωβρίου. Από κει και πέρα μένουν μόλις δύο βδομάδες έως την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, την 3ιη Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον με αυτό τον τρόπο θέλησε να εμποδίσει την αντιπολίτευση, αλλά και τους βουλευτές του δικού του κόμματος, του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι διαφωνούν με το άτακτο Brexit ή εξ ολοκλήρου με το Brexit, να φέρουν τροπολογίες με τις οποίες ή θα εμποδιστεί η διαδικασία της Εξόδου ή θα μετατοπιστεί και πάλι η καταληκτική ημερομηνία που είναι η 31η Οκτωβρίου.  Ένας τρόπος βεβαίως εκτός από τροπολογία που να αφορά την διαδικασία Εξόδου, είναι να πέσει η κυβέρνηση. Όμως με κλειστή τη Βουλή οι πιθανότητες είναι μικρές.
Ο Μπ. Τζόνσον αν μπορούσε -αφού έχει και την συμφωνία της Βασίλισσας- θα κρατούσε το Κοινοβούλιο κλειστό έως την τελευταία στιγμή, πριν την Έξοδο από την ΕΕ. Όμως στις 14 Οκτωβρίου αρχίζει η συζήτηση για τις προγραμματικές  δηλώσεις  της κυβέρνησης τις οποίες παρουσιάζει η Βασίλισσα. Αυτό ορίζει  το Σύνταγμα. Και η διαδικασία του «Λόγου της Βασίλισσας» δεν μπορεί να αναβληθεί.

Έτσι μένουν λίγες μέρες για την αντιπολίτευση ή για κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν κάποια κίνηση- αν τελικώς προλάβουν-  σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τον Μπόρις να ολοκληρώσει το σχέδιο του που είναι Έξοδος χωρίς Συμφωνία με την ΕΕ.

Απαντώντας στην κατακραυγή ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται πως οι βουλευτές που επιδιώκουν να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία,  κάνουν πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Δηλαδή δεν τον αφήνουν να παίξει το παιχνίδι έως το τέλος σκληρά, ώστε να υποχωρήσουν οι ευρωπαίοι και να συζητήσουν μια νέα Συμφωνία, ακυρώνοντας την υπάρχουσα που έχουν κάνει με την Τερέζα Μέι. Πρόκειται για φραστικά κόλπα με δεδομένο ότι Βερολίνο και Παρίσι δεν πρόκειται  να παίξουν το παιχνίδι του Τζόνσον, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιδίωξη του.

 

Το φάντασμα της Θάτσερ

 

Οι αντιδράσεις είναι πλέον έντονες σε όλα τα επίπεδα.  Κατά του Τζόνσον είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ. Η παρέμβαση του θυμίζει την αρχή του διχασμού στην Βρετανία για την ΕΕ. Ο Τζόν Μεϊτζορ είναι ο άνθρωπος που διαδέχθηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ στη μέση της τελευταίας της θητείας, το 1990. Κι αυτό γιατί στους Συντηρητικούς υπερίσχυσαν τότε οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές, οι οποίοι και ανέτρεψαν την Θάτσερ που ήταν υπέρμαχος της βρετανικής αποχής από την ΕΕ.
Αυτή άλλωστε είναι και η βασική αιτία που φτάσαμε στο Δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2016 με το Brexit  να υπερισχύει. Η διαφωνία στους κόλπους  του Συντηρητικού Κόμματος για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τελικώς να μείνει στην ΕΕ – όπου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο ή όχι. Το «φάντασμα» της Θάτσερ κέρδισε μια μάχη μετά από 26 χρόνια.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο